header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.02.2016

Παράπονα του πατριάρχη Κύριλλου στον πρόεδρο Πούτιν για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου Θανάσης Αυγερινός AΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ


Δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην κατοικία του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, στον οποίο ευχήθηκε για την επέτειο της ενθρόνισής του. Όπως αποκάλυψε ο διάλογός τους, που δόθηκε στη δημοσιότητα και μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν εκδήλωσε ενδιαφέρον να ενημερωθεί για την πρόσφατη Σύναξη προκαθημένων της Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Σαμπεζί της Ελβετίας και ο πατριάρχης Κύριλλος του ανέφερε τα καλά νέα της προσέγγισης των απόψεων, αλλά και του εξέφρασε αρκετά παράπονα και τις διαφωνίες του ρωσικού Πατριαρχείου για μια σειρά διαδικαστικά ζητήματα στην προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου, που θα λάβει χώρα στην Κρήτη.

 

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο πρόεδρος Πούτιν ευχαρίστησε τον Ρώσο πατριάρχη «και για την ανάπτυξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και για την εδραίωση της ενότητας του ρωσικού λαού με την κοινωνία μας», για να εισπράξει αντίστοιχες ευχαριστίες για «τη συνεργασία, που υπάρχει μεταξύ Εκκλησίας και κρατικής εξουσίας», αλλά και τη δραστήρια και καθοριστική προσωπική συμμετοχή του Β.Πούτιν στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και κράτους, «που στοχεύει στην ενοποίηση της κοινωνίας μας και την ανάπτυξη όλων των πλευρών της ζωής της, ιδιαιτέρως της πνευματικής και ηθικής παραμέτρου της ζωής του λαού».
Ερωτηθείς από τον πρόεδρο Πούτιν για τη συνάντηση της Ελβετίας, ο πατριάρχης Κύριλλος είπε ότι ήταν παρόντες όλοι οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών, με εξαίρεση τρεις, που δεν κατόρθωσαν για διάφορους λόγους να παραστούν στην «πολύ παραγωγική» συνάντηση, η οποία έγινε «όχι χωρίς δυσκολίες, (καθώς) ποτέ αυτές οι συναντήσεις δεν γίνονται εύκολα».
«Αλλά όπως λέμε, σε τελική ανάλυση, εν κατακλείδι έχουμε ως αποτέλεσμα πολύ θετικά έγγραφα, τα οποία έπειτα από επιμονή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημοσιοποιήθηκαν, διότι η επικριτική αντιμετώπιση της επικείμενης Πανορθόδοξης Συνόδου είχε ως αιτία την κλειστή διαδικασία», σχολίασε ο Ρώσος Πατριάρχης και πρόσθεσε αμέσως μετά:
«Εμείς διαρκώς διαμαρτυρόμασταν και λέγαμε ότι αυτό δεν είναι σωστό, ότι τα σχέδια των εγγράφων πρέπει να δημοσιοποιούνται. Χρειάζεται να υπάρχει αμφίδρομη επικοινωνία με τους ανθρώπους, με τους πιστούς και όχι μόνο με τον κλήρο, αλλά και με τους κοσμικούς, ώστε να μπορούν να σχολιάζουν αυτά τα έγγραφα. Αλλά δεν εισακουστήκαμε σε εκείνο το στάδιο. Είναι πολύ σημαντικό ότι στη Γενεύη πετύχαμε αυτή τη συμφωνία, όλα τα έγγραφα δημοσιεύθηκαν και οι φόβοι, φυσικά, θα εξαφανιστούν».
«Πέραν αυτού εντοπίστηκαν τέτοιες συμβιβαστικές, από την άποψη ισορροπίας των εκκλησιαστικών συμφερόντων, αποφάσεις, αλλά θετικές για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γι’ αυτό κατά το έλεος του Θεού περάσαμε διαμέσου ορισμένων δοκιμασιών, αλλά το αποτέλεσμα είναι καλό», κατέληξε ο πατριάρχης Κύριλλος, με τον πρόεδρο Πούτιν να ανταπαντά: «Δόξα τω Θεώ! Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα για την εδραίωση της ενότητας της Ορθοδοξίας, γεγονός πολύ σημαντικό».
Όπως συμβαίνει συχνά πλέον, η είδηση και οι σχετικές δηλώσεις, που προφανώς έχουν σημασία όχι μόνο για τους ασχολούμενους με τα εκκλησιαστικά ζητήματα, δημοσιεύθηκαν μόνο εν μέρει από θρησκευτικές ιστοσελίδες και καθόλου από το «εθνικό» πρακτορείο της χώρας, το οποίο η διεύθυνσή του δυστυχώς διαχειρίζεται, τουλάχιστον στην περίπτωση της Μόσχας, ως «μαγαζάκι» για οικογενειακά ρουσφετάκια και πεδίο λογοκριτικών δοκιμών.
Θλιβερό, που ούτε το Έτος Ελλάδας-Ρωσίας δεν κατόρθωσε να σοβαρέψει τις αρμόδιες υπηρεσίες μας, οι οποίες θα έπρεπε να αντιμετωπίζουν πολύ πιο υπεύθυνα την εικόνα της χώρας μας σε κρίσιμες πρωτεύουσες, όπως η Μόσχα, αλλά και την πλήρη και ελεύθερη ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και των αξιωματούχων, πολιτικών και εκκλησιαστικών. Εμείς θα συνεχίσουμε την αλογόκριτη, ψύχραιμη και αναλυτική ενημέρωση για όλα τα ελληνορωσικά ζητήματα. Καλούμε τους φίλους και αναγνώστες μας να εκφράζουν έμπρακτα τη στήριξή τους αναπαράγοντας τις αληθινές και όχι τις ωραιοποιημένες ανάλογα με τα εκάστοτε συμφέροντα ειδήσεις.

Σχόλιο (1)
  • Η προσοχή των όλων Ελλήνων είναι εστιασμένη, τόσο στις ενέργειες και προβληματισμούς του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας, όσο και του άξιου Προέδρου της ομόδοξης και φίλης Χώρας σας, για την προσέγγιση στα πολύ καυτά θέματα που απασχολούν την ημετέρα πατρίδα. Ευελπιστούμενοι την συμπαράσταση σας σε καιρούς δυσχειμέρους που ταλανίζουν όλους του λαούς, από τις δυνάμεις του σκότους. Ωρίων 11.02.2016 02:17
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /