header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.03.2015 17:35

Αποφασισμένοι οι Ρουθηνοί για αυτονόμηση από την Ουκρανία Λάμπρος Ζαχαρής


Άλλος ένας πονοκέφαλος για τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και την παρέα του καθώς οι Ρουθηνοί, λαός από την Υπερκαρπαθία της Ουκρανίας επιθυμούν πιο αποφασισμένοι από ποτέ την αυτονομία τους και την αναγνωρισή τους ως ξεχωριστή εθνότητα. Απαιτούν άμεσα διάλογο με το Κίεβο για την επίλυση των ζητημάτων τους όπως δηλώνει ο αρχηγός τους Π. Γκέτσκο στο ρώσικο πρακτορείο ΙΤΑΡ ΤΑΣΣ.

 

Στην απογραφή του 2001, στην Υπερκαρπαθία δήλωσαν « Ρουθήνιοι » 10.000 άτομα.  « Tα δεδομένα πλαστογραφήθηκαν γιατί είμαστε 800.000. Οι Ουκρανοί εθνικιστές φοβούνται ότι κάποια μέρα θα διεκδικήσουμε την εδαφική αυτονομία μας », έχει υποστηρίξει παλιότερα ο δρ Γιεβγέν Ζουπάν, πρόεδρος του Ρουθηνικού Εθνικού Συμβουλίου. Φαίνεται πως αυτή η μέρα έφτασε καθώς το χθεσινό συνέδριο των εκπροσώπων του Ρουθηνικού έθνους δρομολογεί τις εξελίξεις.

«Οι αποφάσεις του συνεδρίου έχουν θέσει ένα έργο :Να ζητηθεί η αναγνώριση των Ρουθήνων ως ξεχωριστή εθνότητα και επιπλέον να ζητήθει μέσω διαλόγου η υλοποίηση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την κατάσταση της αυτονομίας που πραγματοποιήθηκε το 1991 αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Η κατεύθυνση στην οποία προσανατολιζόμαστε είναι ο διάλογος και όχι η αντιπαράθεση » εξήγησε μεταξύ άλλων ο Γκέτσκο, συμπληρώνοντας ότι είναι καθήκον τους η εντατικοποίηση του διαλόγου με το Κίεβο.

Τι είχε αποφασιστεί όμως σε εκείνο το δημοψήφισμα στην Υπερκαρπαθία το 1991; Η ιστορία λεει ότι το 80% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ της χορήγησης στην περιοχή ενός καθεστώτος αυτονομίας. 

Πόσο αθώα όμως είναι όλα αυτά και τι μπορεί να κρύβεται από πίσω τους; Η Υπερκαρπαθία έχει τεράστια στρατηγική σημασία τόσο για τη Ρωσία όσο και την ΕΕ διότι από αυτήν την περιοχή διέρχονται οι περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Από εκεί λοιπόν πραγματοποιούνται οι ενεργειακές εξαγωγές της προς τη Δυτική Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ βάση σχεδίου που «ετοιμάζουν» σχεδιάζουν να διαχωρίσουν την Ρουθηνία (το άλλο όνομα της Υπερκαρπαθίας) από την Ουκρανία και να αναλάβουν τον έλεγχο των ρωσικών αγωγών στην περιοχή αυτή αμερικανικά λόμπι μέσω του ΝΑΤΟ», δήλωσε πριν λίγο καιρό συνεργάτης του πρώην πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο.

Αν κάτι τέτοιο έχει ισχύει τότε τα σχέδια αυτονομίας συνδέονται άμεσα με το ενεργειακό κομμάτι. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Πούτιν καλύπτει τα νώτα του καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ουγγαρία, η οποία συνορεύει και συνεργάζεται ενεργειακά με την περιοχή.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι Ρουθήνιοι η Ρουθηνοί είναι ανατολική σλαβική φυλή, με πληθυσμό από 1,5 έως τέσσερα εκατομμύρια, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος κατοικούν στην περιοχή της Υπερκαρπαθίας στην Ουκρανία. Το όνομα τους είναι μια εκλατινισμένη μορφή της λέξης "Ρωσικός". Για τους ίδιους κάτ και του όρου Μικρή Ρώσοι μπορούν να εφαρμοστούν και σε αυτούς.
Το 1919 το ρουθηνικό κράτος αναγνωρίστηκε από το διεθνές δίκαιο, ενώ μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1945, καταργήθηκε και απορροφήθηκε από την Ουκρανία, τότε ως κομμάτι της Σοβιετικής Ένωσης.
 

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /