header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.08.2010

Η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά και ο ρωσικός παράγοντας. Ισως σύντομα Βαρθολομαίος και Κύριλλος βρουν τη χρυσή ευκαιρία για προσέγγιση των δυο πατριαρχείων. Γ.Σινανίδης - Θ.Αυγερινός


Κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, απόδειξη των δυνατοτήτων της ενωμένης ορθοδοξίας, θεωρεί η Ρωσική Εκκλησία την πραγματοποίηση Θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, χοροστατούντος του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, επιμένοντας στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η παρέμβαση της ρωσικής πλευράς προς την τουρκική ηγεσία για την επίτευξή του.

 

“Ήταν η πρώτη λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά από το 1922 και έγινε δυνατή ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που έγιναν από το τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας και την ηγεσία της επαρχίας της Τραπεζούντας”, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι το ταξίδι ειδικά των προσκυνητών από τη Ρωσία και τις γύρω χώρες αποτελεί αναγέννηση της παλαιάς παράδοσης επίσκεψης από προσκυνητές εκ Ρωσίας των ιερών τόπων της Μικράς Ασίας.

Το ταξίδι των προσκυνητών από τη Ρωσία συμφωνήθηκε, κατά την ίδια επίσημη ιστοσελίδα, μεταξύ των πατριαρχών Βαρθολομαίου και Κυρίλλου κατά την πρώτη επίσημη πατριαρχική επίσκεψη του ρώσου προκαθημένου στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2009 και “η ιδέα έτυχε της έγκρισης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

Ρωσικοί διπλωματικοί κύκλοι αφήνουν όλο το πρόσφατο διάστημα να εννοηθεί ότι για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς συμβαίνει, δεν πρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο και από κανέναν να παραβλέπεται το γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία είναι απίθανο να είχε οδηγηθεί στη συγκατάθεσή της εάν δεν υπήρχε η πολύχρονη “ειδική σχέση” Ρωσίας - Τουρκίας και ειδικότερα η προσωπική σχέση Β. Πούτιν - Ρ. Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, που άνοιξε το δρόμο και στους θρησκευτικούς ηγέτες να ενισχύσουν τα αιτήματά τους, μερικά εκ των οποίων είχαν διατυπώσει από κοινού Βαρθολομαίος και Κύριλλος. Μάλιστα, εξηγούν ότι η πίεση που ασκείται στην τουρκική ηγεσία από τα σχεδόν τρία εκατομμύρια των ρώσων επισκεπτών ετησίως και τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που ζουν και εργάζονται πλέον μόνιμα στην Τουρκία είναι προφανές ότι παράγει εξελίξεις και δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη επιρροή, “σε μια στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις Άγκυρας και Δύσης δεν περνούν τις καλύτερες εποχές της”.

Απ’ αυτήν την άποψη, οι αναμενόμενες αλλαγές της επίσημης Τουρκίας ως προς τα θρησκευτικά δικαιώματα των ορθοδόξων χριστιανών στο έδαφός της “ενδέχεται και να μας εκπλήξουν ακόμη πιο ευχάριστα τα επόμενα χρόνια”, σημείωσαν στη “ΜτΚ” οι ίδιες διπλωματικές πηγές, θυμίζοντας την ανοιχτή υπόθεση της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και το διατυπωμένο από τη Ρωσική Εκκλησία αίτημα κατασκευής ναών και λειτουργίας ενοριών για τους ρώσους ορθοδόξους στην Τουρκία, ενταγμένων στην κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

“Ιστορικό βήμα”

“Μοιραζόμαστε τη χαρά, που έλαμψε στα πρόσωπα των πιστών της Εκκλησίας μας, ειδικά των πιο ηλικιωμένων, που κατάγονται από την περιοχή της ιστορικής Τραπεζούντας, αυτοί είναι η ζωντανή γέφυρα μεταξύ των Εκκλησιών μας”, δήλωσε στη “ΜτΚ” ο πατέρας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος ήταν παρών και συλλειτούργησε με τον οικουμενικό πατριάρχη και τους αρχιερείς από την Ελλαδική και Ρωσική Εκκλησία. “Τι σημασία έχει ποιας εθνικότητας είναι ο καθένας από μας, εφόσον είμαστε όλοι ορθόδοξοι χριστιανοί;”, αναρωτήθηκε ο πατέρας Ίγκορ, υπογραμμίζοντας ότι το Πατριαρχείο Μόσχας ακούει με έκπληξη, αν όχι κάτι περισσότερο, όσους δεν δείχνουν ευχαριστημένοι από το ιστορικό βήμα που έγινε ή φαντάζονται απειλές και κινδύνους, εξηγώντας ότι όλες οι ενέργειες της Ρωσικής Εκκλησίας για την επίτευξη του κοινού σκοπού έγιναν “σε πλήρη συνεννόηση, συμφωνία και συνεργασία με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο”. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και στο παρελθόν ο μακαριστός πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος είχε απευθυνθεί στον οικουμενικό πατριάρχη ζητώντας τη λειτουργία ενοριών για τις ρωσόφωνες κοινότητες της Τουρκίας και οι ενορίες αυτές υπάρχουν και υπάγονται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως εξήγησε ο πατέρας Ίγκορ, η ιστορική λειτουργία και η προετοιμασία της συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μόσχα τον Μάιο και για την επιτυχία της “φυσικά και υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές Αρχές, οι οποίες θα μπορούσαν να επικαλεστούν λόγους ασφαλείας, αλλά προς τιμήν τους δεν το έπραξαν”. Κατά τον ρώσο ιερέα το Πατριαρχείο Μόσχας ανταποκρίθηκε μεταξύ άλλων σε αίτημα του επικεφαλής της 5ης περιφέρειας του ΣΑΕ και ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εδώ και χρόνια οργανώνει και χρηματοδοτεί το προσκυνηματικό ταξίδι εκατοντάδων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και “η παράδοση αυτή αξίζει να συνεχιστεί”.

Ίσως, λοιπόν, σύντομα οι πατριάρχες Βαρθολομαίος και Κύριλλος, “που αναζητούν πάντοτε με χαρά τη δυνατότητα να συλλειτουργήσουν”, να βρουν αυτήν την ευκαιρία και στην Παναγία Σουμελά, όπως ευχήθηκε ο οικουμενικός πατριάρχης στο ιστορικό κήρυγμά του της 15ης Αυγούστου 2010, για να γράψουν άλλη μια χρυσή σελίδα στην επιβεβλημένη προσέγγιση των δύο Πατριαρχείων για το καλό της όλης ορθοδοξίας.

 

 

πηγη: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΡώσος κοσμοναύτης εξυμνεί τον ελληνικό τουρισμό από το Διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ) / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΤηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Πούτιν / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΟ Θανάσης Αυγερινός στον Alpha 989 για την επανεκλογή Πούτιν και τα ελληνορωσικά (ΗΧΗΤΙΚΟ) / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΗ μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στη Μόσχα που «τρέλανε» τα ρωσικά ΜΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ) / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΈτσι πήγαν να ψηφίσουν στη Σιβηρία / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑπόλυτος κυρίαρχος ο Πούτιν στη Ρωσία / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΘρίαμβος Πούτιν: Πρόεδρος για τέταρτη θητεία - «Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι» / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑκόμα παγωμένα τα ρωσικά μπαλκόνια / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςH ώρα της κάλπης στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΟυρές ψηφοφόρων έξω από το προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη /