28.08.2008 11:22
Ψυχροπολεμικό πόκερ ΗΠΑ-Ρωσίας Ανεβάζει τους τόνους για την αντιπυραυλική ασπίδα ο Μεντβέντεφ. Εμπλοκή και της Ουκρανίας στην κρίση του Καυκάσου. Το ρωσικό ναυτικό παρακολουθεί τις κινήσεις των Αμερικανών στη Μαύρη Θάλασσα. Δημήτρης Λιάτσος
Νέα μέτωπα άνοιξαν οι εξελίξεις στον Καύκασο την ώρα που το «πόκερ» ΗΠΑ - Ρωσίας γίνεται ολοένα και σκληρότερο. Θέματα - καρφιά στις σχέσεις των δύο χωρών είναι, μεταξύ άλλων, η εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία, για την οποία ο πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιδράσει με κάποιον τρόπο, και τα αμερικανικά πολεμικά πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαύρη Θάλασσα, η αποστολή των οποίων κινητοποίησε το ρωσικό ναυτικό στην περιοχή, με αποτέλεσμα την εμπλοκή στην κρίση και της Ουκρανίας.
Η επιλογή της Μόσχας για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ήταν δύσκολη, αλλά αναγκαία. Στο Κρεμλίνο ευελπιστούν ότι τα πάθη σύντομα θα υποχωρήσουν και θα επανέλθει η κανονική ροή των πραγμάτων.
Δεν είναι στις προθέσεις μας η όξυνση, τονίζει ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ.Πιο αναλυτικά στο θέμα των αντιδράσεων της Δύσης αναφέρεται ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής κυβέρνησης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ: Η Ρωσία θα είναι η τελευταία χώρα πάνω στη Γη η οποία θα επιθυμούσε και θα επεδίωκε μια επιστροφή στον ψυχρό πόλεμο, δηλώνει.
Αναφορικά με την προτροπή του ΝΑΤΟ να πάρει πίσω η Ρωσία την απόφαση αναγνώρισης, ο εκπρόσωπος της χώρας στις Βρυξέλλες Ντμίτρι Ρογκόζιν απάντησε με γραφικότητα πως οι ινστρούκτορες της Συμμαχίας καλό είναι να πάψουν να παιδιαρίζουν και να νομίζουν ότι τόσο σοβαρές αποφάσεις λαμβάνονται εν θερμώ.
Αναφορικά με το θέμα των διεθνών παρατηρητών και της πλήρους απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τη ζώνη ελέγχου στα σύνορα με τη Γεωργία, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ εξήγησε πως η χώρα του μπορεί να αποσύρει τον στρατό μόνο αν δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιχειρηθεί εκ νέου υπερεξοπλισμός του καθεστώτος Σαακασβίλι.
Ο πρόεδρος της Νότιας Οσετίας Εντουαρντ Κοκογιότι δήλωσε πως δεν έχει αντίρρηση στην παρουσία διεθνών παρατηρητών στην περιοχή έντασης, αλλά με προϋπόθεση την ύπαρξη Ρώσων «κυανοκράνων».
Βάσεις
Ο ίδιος όπως και ο πρόεδρος της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάμπς, κάνουν λόγο για την ανάγκη εγκατάστασης στρατιωτικών βάσεων στις χώρες τους.
Πάντως χτες, σε μια πρώτη κίνηση «καλής θέλησης», οι αρχές της Νότιας Οσετίας προέβησαν σε ανταλλαγή 80 Γεωργιανών αιχμαλώτων με 14 Οσέτιους από την πλευρά της Τιφλίδας, παρουσία εκπροσώπων του Ερυθρού Σταυρού.Εκείνοι που επιμένουν να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» της έντασης και του ψυχροπολεμικού κλίματος με τη Μόσχα είναι οι Ουκρανοί, συγκεκριμένα ο πρόεδρος Γιουστσένκο. Χθες, με νέα κυβερνητική απόφαση, τίθεται εκ νέου θέμα μονομερούς ελέγχου από το Κίεβο των κινήσεων του ρωσικού στόλου στην Κριμαία, γεγονός που αντιβαίνει στις υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες. Ο Ουκρανός πρόεδρος, ωστόσο, στην άγρια αντιρωσική κούρσα του αδυνατεί να συμπαρασύρει ακόμα και τους «πορτοκαλί» συντρόφους του.
Η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο διαφωνεί με τον χειρισμό του θέματος του ρωσικού στόλου, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Β. Γιανουκόβιτς τον καλεί να σεβαστεί την ετυμηγορία των λαών της Οσετίας και της Αμπχαζίας και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τους, ενώ ο επικεφαλής του Κ.Κ. Ουκρανίας δηλώνει ανοικτά ότι ο Γιουστσένκο είναι ο «μεταφραστής» των ανακοινώσεων της Ουάσιγκτον στα ουκρανικά!Ακόμα και ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μίλιμπαντ, που βρέθηκε χθες στο Κίεβο, στη συνέντευξη Τύπου είχε χαμηλούς τόνους κατά της Ρωσίας και διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν επιζητείται η απομόνωσή της.
Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ...
«Διάσκεψη Σανγκάης»
Ισως, ρόλο στο χαμήλωμα των τόνων κατά της Μόσχας να παίζει και το γεγονός της Συνόδου των ηγετών της «Διάσκεψης της Σανγκάης», που γίνεται σήμερα στην Ντουσάμπε του Τατζικιστάν. Η οργάνωση αυτή από κάποιους στη Δύση αποκαλείται «αντιΝΑΤΟ», ωστόσο, Ρώσοι, Κινέζοι, Καζάχοι κ.ά., που δίνουν τον τόνο σε έναν οργανισμό που οι ηγέτες των χωρών που μετέχουν εκπροσωπούν το 50% του πληθυσμού της Γης, αποφεύγουν επιμελώς τέτοιους χαρακτηρισμούς. Στην Ντουσάμπε σήμερα βρίσκεται και ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ!
πηγή: ΕΘΝΟΣ
Ποια είναι η γνώμη σας;