σχετικά άρθρα
|
22.04.2009 02:35
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ πυρηνικά όπλα, αντιπυραυλική ασπίδα και γυμνάσια ΝΑΤΟ στη Γεωργία «ξινίζουν τον χυλό»... Κολλάνε στην «επανεκκίνηση» Θανάσης ΑυγερινόςΜε ηλεκτρονικό υπολογιστή, που διαρκώς «κολλάει», παρομοιάζουν πλέον τις αμερικανορωσικές σχέσεις στο ρωσικό ΥΠΕΞ, καθώς αντί της πολυδιαφημισμένης «επανεκκίνησης», τα αρνητικά μηνύματα πολλαπλασιάζονται.
Ενα 24ωρο μετά τα δημοσιεύματα ότι η Λευκορωσία παζαρεύει με τη Μόσχα την εγκατάσταση υπερσύγχρονων αντιαεροπορικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής («Ισκαντέρ», ΤΟΡ, S-400) στα δυτικά της σύνορα, παρά την αναθέρμανση των σχέσεων Μινσκ-Ε.Ε., ο Σ. Ριαμπκόφ θεώρησε δεδομένη την εγκατάσταση των πυραυλικών συστοιχιών «Ισκαντέρ» στο δυτικό άκρο της Ρωσίας, το Καλίνινγκραντ, εφόσον προχωρήσει η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα.
Τα πυρηνικά όπλα Ο Ρώσος αξιωματούχος απέκλεισε μάλιστα και το ενδεχόμενο «δραστικών μειώσεων» των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, διαπιστώνοντας ότι «δεν έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις και οι βάσεις για κάτι παρόμοιο» και καθιστώντας σαφές ότι είναι εκτός συζήτησης οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν σύντομα να αποφασίσουν περιορισμό του οπλοστασίου τους ακόμη και κάτω από τις 1.000 πυρηνικές κεφαλές για κάθε πλευρά. Την ίδια στιγμή και λίγες ημέρες πριν από την πρώτη αμερικανορωσική συνάντηση στη Ρώμη για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας START, που λήγει το Δεκέμβριο, ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβιέντεφ πρότεινε από το Ελσίνκι τρεις νέες προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας: πλήρη αποπυρηνικοποίηση του Διαστήματος, αποκλεισμό της «ανταλλαγής των πυρηνικών» με αύξηση των συμβατικών στρατηγικών όπλων και εγγύηση της «ανεπίστρεπτης» καταστροφής των πυρηνικών όπλων.
ΝΑΤΟ και Γεωργία Επιμένοντας στην επικριτική γραμμή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Σ. Ριαμπκόφ χαρακτήρισε «στρατιωτική και πολιτική στήριξη του επιτιθέμενου εισβολέα» τα ΝΑΤΟϊκά γυμνάσια του Ιουνίου στη Γεωργία, ενώ ο Ρώσος αντιπρόσωπος στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκόζιν επανέλαβε την προειδοποίηση ότι ο Γεωργιανός πρόεδρος Σαακασβίλι είναι ικανός για «κάθε είδους προβοκάτσια» και την ευθύνη για τυχόν συνέπειες στην ασφάλεια των στρατιωτών του ΝΑΤΟ «θα την έχουν πλήρως οι διοργανωτές των ασκήσεων». Η Μόσχα δέχθηκε με ικανοποίηση την απόφαση του Καζακστάν να μη συμμετάσχει στις ασκήσεις στο πλαίσιο του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την ειρήνη» και δεν έκρυψε ότι ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ θα ζητήσει το αυτό και από τον Αρμένιο ομόλογό του Σερζ Σαργκσιάν, που υποδέχεται αύριο στο Κρεμλίνο. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε προχθές και ο γ.γ. του μετασοβιετικού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας Νικολάι Μπορντιούζα, ανακοινώνοντας τη διεύρυνση της ρωσικής βάσης στο Καντ της Κιργιζίας, σε αντιστάθμισμα προφανώς της πίεσης που ασκεί για το οριστικό κλείσιμο της αμερικανικής βάσης στο Μανάς της ίδιας κεντροασιατικής Δημοκρατίας.
πηγή: Ελεύθεροτυπία short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;