header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
14.03.2010

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ η πορεία των σχέσεων θα εξαρτηθεί κυρίως από την οικονομική συνεργασία τους. «Αναθέρμανση» επί πιστώσει... Θανάσης Αυγερινός


Την ιδέα μιας νέας αρχιτεκτονικής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προωθεί η ρωσική ηγεσία στις διεθνείς της επαφές, προσπαθώντας ταυτόχρονα να «συνέλθει» από το πρώτο κύμα συνεπειών της κρίσης.

Την ίδια στιγμή το Κρεμλίνο μοιάζει να ετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια κατά την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής, προκρίνοντας εκείνο της συνεννόησης τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τον γερμανογαλλικό πυρήνα της Ε.Ε., αλλά κρατώντας σε εφεδρεία και εναλλακτικά «σχέδια δράσης» σε περίπτωση νέων οξύνσεων στη διεθνή σκηνή, προπαντός γύρω από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

 

Σχέσεις με ΟΠΕΚ

Το Ιράν, αλλά και άλλες χώρες του ΟΠΕΚ προσκάλεσαν τη Ρωσία να ενισχύσει τους δεσμούς της με τον Οργανισμό, αρχίζοντας από τις περιοριστικές ρήτρες στην παραγωγή του πετρελαίου, μια πρόταση που δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό ούτε από το ρωσικό ενεργειακό λόμπι ούτε από τους κυβερνητικούς επόπτες του. Το Κρεμλίνο προφανώς επιδιώκει να διατηρήσει την ανεξαρτησία του στους χειρισμούς γύρω από τον κεντρικό πόρο του ρωσικού προϋπολογισμού, αναθέτοντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν, στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, να κρατήσει τις γέφυρες ανοιχτές με τον ΟΠΕΚ, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Ο Ι. Σέτσιν έχει αναλάβει να εξηγήσει στην αυριανή σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιέννη τόσο τη μάλλον ενοχλητική για τα μέλη του αύξηση της ρωσικής παραγωγής κατά το 2008, όσο και, πρωτίστως, να προωθήσει την πρόταση της Μόσχας για μια κοινή με τον Οργανισμό διάσκεψη κορυφής στη ρωσική πρωτεύουσα στα τέλη του έτους. Ο Β. Πούτιν έχει θέσει το στόχο και ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ επανέλαβε την επιδίωξη να επιτευχθούν «δικαιότεροι συντελεστές» για τον ρωσικό μαύρο χρυσό, να αυξηθεί εν ολίγοις η τιμή του σε σύγκριση με το Brent και το WTI.

Την ώρα που στο «ανατολικό ενεργειακό μέτωπο» δραστηριοποιείται ο «σκληρός στρατηγός» Σέτσιν, ο οποίος μάλιστα έχει κατά καιρούς χαρακτηριστεί εγκέφαλος της επί Β. Πούτιν πολιτικής τού απόλυτου κρατικού ελέγχου των ενεργειακών πηγών της χώρας και προσωπικός του απεσταλμένος σε Κούβα - Βενεζουέλα, στα δυτικά και πιο ευήκοα στο φιλελευθερισμό ώτα απεστάλη για βαρυσήμαντες, όπως θεωρούνται, διαβουλεύσεις με τη νέα αμερικανική ηγεσία ο πρόεδρος του ρωσικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, Αλεξάντρ Σόχιν. Γνωστός στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εποχή Γέλτσιν, ο Σόχιν είναι κλασική περίπτωση Ρώσου «φιλελεύθερου», ο οποίος προτίμησε να ενσωματωθεί στο κυβερνητικό σύστημα του Κρεμλίνου, αποφεύγοντας τον άγονο και ορεινό δρόμο της αντιπολίτευσης κι έχει αναλάβει να συμβάλει στην πολύπλευρη αναθέρμανση του κλίματος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον εντάσσονται στην προετοιμασία της πρώτης συνάντησης των προέδρων Ομπάμα και Μεντβιέντεφ τον Απρίλιο και η βαρύτητά τους επικυρώθηκε από την υποδοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας από τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτηρίζεται από ρωσικές πηγές «ο πλέον αρμόδιος για ταυτόχρονο οικονομικό και διπλωματικό παζάρι» και την εξισορρόπηση των ποικίλων εκκρεμοτήτων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, αρχίζοντας από τη μετασοβιετική περιφέρεια και τα αντιπυραυλικά στην Ευρώπη, ώς τη διμερή οικονομική συνεργασία και τη συντονισμένη αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης.

Στην κατά τα άλλα επιχειρηματική αντιπροσωπεία υπό τον Σόχιν συμμετείχε και ο πρόεδρος των ρωσικών σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ο οποίος όχι αδίκως θεωρείται από πολλούς «μάτι και αυτί» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φαίνεται πως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και προσωπικά στο ρωσο-αμερικανικό φλερτ με την αναγέννηση της διακρατικής επιτροπής συνεργασίας υπό τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και το Ρώσο πρωθυπουργό. Συνοψίζοντας το νόημα των επαφών του ο Α. Σόχιν δήλωσε ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας εξαρτώνται από την οικονομική τους συνεργασία», αλλά και ότι η επιδιωκόμενη «αναθέρμανση» θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο εάν οι δύο χώρες κατορθώσουν να συμπληρώσουν την υπάρχουσα και εν πολλοίς αναγκαστική στρατιωτική και πολιτική τους συνεργασία με σοβαρές οικονομικές παραμέτρους.

 

Τραπεζική κρίση

Εχοντας στείλει στα οικονομικά και πολιτικά μέτωπα ικανά για διαπραγματεύσεις στελέχη και μετρώντας μια πτώση της τάξης του 75% στο ρωσικό Χρηματιστήριο και του 35% στην ισοτιμία του εθνικού νομίσματος και τα φετινά αναμενόμενα εισοδήματα, όπως και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις κάθε εβδομάδα, το Κρεμλίνο δείχνει να ελέγχει την κατάσταση, ακόμη και στις περιπτώσεις που η αντιπολίτευση επεδίωξε και θα ήθελε πολύ να πετύχει αποσταθεροποίηση. Σε σημείο μάλιστα, που μερικά χαμόγελα επέστρεψαν στο οικονομικό επιτελείο της Ρωσίας, όπως στον ταλαιπωρημένο υπουργό Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν, ο οποίος μιλώντας πιο άνετα σήμερα ομολόγησε ότι το περασμένο φθινόπωρο «απετράπη μια γενικευμένη τραπεζική κρίση στη χώρα». Ο Α. Κούντριν συμμετέχει εκ μέρους της Ρωσίας στην προετοιμασία της συνόδου της «Λέσχης των 20» στο Λονδίνο και εισηγείται αλλαγές στο παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα με ενισχυμένη τη συμμετοχή των αναπτυσσόμενων χωρών στις αποφάσεις που τους αφορούν και ενίσχυση του υπάρχοντος φόρουμ χρηματιστικής σταθερότητας.

Η ρωσική ηγεσία πάντως δείχνει να ετοιμάζεται παντοιοτρόπως και για τους καιρούς της αστάθειας. Η «φωνή του Κρεμλίνου», ο δημοσιογράφος Μιχαήλ Λεόντιεφ, προειδοποιεί με κάθε ευκαιρία ότι «το αμερικανικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει δίχως έναν νέο πόλεμο» και προωθεί την εκτίμηση ότι στην πορεία της εξέλιξης της οικονομικής κρίσης είναι αναπόφευκτες νέες εντάσεις, με πιθανότερη όλων μια σύγκρουση με το Ιράν. Εκπροσωπώντας ένα «νεοπατριωτικό» ρεύμα σκέψης πολύ κοντά στον Β. Πούτιν, ο Λεόντιεφ υποστηρίζει ότι «η εποχή που ζούμε άρχισε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης και θα ολοκληρωθεί με τη χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών». Ευσεβής πόθος ή πρόβλεψη, η προοπτική της σοβαρής επιδείνωσης τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της πολιτικής κατάστασης στις ΗΠΑ έρχεται και ξανάρχεται στις αναλύσεις των οπαδών των δυσμενέστερων σεναρίων για τα διεθνή πράγματα. Την περίοδο της έντασης οι Ρώσοι «νεοπατριώτες», όπως ο Ανατόλι Βάσερμαν, εκτιμούν ότι το πρώτο που αναπόφευκτα θα συμβεί είναι μιας μορφής επανένωση Ρωσίας και Ουκρανίας, έτσι ώστε «να ξεπεραστεί η ευρεία σήμερα σε πολλούς Ουκρανούς συνείδηση ότι ζουν σε "ελαττωματικό" κράτος», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Αλεξάντρ Προχάνοφ. Κι αν για την Ουκρανία τα σημάδια της βαθιάς κρίσης είναι πλέον πάμπολλα, υπάρχει χειρότερο σημάδι για τις ίδιες τις ΗΠΑ από την πρόσφατη έκκληση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ να ξεκινήσει εκεί μια «πραγματική περεστρόικα»;

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Και ο Πόντιος Πιλάτος το ίδιο έκανε.Η μήπως δεν γνωρίζει η Ρωσία ποιος είναι ο μόνιμος ταραξίας του διεθνούς δικαίου.Μοιάζει με την αλεπού που ήθελε να πάει σε δυό... / ΙορδάνηςΡώσος κοσμοναύτης εξυμνεί τον ελληνικό τουρισμό από το Διάστημα (ΒΙΝΤΕΟ) / Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΤηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Πούτιν / κιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΟ Θανάσης Αυγερινός στον Alpha 989 για την επανεκλογή Πούτιν και τα ελληνορωσικά (ΗΧΗΤΙΚΟ) / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΗ μεγάλη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα στη Μόσχα που «τρέλανε» τα ρωσικά ΜΜΕ (ΒΙΝΤΕΟ) / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΈτσι πήγαν να ψηφίσουν στη Σιβηρία / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑπόλυτος κυρίαρχος ο Πούτιν στη Ρωσία / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΘρίαμβος Πούτιν: Πρόεδρος για τέταρτη θητεία - «Η Ρωσία έχει μεγάλο μέλλον αν μείνουμε ενωμένοι» / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΑκόμα παγωμένα τα ρωσικά μπαλκόνια / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςH ώρα της κάλπης στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΟυρές ψηφοφόρων έξω από το προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη /