header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
07.11.2009

Προσωρινό χάπι εντ στο θρίλερ της τροφοδοσίας. Παράταση ενός μήνα πήρε η Ουκρανία, η οποία εξασφάλισε τα χρήματα για την πληρωμή του Νοεμβρίου. Οι Ρώσοι καλούν τους Ευρωπαίους να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μη χρειαστεί ξανά να κλείσει η «κάνουλα». Δημήτρης Λιάτσος


Σε σταυρόλεξο για «γερούς λύτες» τείνει να μετατραπεί η διαδικασία πληρωμών της Ουκρανίας για το ρωσικό φυσικό αέριο που προμηθεύεται. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε, την Παρασκευή το μεσημέρι, η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, ανακοίνωσε πως «πληρώσαμε έγκαιρα όπως προβλέπεται από τις συμφωνίες...».


Γίνεται λόγος για ποσό 500 εκατ. δολαρίων τα οποία η ουκρανική Naftogaz υποχρεούται να πληρώσει για τις ποσότητες φυσικού αερίου που πήρε από τη ρωσική Gazprom τον Οκτώβριο. Οι πληρωμές γίνονται έως την 7η του επόμενου μήνα.

Στους ενεργειακούς κύκλους είναι γνωστό πως η Naftogaz βρίσκεται στα πρόθυρα πτώχευσης, κάποιοι επιμένουν πως ήδη έχει πτωχεύσει. Αυτήν τη φορά τα χρήματα δόθηκαν από το δάνειο που πήρε η Ουκρανία τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο από το ΔΝΤ με τη μορφή SDR (Special Drawing Rights).
Εκανε δηλαδή χρήση του «ειδικού δικαιώματος εκταμίευσης» για να πληρώσει το προαναφερόμενο ποσό. Αν πράγματι έγινε όπως αναφέρει η Τιμοσένκο, τότε η κρίση στην τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο αποφεύχθηκε, πλην όμως μετατέθηκε για τις αρχές του επόμενου μήνα, όταν η Naftogaz θα κληθεί να πληρώσει για τον Νοέμβριο γύρω στα 600 εκατ. δολ. Και από τώρα είναι γνωστό πως δεν τα διαθέτει.
Για να φτάσουμε στην πληρωμή της Παρασκευής, προηγήθηκε ένας κυκεώνας διαβουλεύσεων, «τηλεφωνικής διπλωματίας» και παρεμβάσεων πολιτικών ηγετών με πρωτοστατούντα τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Δανό πρωθυπουργό Λέκε Ρασμούσεν στη Μόσχα, όπου η νέα πιθανή κρίση με την Ουκρανία τέθηκε στη συζήτηση: «Αν πράγματι υπάρξουν κάποια προβλήματα, εμείς παρακαλούμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας να παρέμβουν και να δώσουν στην Ουκρανία οικονομική ενίσχυση εν είδει δανεισμού...».
Και για να μη δώσει «πατήματα» να του αντιτείνουν «γιατί δεν πριμοδοτείτε εσείς την Ουκρανία;», θύμισε πως η Gazprom έχει ήδη από την περασμένη άνοιξη πληρώσει προκαταβολικά, έως τα τέλη Μαρτίου 2010, το ποσό που συμφωνήθηκε για το τράνζιτ του ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, δηλαδή 2,5 δισ. δολάρια.
«Ας βάλουν και οι Ευρωπαίοι κανένα... δισεκατομμυριάκι, τι σφίγγονται, ας βγάλουν το πορτοφόλι τους» τόνισε με έμφαση στη συνέντευξη Τύπου με τον Δανό ομόλογό του.


Πιέζει η Μόσχα
Η κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας έχει να κάνει με την πορεία προς τις προεδρικές εκλογές της 17ης Ιανουαρίου 2010.
Ο σημερινός πρόεδρος Γιουσένκο με δημοτικότητα που κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους, 3,5%, έχει μόνο μία «ελπίδα» για να ανανήψει: την όξυνση στο έπακρο της αντιρωσικής υστερίας με την προσδοκία να συσπειρώσει γύρω του τους εθνικιστικά - αντιρωσικά διακείμενους ψηφοφόρους, των δυτικών κυρίως περιοχών της χώρας του.
Ταυτόχρονα να «αποκαλύψει» στην ουκρανική κοινωνία ότι η άσπονδη πρώην «πορτοκάλι» συντρόφισσά του, Τιμοσένκο, «πουλήθηκε στους Ρώσους». Ετσι, λοιπόν, όσο χειρότερα γίνουν τα πράγματα τόσο το καλύτερο για τον ίδιο, θεωρούν οι μέντορές του. Πόσω μάλλον που από τις Βρυξέλλες δεν φαίνεται να υπάρχουν πιέσεις ή, αν υπάρχουν, είναι πολύ χλιαρές.


ΠΙΕΖΕΙ Η ΜΟΣΧΑ
Στόχος να πεισθεί η ΕΕ για επίσπευση των Nord και South Stream
Αναδεικνύοντας δημόσια το πρόβλημα με την Ουκρανία, η Μόσχα επιχειρεί να πετύχει ταυτόχρονα δύο - τρία πράγματα που άπτονται της στρατηγικής της επιλογής:
α) Να δείξει στις Βρυξέλλες το «ατόπημα» της κατ’ αρχάς συμφωνίας της με το Κίεβο, την περασμένη άνοιξη, για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου αγωγών της Ουκρανίας, αφήνοντας έξω τη ρωσική Gazprom.
β) Να πεισθεί η ΕΕ ως οργανισμός, για την αναγκαιότητα επίσπευσης των εναλλακτικών δρόμων προμήθειάς της με ρωσικό φυσικό αέριο. Δηλαδή τον αγωγό South Stream, ο οποίος θα κατασκευαστεί στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας και τον Nord Stream της Βαλτικής.


Προβάδισμα
Το πρώτο έργο που αφορά και την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι εμπλέκονται όλες σχεδόν οι χώρες των Βαλκανίων, πήρε τελευταία σοβαρότατο προβάδισμα αφού η Τουρκία έδωσε γρήγορα την άδεια για το πέρασμα του αγωγού μέσα από την αποκλειστική οικονομική της ζώνη στη Μαύρη Θάλασσα.
Για τη Μόσχα, από τη θέληση και την «αφύπνιση» των υπόλοιπων χωρών - εταίρων στο έργο, θα εξαρτηθεί και η ταχύτητα έναρξης και ολοκλήρωσής του, αφού η Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ που θα το κατασκευάσουν είναι επιχειρησιακά έτοιμες.
Εκτός αυτού, ο South Stream που μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με τα λεγόμενα των Βλαντιμίρ Πούτιν - Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μπορεί να στηθεί έως το 2012, θα έχει μεταφορική ικανότητα διπλάσια από την αρχικά αναφερόμενη, γύρω στα 60 δισ. κυβικά τον χρόνο. O αντίστοιχoς Nord Stream γύρω στα 31 δισ. κυβικά αντίστοιχα. Οι ειδικοί εκτιμούν πως η υλοποίηση αυτών αυτόματα θα αφαιρέσει από την όποια ουκρανική ηγεσία τη δυνατότητα εκβιασμών και ανάφλεξης κρίσεων.


ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ SOUTH STREAM
Η Ρωσία θα εκτιμήσει τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαδικασιών
Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην υπογραφή των συμφωνιών για τον South Stream. Ωστόσο, απομένει να συσταθεί η μεικτή ρωσοελληνική εταιρεία που θα αναλάβει πλέον την υλοποίηση του τμήματος του έργου στη χώρα μας. Το ίδιο πρέπει να ολοκληρώσει και η Βουλγαρία, ενώ η Σερβία συνέστησε τη ρωσοσερβική εταιρεία κατά την επίσκεψη στο Βελιγράδι του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Και βεβαίως, μέσα στο 2009, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμμετοχής στο έργο της γαλλικής Electricite de France με ποσοστό 10% και εγγυήσεις για προμήθεια των σταθμών της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που δουλεύουν με φυσικό αέριο. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την αξία του έργου στα επιτελεία των Βρυξελλών, εκεί όπου η ιταλική ENI συχνά ερχόταν σε «κόντρες».
Για την κυβέρνηση της Αθήνας, η γρήγορη ολοκλήρωση των διμερών διαδικασιών του έργου αυτού θα εκτιμηθεί στη Μόσχα ως σοβαρό «σημείο γραφής» για την παραπέρα εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων.

 

 

πηγή: ΕΘΝΟΣ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /