03.03.2008 11:25
Το μήνυμα των χθεσινών εκλογών. Οι Ρώσοι ψήφισαν συνέχιση της πολιτικής Πούτιν. Δημήτρης Λιάτσος
Η τρίμηνη εκλογική δοκιμασία την οποία πέρασε η Ρωσία, με βουλευτικές τον Δεκέμβριο 2007 και προεδρικές εκλογές χθες, έληξε κατ ευχήν για τους ιδεολόγους του Κρεμλίνου.
Στην πολύ σοβαρή αυτή διπλή διεργασία πλήρους ανανέωσης της κοινοβουλευτικής και της εκτελεστικής εξουσίας, παρά τις έξωθεν παρεμβάσεις, ο βασικός στόχος επετεύχθη. Να γίνει αλλαγή προσώπων τηρώντας με ευλάβεια το Σύνταγμα και ταυτόχρονα να εξασφαλιστεί η συνέχιση της πολιτικής των τελευταίων 7-8 χρόνων.
Πολιτικής σταθερότητας, κοινωνικής πρόνοιας, οικονομικής ανόρθωσης και πιο δυναμικής διείσδυσης στις παγκόσμιες αγορές, με ταυτόχρονη αυτόνομη, ισχυρή επάνοδο στη διεθνή πολιτική σκηνή.
Ολα αυτά στη σύγχρονη Ρωσία ταυτίζονται με το όνομα και τη δράση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η πλειοψηφία των Ρώσων θα επιθυμούσε τη συνέχιση της παραμονής Πούτιν στην προεδρία. Το υπάρχον Σύνταγμα δεν το επιτρέπει. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επελέγη από τον απερχόμενο πρόεδρο ως ο καταλληλότερος εγγυητής για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής, με παραμονή του Πούτιν στο επίκεντρο της πολιτικής ως εθνικού ηγέτη και πιθανότατα επικεφαλής της κυβέρνησης.
Σε αυτή τη μεθόδευση πίστεψαν οι Ρώσοι και χθες κατήλθαν μαζικά στις κάλπες υπερψηφίζοντας τον Μεντβέντεφ, στηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτική Πούτιν.
Η ενδυνάμωση της Ρωσίας είναι προφανές ότι προβληματίζει και συχνά εκνευρίζει συγκεκριμένα κέντρα της Δύσης, τα οποία έχουν τον έλεγχο είτε διεθνών οργανώσεων, όπως ο ΟΑΣΕ, είτε διεθνών ΜΜΕ. Μέσα από αυτά επιχειρούν και τώρα, όπως και τον περασμένο Δεκέμβριο, να αμαυρώσουν την εικόνα της Ρωσίας, του Πούτιν, να μιλήσουν για εκλογές που «δεν συμβαδίζουν με τα ευρωπαϊκά στάνταρ» κ.ά.
Πάντως απ όλα αυτά, που αποτελούν προσβολή για τη νοημοσύνη ενός βαθυστόχαστου και πολύπαθου λαού όπως ο ρωσικός, έχει σημασία να αναφέρουμε τα λεγόμενα ενός Πολωνού παρατηρητή για τις χθεσινές εκλογές: Σε σειρά εκλογικών κέντρων που επισκέφθηκα, λέει, είδα πάρα πολλά νέα άτομα έως 30 χρόνων να ψηφίζουν. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί στην Ευρώπη η νεολαία είναι απολίτικη, αμέτοχη, απογοητευμένη με όσα συμβαίνουν.
πηγή: ΕΘΝΟΣ
Ποια είναι η γνώμη σας;