29.04.2008 11:24
Με Πούτιν για αγωγούς - Σκόπια. Υπογράφεται συμφωνία ελληνικής συμμετοχής στην κατασκευή του South Stream. Ρωσική στήριξη στο θέμα της ΠΓΔΜ. Γιάννα Μπαλή – Δημήτρης Λιάτσος
Με δυο... πασχαλιάτικα δώρα υποδέχεται σήμερα ο Πούτιν τον Καραμανλή στο Κρεμλίνο. Τη ρωσική στήριξη της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή νέου αγωγού φυσικού αερίου.
Παρά τις αμερικανικές πιέσεις τόσο για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ όσο και για την αποτροπή της ενεργειακής ανάπτυξης της Ρωσίας στα Βαλκάνια, Πούτιν και Καραμανλής έδειξαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν, και η συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε πριν από δυόμισι χρόνια (Σεπτέμβριος του 2005) ενισχύεται ακόμη περισσότερο σήμερα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Καθώς, η οικονομία καθορίζει την πολιτική, η στήριξη Πούτιν στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αποτελεί προέκταση της οικονομικής συνεργασίας που σφραγίστηκε με τη συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και συνεχίζεται σήμερα με την υπογραφή της νέας συμφωνίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream.
H διακρατική συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας και από ρωσικής ο υπουργός Ενέργειας Β. Χριστένκο, παρουσία των δύο πρωθυπουργών, προβλέπει την ίδρυση ανώνυμης εταιρείας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αγωγού για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της χώρας μας.
Η εταιρεία στην οποία θα μετέχουν με ισόποσα ποσοστά 50 - 50 η Gazprom και η ΔΕΣΦΑ, θα έχει έδρα «κατά προτίμηση», όπως αναφέρεται στη συμφωνία, την Ελλάδα και στους στόχους της εντάσσονται ο σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και η κατασκευή του έργου.
Ο νέος αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ, μέσω της Μαύρης Θάλασσας στην Ευρώπη, μέσω δύο κατευθύνσεων, η μία από αυτές θα διέρχεται από τη χώρα μας.
Η ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου ανέρχεται στα 10 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο, μέρος του οποίου θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας.
Στη συμφωνία, που θα έχει ισχύ 30 χρόνια, ορίζεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της μελέτης σκοπιμότητας: 18 μήνες ή το αργότερο μέσα σε δύο χρόνια από την ημερομηνία κύρωσης της συμφωνίας από τη Βουλή.
Στη σημερινή κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν οι δύο ηγέτες, πέρα από τις αναφορές που θα κάνουν για τη νέα συμφωνία, αναμένεται ο Βλ. Πούτιν να επαναλάβει τη θέση της Μόσχας ότι θα αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη νέα τους ονομασία, που θα προκύπτει ως προϊόν συμβιβασμού με την Αθήνα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που είχαν αναγνωρίσει τη FYROM με τη συνταγματική της ονομασία.
Η απόφαση αυτή κρίνεται ιδιαίτερα ενισχυτική των προσπαθειών που καταβάλλει η Ελλάδα για τη λύση του προβλήματος και αποτελεί αντίβαρο στις αμερικανικές πιέσεις.
Συνεργασία
Προς την κατεύθυνση αυτή ο Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξη που έδωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, εν όψει της επίσκεψής του στη Μόσχα, δήλωσε πως «η Ελλάδα εκτιμά τη θέση της Ρωσίας ότι θα υποστηρίξει την αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων».
Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί σήμερα στις 3 το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο Κρεμλίνο, αναμένεται να προωθήσουν την περαιτέρω συνεργασία των χωρών στον αμυντικό τομέα (σ.σ.: θυμίζουμε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο ο Πούτιν είχε εκφράσει τη βούληση να υπάρξει συνεργασία για τη συναρμολόγηση αμυντικού υλικού στην Αθήνα, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αγορά 420 ρωσικών τεθωρακισμένων αρμάτων μεταφοράς).
Κυβερνητικές πηγές στη Μόσχα έλεγαν στο «Εθνος» ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών, η Ρωσία θα συμβάλει με την ενίσχυση της πυροσβεστικής θωράκισης της Ελλάδας.
Στη συνάντηση Καραμανλή - Πούτιν θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και στο Κόσοβο.
Η 7η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ
Η σημερινή συνάντηση Πούτιν - Καραμανλή είναι η 7η μέσα σε διάστημα τριάμισι ετών και έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού γίνεται πριν από την αλλαγή σκυτάλης την προσεχή Δευτέρα στο Κρεμλίνο.
Ο Κ. Καραμανλής επισκέπτεται για τρίτη φορά τη Μόσχα. Η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο του 2004 και η δεύτερη τον περασμένο Δεκέμβριο.
Οι δύο άνδρες είχαν πραγματοποιήσει τη δεύτερή τους συνάντηση στο Αγιον Ορος τον Σεπτέμβριο του 2005.
Ακολούθησε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Ρωσίας- Βουλγαρίας στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2006, οπότε και ανακοινώθηκε η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Εξι μήνες αργότερα ο Πούτιν επισκέφθηκε και πάλι την Αθήνα, ενώ πέρυσι τον Ιούνιο στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη, μπήκαν τα θεμέλια της συνεργασίας του αγωγού φυσικού αερίου, που σφραγίζεται σήμερα με την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του, θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον νέο πρόεδρο της Ρωσίας Ντ. Μεντβέντεφ και αργά το απόγευμα με τον Πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Β.
πηγή: ΕΘΝΟΣ
Ποια είναι η γνώμη σας;