header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.01.2010

Pίχνει αυλαία η «πορτοκαλί επανάσταση» Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση σηματοδοτεί το τέλος μιας ταραγμένης περιόδου, κατά την οποία η χώρα βρέθηκε να αμφιταλαντεύεται μεταξύ Δύσης και Ρωσίας Δημήτρης Λιάτσος


Εχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τα «κροκοδείλια» δάκρυα πολλών ΜΜΕ -κυρίως των ΗΠΑ- για τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Ουκρανία, τα οποία με θλίψη διαπιστώνουν ότι έφτασε το τέλος της «πορτοκαλί επανάστασης».


Η 17η Ιανουαρίου ως ημέρα προεδρικών εκλογών αποτελεί ασφαλώς το τέλος μιας διαδρομής, ωστόσο το κραχ του αμερικανόπνευστου πρότζεκτ επήλθε πολύ νωρίτερα.
Ο στηριζόμενος από τις ΗΠΑ Βίκτορ Γιουστσένκο, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος μετά τον... τρίτο γύρο των εκλογών του 2004, απορρίφθηκε μόλις 15 μήνες αργότερα από την κοινωνία, όταν τον Μάρτιο 2006 το κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές πήρε... 13%!

Η «πορτοκαλί» πριγκίπισσα, όπως αποκάλεσαν αρχικά τη Γιούλια Τιμοσένκο, την εκκεντρική Ουκρανή με τον... ανδρικό δυναμισμό (την αποκαλούσαν και ως τον... μοναδικό άνδρα στην ουκρανική πολιτική), φρόντισε γρήγορα να πάρει αποστάσεις από τον Γιουστσένκο και μεθοδικά να του ροκανίσει το κλαδί πάνω στο οποίο -ως αυτάρεσκος γκέτμαν (τοπικός άρχοντας)- καθόταν.
Οικονομική διάλυση
Στην πεντάχρονη «πορτοκαλί» πορεία της Ουκρανίας η Τιμοσένκο δύο φορές απολύθηκε από την πρωθυπουργία και δύο φορές κατάφερε να επανέλθει εξαπολύοντας πολιτικό αγώνα ζωής και θανάτου με τον Γιουστσένκο.
Πρώτο θλιβερό αποτέλεσμα η οικονομική κατρακύλα της χώρας, η διάλυση των δομών του εν πολλοίς ανύπαρκτου κράτους, η εξαθλίωση του πληθυσμού, η αμέτρητη διαφθορά...
Το δυτικό «χρήμα», πιστεύοντας αβάσιμα στις αμερικανικές διακηρύξεις, «έτριβε τα χέρια του» για τις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονταν στο ουκρανικό κατώφλι, στη «νέα δημοκρατική, ελεύθερη οικονομία της αγοράς στην Ουκρανία...».
Τώρα «τρίβουν τα μάτια τους» και μετρούν απώλειες, μουρμουρίζοντας λόγια που δεν γράφονται δημόσια για τις υπερατλαντικές σειρήνες σε πορτοκαλί ουκρανικά μοτίβα.
Σε πέντε χρόνια ο Βίκτορ Γιουστσένκο «κατάφερε» πολλά:
α) Να καταστρέψει κυριολεκτικά τις ρωσοουκρανικές σχέσεις, σε οικονομικό, διεθνικό, πολιτιστικό, ιστορικό επίπεδο.
β) Να πλήξει τη φερεγγυότητα της χώρας του, αφού πρωτοστάτησε και ηγήθηκε των «πολέμων» στο φυσικό αέριο, με συνέπεια τους χειμώνες από το 2006 έως το 2009 οι Ευρωπαίοι να μείνουν... παγωμένοι από τα ανίερα ουκρανικά τερτίπια.
γ) Ενεπλάκη εμμέσως σε πόλεμο με τη Ρωσία, αφού ο ίδιος προσωπικά τροφοδοτούσε με όπλα και ειδικούς τις στρατιωτικές τυχοδιωκτικές επιδιώξεις του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι.
δ) Με αντιρωσικές εξάρσεις επιχείρησε να σύρει τη χώρα του στο ΝΑΤΟ, μετατρέποντάς τη σε πάτημα κατά της Ρωσίας.
Το γενικό αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο από τις επιδιώξεις του Βίκτωρ Γιουστσένκο και των υποστηρικτών του. Με ένα ποσοστό από 3-5% των προγνωστικών επιμένει να ζητεί την ψήφο των συμπατριωτών του σήμερα, χωρίς καμία ελπίδα να μπει στον δεύτερο γύρο.


ΒΙΚΤΟΡ ΓΙΑΝΟΥΚΟΒΙΤΣ - ΣΕΡΓΚΕΪ ΤΙΓΚΙΠΟ
Το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά και το ισχυρό αουτσάιντερ
Από τους 18 υποψήφιους την αδιαφιλονίκητη πρωτιά προβλέπεται να πάρει ο αντίπαλος του Γιουστσένκο το 2004, ο ηγέτης των περιοχών της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο στηρίζει η βασική πλειοψηφία των ανατολικών και νότιων περιοχών της Ουκρανίας. Των περιοχών που από τα τσάρικα χρόνια ακόμα έφεραν την επωνυμία «Μικρά Ρωσία». Φυσιολογικά τον Γιανουκόβιτς στον β’ γύρο θα αντιμετωπίσει η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία υπολείπεται σε ποσοστό από τον αντίπαλό της κατά 10-12%. Ικανότατη στις δημόσιες εμφανίσεις η «λαοπλάνα» Γιούλια, ως πρωθυπουργός απέτυχε να δώσει λύσεις στα προβλήματα και «κέρδισε» το μένος μεγάλου μέρους εκείνων οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια σήκωσαν τη γροθιά τους φωνάζοντας ρυθμικά το όνομά της. Από τον Αύγουστο του 2008, όταν η Τιμοσένκο κατανόησε πως η Μόσχα δεν θα κάνει πίσω στους τυχοδιωκτισμούς του Σαακασβίλι στην Οσετία, έκανε στροφή, έστειλε μηνύματα καλής θέλησης προς το Κρεμλίνο και πρωτοστάτησε στην υπογραφή ρωσοουκρανικής συμφωνίας για το φυσικό αέριο. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δύο φορές μέσα στο περασμένο φθινόπωρο εκθείασε την Ουκρανή πρωθυπουργό, πράγμα που θεωρήθηκε από ορισμένους ως μήνυμα στήριξης του Κρεμλίνου, ενώ ο άσπονδος πρώην συνοδοιπόρος της, Βίκτορ Γιουστσένκο, άρπαξε την ευκαιρία να την αποκαλέσει «εκπρόσωπο της Ρωσίας στην Ουκρανία».


Στήριξη από τον Πούτιν
Στην ουσία ο πολυμήχανος Βλ. Πούτιν «στήριξε» τότε φραστικά την Τιμοσένκο, με στόχο να ενισχύσει τη δεύτερη θέση που της δίνει το δικαίωμα να παλέψει στον β’ γύρο με τον Γιανουκόβιτς. Πριν από 4-5 μήνες την Ουκρανή πρωθυπουργό απειλούσε ο 35χρονος υποψήφιος πρόεδρος Αρσενι Γιατσενιούκ, πάνω στον οποίο κατ’ αρχάς η Ουάσιγκτον στήριξε τις ελπίδες της με στόχο να τον προωθήσει ως αντικαταστάτη του Γιουστσένκο. Για διάφορους λόγους αυτό δεν επιτεύχθηκε και το αρχικό ποσοστό του Γιατσενιούκ από 14% έπεσε τώρα στο 7-8%. Η έκπληξη, ωστόσο, φαίνεται να έρχεται από ένα άλλο αουτσάιντερ, τον πετυχημένο επιχειρηματία και εν πολλοίς «αυτοδημιούργητο» υποψήφιο Σεργκέι Τιγκίπκο. Ο 49χρονος υποψήφιος ήταν, το 2004, επικεφαλής της προεκλογικής επιτροπής του Γιανουκόβιτς. Στη συνέχεια αποχώρησε από την πολιτική, ανέπτυξε με επιτυχία τις επιχειρήσεις του και μόλις του Αύγουστο 2009 εκδήλωσε την πρόθεση να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία. Μέσα σε πέντε μήνες είναι ο μόνος που είχε ραγδαία ανοδικά ποσοστά, τα οποία κινούνται -με στοιχεία προ δεκαπενθημέρου- γύρω στο 10%. Ο Τιγκίπκο μπορεί να μετατραπεί σε ρυθμιστικό παράγοντα στον β’ γύρο και... από αύριο θα αρχίσει να διαφαίνεται ο μελλοντικός του ρόλος.

 


πηγή: ΕΘΝΟΣ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /