header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
25.10.2016 13:47

Ιβάν Σαββίδης από τη Μόσχα για τηλεοπτικές άδειες, ΠΑΟΚ και πολιτική


Μια τελείως ασυνήθιστη εκ βαθέων συζήτηση με λίγους δημοσιογράφους, οι οποίοι ταξίδεψαν από την Ελλάδα στη Μόσχα, για την εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, είχε τη νύχτα της Δευτέρας ο Πόντιος επιχειρηματίας, εκ των υπερθεματιστών που προχωρούν με τη διαδικασία τηλεοπτικής άδειας και πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης. Ενθουσιασμένος από την επιτυχία της εκδήλωσης που ο ίδιος και το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του κατέστησε εφικτή, μίλησε για όλα.


Ο Ιβάν Σαββίδης επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με υφιστάμενα κανάλια, για να προλάβει τις προθεσμίες, συζητώντας ακόμα και εξαγορά, αποκλείοντας τον Alpha αλλά και το Mega με τη σημερινή του μορφή.

«Προκειμένου να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, εξετάζουμε τη λύση της εξαγοράς αλλά στα υφιστάμενα κανάλια υπάρχουν τεράστια προβλήματα.

»Μόνο χαζός αγοράζει το πρόβλημα.

»Με τον Alpha δεν κάνουμε διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι εξαρχής η θέση μας. Δεν θέλω να κάνω διαπραγματεύσεις με ανθρώπους που συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο.

»Όσον αφορά το Μega, είναι πολύ ενδιαφέρον κανάλι με τεράστιο αρχείο, βρίσκεται εντός των ενδιαφερόντων μας αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι έχει τεράστια προβλήματα και φοβάμαι ότι θα πάει μέσω πτωχευτικής διαδικασίας.

»Όσο για τα υπόλοιπα κανάλια, συζητάμε».

 

Η πρόσκληση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Δυσαρεστημένος εμφανίστηκε ο Ιβάν Σαββίδης με την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με αντικείμενο την ακρόαση των τεσσάρων υπερθεματιστών. Ο Πόντιος επιχειρηματίας είπε ότι άλλαξε όλο το πρόγραμμά του για να παραστεί στη Βουλή, κανονίζοντας να πετάξει με το αεροπλάνο του στις 5 το πρωί της Τρίτης, όμως στις 11 χθες βράδυ τον ενημέρωσαν ότι αυτό άλλαξε. «Αν εκείνοι δεν έχουν δουλειά, δε σημαίνει ότι και όλοι οι άλλοι δεν έχουν δουλειά. Σύμφωνα με το νόμο μπορώ να μην πάω, όμως εγώ σέβομαι τη Βουλή της Ελλάδος. Είναι τρομερή η κατάσταση. Για τα κόμματα υπάρχει ένας κανόνας: Όσο χειρότερα, τόσο καλύτερα. Και αυτό είναι ξεκάθαρο. Αν αυτά τα κόμματα είχαν συνείδηση, δεν θα έθεταν το θέμα να επιστραφούν 90 εκατομμύρια».

Αναφερόταν στην πιθανότητα να εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας απόφαση που θα ορίζει ως αντισυνταγματικό το νόμο για την αδειοδότηση.

 

Κρίσεις για την προσφυγή στο ΣτΕ
«Δεν ξέρουμε τι απόφαση θα βγάλει το ΣτΕ. Ομολογώ όμως ότι δεν καταλαβαίνω τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Υπήρξε κάποιος νόμος βάσει του οποίου πούλησαν τις άδειες· εμείς πληρώσαμε και αγοράσαμε τις άδειες. Θα έπρεπε με την ανακοίνωση του διαγωνισμού να έχει αποφασιστεί αν είναι νόμιμη η διαδικασία. Τι συμβαίνει εδώ; Γίνεται κάποια απάτη στο επίπεδο του κράτους;» αναρωτήθηκε με νόημα ο Ιβάν Σαββίδης πριν συμπληρώσει τη δεύτερη διακύβευση αυτής της όψιμης κρίσης εκ μέρους του ΣτΕ. «Ο κόσμος χρειάζεται χρήματα και είναι πολύ ευτυχής συγκυρία που ένα τόσο μεγάλο ποσό ήρθε από το πουθενά. Τι θα γίνει όμως αν το δικαστήριο βγάλει απόφαση ότι ο νόμος είναι κακός και τα λεφτά πρέπει να επιστραφούν; (και θα υπάρξουν και ρήτρες και ποινές). Έχει τόσα πολλά λεφτά ο ελληνικός λαός και το κράτος, για να τα πετάμε; Μιλάμε για 190 τώρα και 350 εκατομμύρια στο σύνολο!».

Ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι τη νομική οδό θα μπορεί να ακολουθήσει και αυτός αν δεν προλάβει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε 90 ημέρες.

«Αυτό που κάνει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μου δίνει τη δυνατότητα να μην χάσω ούτε την άδεια ούτε το ποσό που έχω καταθέσει, γιατί δια της νομικής οδού μπορώ να ζητήσω οι 90 ημέρες να αρχίσουν να μετρούν μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας».

 

Σε ποιους πυλώνες θα στηριχτεί το κανάλι
Ποια θα είναι η μορφή του καναλιού του; Ο επιχειρηματίας έδωσε μια εικόνα που περιλαμβάνει κάποιους βασικούς πυλώνες δικής του επιλογής, συν «ό,τι απαιτεί η αγορά». Είπε για την ακρίβεια ότι ένα μεγάλο τμήμα του καναλιού θα αφορά το επιχειρηματικό μοντέλο (εν ολίγοις επιχειρήσεις), ένα δεύτερο θα δίνει ιδιαίτερη θέση στην ελληνική Διασπορά, έπειτα έχει αποφασίσει «οπωσδήποτε ιδιαίτερη θέση για την ορθοδοξία, καθώς και για τον ποντιακό ελληνισμό». Όλα τα υπόλοιπα θα είναι «ό,τι απαιτεί η αγορά», πρόσθεσε ο Ιβάν Σαββίδης. «Θα είμαστε πολύ ανοιχτοί σε οποιονδήποτε επαγγελματία και σε οποιαδήποτε επαγγελματική ιδέα».


Στο φουαγιέ του θεάτρου του Κρεμλίνου 

Ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε με ηρεμία αλλά και αποφασιστικότητα για την απόφασή του να μπει στον χώρο των ΜΜΕ και να διαμορφώσει τις επιλογές του, παρόλο που «υπάρχουν κάποιοι που ζηλεύουν», από τη στιγμή που «έκανε χρήση του συνταγματικού του δικαιώματος και τελεί εντός νομιμότητας».

Ιβάν Σαββίδης: Η Ελλάδα είναι και δικιά μας χώρα!

«Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι δικιά σας χώρα», είπε στον στενό κύκλο των δημοσιογράφων απευθυνόμενος ουσιαστικά στον κόσμο. «Εμείς, οι άνθρωποι που πήραμε ελληνική ιθαγένεια 10 χρόνια πριν, θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι και δικιά μας χώρα [...] Φανταστείτε ότι ήρθα και σας λέω “παιδιά κάντε λίγο πιο πέρα να καθήσω και εγώ”. Εσείς κάθεστε. Έχετε βολευτεί... Εγώ ήρθα και είπα και στο ποδόσφαιρο “κάντε λίγο στην άκρη”. Και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες λέω “κάντε λίγο στην άκρη” και αντιλαμβάνομαι έναν θυμό.

»Για να κάνω λοιπόν την κατάσταση πιο ομαλή πρέπει να ξοδέψω χρήματα. Είναι το κόστος του εισιτηρίου εισόδου! Εγώ κι εσύ έχουμε ίδια διαβατήρια. Ίδια. Αλλά εσένα δεν σε ρωτάνε γιατί θέλεις να γίνεις δημοσιογράφος. Εμένα με ρωτάνε όμως “γιατί θέλεις να αγοράσεις το κανάλι”.

»Το θέλω! Σήμερα το πρωί ξύπνησα και ονειρεύτηκα ότι θέλω να γίνω καναλάρχης. Γιατί έχει σημασία; Εγώ δεν λέω ψέματα, δεν ξεγελώ. Εγώ το αγοράζω».

Ο Ιβάν Σαββίδης στράφηκε και κατά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη (χωρίς πάντως να τον κατονομάσει) για τη στάση που κρατά απέναντί του με αιχμή τη διαδικασία αδειοδότησης.

Ήταν χαρούμενος μιλώντας μας που κατάφερε να υλοποιήσει ένα όνειρό του: να φέρει την ελληνική μουσική μέσα στο Κρεμλίνο και να ενώσει τον πολιτισμό με τη λύρα. Εξομολογήθηκε ότι από παιδί το περίμενε αυτό.


 

Απάντησε επίσης σε όσους αναρωτιούνται γιατί ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Μίλησε για τα αδέλφια του πατέρα του που ετάφησαν έξω από τη συμπρωτεύουσα, για την οικογένειά του που έμεινε στην ΕΣΣΔ όταν έκλεισαν τα σύνορα και για την ανατροφή του ιδίου ως Πόντιου που, όπως όλοι οι Πόντιοι τιμούν τα μνημεία και τους τάφους των προγόνων τους.

 

Ο ΠΑΟΚ θα είναι η μοναδική σωστή ομάδα στην Ελλάδα
«Για αυτό αγαπάω τη Θεσσαλονίκη. Είναι η δικιά μου πόλη και θα είναι η δικιά μας πόλη. Και εκεί όλοι, θα είναι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ», είπε με χαμόγελο βάζοντας στην κουβέντα και την άλλη του αγάπη. Μίλησε μάλιστα και για τον πρόσφατο αγώνα με τον Ολυμπιακό. «Δεν έχω λόγια να χαρακτηρίσω αυτό που συνέβη στον αγώνα. Τι ήταν αυτό; Εγώ αν φοβάμαι κάτι είναι μόνον ο Χριστός και ο εαυτός μου. Ενώ αυτοί προκαλούν. Όλα αυτά θα τελειώσουν πολύ άσχημα. Γι’ αυτό εγώ λέω ότι ο ΠΑΟΚ θα είναι η μοναδική σωστή ομάδα στην Ελλάδα.

»Και 90 χρόνια από τώρα, όσα τα χρόνια που ο ΠΑΟΚ παιδεύτηκε και βασανίστηκε μέχρι σήμερα, θέλω να βασανίζεται το αθηναϊκό ποδόσφαιρο».

Μίλησε μάλιστα για την αναστολή του αγώνα και τις παλινωδίες του διαιτητή κάνοντας λόγο για «παιδικό σταθμό»! «Έντεκα λεπτά παράταση-κοροϊδία. Πρώτα πλησιάζει ο διαιτητής και λέει φύγετε και μετά λέει όχι επιστρέψτε!».

Μιλώντας για τα επιχειρηματικά του σχέδια στο επόμενο διάστημα, ο Ιβάν Σαββίδης αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει πράγματα που θα τα μάθουμε σε έναν χρόνο και ότι πάντα πορεύεται με αυτά που ο ίδιος πιστεύει (χτίζει π.χ. αυτή την περίοδο 4 εκκλησίες).

Τα σχέδια και το όραμά του «τα ξέρει μόνον ο Θεός», λέει.

Επιστρέφει όμως στον τρόπο λειτουργίας της Ελλάδας για να πει ότι αν και οι πολιτικοί προσκαλούν σε επενδύσεις, και «μας λένε, ελάτε και μπείτε μέσα, όταν ερχόμαστε όλες οι πόρτες είναι κλειστές». Άρα, «μπορεί να έχεις όραμα αλλά να μη φθάσεις πουθενά».

 

Η απόφασή του είναι να ζήσει στην Ελλάδα. Ευθέως λοιπόν, τον ρωτάμε, σάς ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή, για να υλοποιήσετε οράματά σας; Παίρνει το χρόνο του με παύση πριν απαντήσει.

«Το μόνο που φοβάμαι είναι να πάρω την απόφαση να μπω στην πολιτική. Είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα μπορούσα να κάνω στη ζωή μου. Σήμερα δεν θέλω να το κάνω. Φανταστείτε για ένα δευτερόλεπτο... Συζητάμε τώρα για ένα μικρό πράγμα που προκαλεί μεγάλη αντίδραση -γιατί και το θέμα της τηλεόρασης είναι μικρό πράγμα. Φανταστείτε τώρα να αρχίσω να μπαίνω στην πολιτική. Πιστεύω ότι σε αυτήν την περίπτωση θα κείτομαι κι εγώ εκεί όπου κείτεται ο Καποδίστριας».

 

πηγή: pontos news.gr

Λέξεις Κλειδιά: Σαββίδης, ΠΑΟΚ, κανάλια
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /