header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
22.08.2010

Η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά και ο ρωσικός παράγοντας. Ισως σύντομα Βαρθολομαίος και Κύριλλος βρουν τη χρυσή ευκαιρία για προσέγγιση των δυο πατριαρχείων. Γ.Σινανίδης - Θ.Αυγερινός


Κορυφαίο θρησκευτικό και ιστορικό γεγονός, απόδειξη των δυνατοτήτων της ενωμένης ορθοδοξίας, θεωρεί η Ρωσική Εκκλησία την πραγματοποίηση Θείας λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, χοροστατούντος του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, επιμένοντας στον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η παρέμβαση της ρωσικής πλευράς προς την τουρκική ηγεσία για την επίτευξή του.

 

“Ήταν η πρώτη λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά από το 1922 και έγινε δυνατή ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που έγιναν από το τμήμα Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας και την ηγεσία της επαρχίας της Τραπεζούντας”, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι το ταξίδι ειδικά των προσκυνητών από τη Ρωσία και τις γύρω χώρες αποτελεί αναγέννηση της παλαιάς παράδοσης επίσκεψης από προσκυνητές εκ Ρωσίας των ιερών τόπων της Μικράς Ασίας.

Το ταξίδι των προσκυνητών από τη Ρωσία συμφωνήθηκε, κατά την ίδια επίσημη ιστοσελίδα, μεταξύ των πατριαρχών Βαρθολομαίου και Κυρίλλου κατά την πρώτη επίσημη πατριαρχική επίσκεψη του ρώσου προκαθημένου στην Κωνσταντινούπολη τον Ιούλιο του 2009 και “η ιδέα έτυχε της έγκρισης του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν”.

Ρωσικοί διπλωματικοί κύκλοι αφήνουν όλο το πρόσφατο διάστημα να εννοηθεί ότι για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς συμβαίνει, δεν πρέπει καθ’ οιονδήποτε τρόπο και από κανέναν να παραβλέπεται το γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία είναι απίθανο να είχε οδηγηθεί στη συγκατάθεσή της εάν δεν υπήρχε η πολύχρονη “ειδική σχέση” Ρωσίας - Τουρκίας και ειδικότερα η προσωπική σχέση Β. Πούτιν - Ρ. Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, που άνοιξε το δρόμο και στους θρησκευτικούς ηγέτες να ενισχύσουν τα αιτήματά τους, μερικά εκ των οποίων είχαν διατυπώσει από κοινού Βαρθολομαίος και Κύριλλος. Μάλιστα, εξηγούν ότι η πίεση που ασκείται στην τουρκική ηγεσία από τα σχεδόν τρία εκατομμύρια των ρώσων επισκεπτών ετησίως και τις εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους που ζουν και εργάζονται πλέον μόνιμα στην Τουρκία είναι προφανές ότι παράγει εξελίξεις και δύσκολα μπορεί να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη επιρροή, “σε μια στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις Άγκυρας και Δύσης δεν περνούν τις καλύτερες εποχές της”.

Απ’ αυτήν την άποψη, οι αναμενόμενες αλλαγές της επίσημης Τουρκίας ως προς τα θρησκευτικά δικαιώματα των ορθοδόξων χριστιανών στο έδαφός της “ενδέχεται και να μας εκπλήξουν ακόμη πιο ευχάριστα τα επόμενα χρόνια”, σημείωσαν στη “ΜτΚ” οι ίδιες διπλωματικές πηγές, θυμίζοντας την ανοιχτή υπόθεση της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης και το διατυπωμένο από τη Ρωσική Εκκλησία αίτημα κατασκευής ναών και λειτουργίας ενοριών για τους ρώσους ορθοδόξους στην Τουρκία, ενταγμένων στην κανονική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

“Ιστορικό βήμα”

“Μοιραζόμαστε τη χαρά, που έλαμψε στα πρόσωπα των πιστών της Εκκλησίας μας, ειδικά των πιο ηλικιωμένων, που κατάγονται από την περιοχή της ιστορικής Τραπεζούντας, αυτοί είναι η ζωντανή γέφυρα μεταξύ των Εκκλησιών μας”, δήλωσε στη “ΜτΚ” ο πατέρας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος ήταν παρών και συλλειτούργησε με τον οικουμενικό πατριάρχη και τους αρχιερείς από την Ελλαδική και Ρωσική Εκκλησία. “Τι σημασία έχει ποιας εθνικότητας είναι ο καθένας από μας, εφόσον είμαστε όλοι ορθόδοξοι χριστιανοί;”, αναρωτήθηκε ο πατέρας Ίγκορ, υπογραμμίζοντας ότι το Πατριαρχείο Μόσχας ακούει με έκπληξη, αν όχι κάτι περισσότερο, όσους δεν δείχνουν ευχαριστημένοι από το ιστορικό βήμα που έγινε ή φαντάζονται απειλές και κινδύνους, εξηγώντας ότι όλες οι ενέργειες της Ρωσικής Εκκλησίας για την επίτευξη του κοινού σκοπού έγιναν “σε πλήρη συνεννόηση, συμφωνία και συνεργασία με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο”. Υπενθύμισε μάλιστα ότι και στο παρελθόν ο μακαριστός πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος είχε απευθυνθεί στον οικουμενικό πατριάρχη ζητώντας τη λειτουργία ενοριών για τις ρωσόφωνες κοινότητες της Τουρκίας και οι ενορίες αυτές υπάρχουν και υπάγονται στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Όπως εξήγησε ο πατέρας Ίγκορ, η ιστορική λειτουργία και η προετοιμασία της συζητήθηκε κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Μόσχα τον Μάιο και για την επιτυχία της “φυσικά και υπήρξαν διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές Αρχές, οι οποίες θα μπορούσαν να επικαλεστούν λόγους ασφαλείας, αλλά προς τιμήν τους δεν το έπραξαν”. Κατά τον ρώσο ιερέα το Πατριαρχείο Μόσχας ανταποκρίθηκε μεταξύ άλλων σε αίτημα του επικεφαλής της 5ης περιφέρειας του ΣΑΕ και ελληνικής καταγωγής βουλευτή της Κρατικής Δούμας Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εδώ και χρόνια οργανώνει και χρηματοδοτεί το προσκυνηματικό ταξίδι εκατοντάδων ομογενών από την πρώην Σοβιετική Ένωση στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά και “η παράδοση αυτή αξίζει να συνεχιστεί”.

Ίσως, λοιπόν, σύντομα οι πατριάρχες Βαρθολομαίος και Κύριλλος, “που αναζητούν πάντοτε με χαρά τη δυνατότητα να συλλειτουργήσουν”, να βρουν αυτήν την ευκαιρία και στην Παναγία Σουμελά, όπως ευχήθηκε ο οικουμενικός πατριάρχης στο ιστορικό κήρυγμά του της 15ης Αυγούστου 2010, για να γράψουν άλλη μια χρυσή σελίδα στην επιβεβλημένη προσέγγιση των δύο Πατριαρχείων για το καλό της όλης ορθοδοξίας.

 

 

πηγη: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /