header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
23.12.2008 14:08

Εκαναν «μποναμά» στον Πούτιν την προεδρική θητεία Θανάσης Αυγερινός


Διάστημα λιγότερο από ενάμιση μήνα ήταν αρκετό για να εγκριθούν με διαδικασίες εξπρές οι τροποποιήσεις που εισηγήθηκε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ και αφορούν την επιμήκυνση της προεδρικής θητείας από τα τέσσερα στα έξι και της κοινοβουλευτικής από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια.


Κατά την άποψη πολλών σχολιαστών, πρόκειται για «πρωτοχρονιάτικο δώρο» στον πανίσχυρο πρωθυπουργό της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παρά τις προτροπές να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα, ο ίδιος το απέφυγε συστηματικά. Αντιθέτως, είναι πολύ πιθανό να επωφεληθεί τώρα, ώστε να επιστρέψει κάποια στιγμή τα επόμενα χρόνια ως πρόεδρος της χώρας στο Κρεμλίνο.

Για το πότε ακριβώς, η αλήθεια είναι ότι οι γνώμες διχάζονται: Κάποιοι προβλέπουν ότι αυτό θα συμβεί σχετικά γρήγορα και στο αποκορύφωμα της οικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί με το κύρος του «σωτήρα» Πούτιν το κλονιζόμενο σύστημα διακυβέρνησης, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι καμιά βιασύνη δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και ότι επιστροφή του Β. Πούτιν στον και τυπικά πρώτο ρόλο θα μπορούσε να αναμένεται με το τέλος της κρίσης και εκεί γύρω στο 2010-12, κοντά στην κανονική ημερομηνία των προεδρικών εκλογών του 2012 και των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014, που το Κρεμλίνο φιλοδοξεί να ταυτίσει με μια νέα περίοδο ραγδαίας ανάπτυξης.

Η σχεδόν ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του πρώτου Συντάγματος της νέας Ρωσίας, που έμεινε χωρίς αλλαγές επί 15 χρόνια, αναμένει πλέον μόνο τις υπογραφές του ίδιου του προέδρου Μεντβιέντεφ, καθώς ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η έγκριση των αλλαγών και στα 83 Κοινοβούλια των μελών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η συνταγματική μεταρρύθμιση συνάντησε την κατηγορηματική αντίδραση της σχετικά μικρής σε επιρροή φιλελεύθερης αντιπολίτευσης, η οποία συγκέντρωσε περί τις 13.000 υπογραφές κατά των αλλαγών σε σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας στο Διαδίκτυο. Κατά των αλλαγών τάχθηκαν και οι κομμουνιστές, εκ των οποίων όμως πολλοί βουλευτές σε τοπικό επίπεδο ψήφισαν υπέρ, ειδικά όπου υπήρχε κίνδυνος να μην υιοθετηθούν οι νέες ρυθμίσεις.

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /