header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 03
27.02.2014 18:17

Γιανουκόβιτς προς Ρωσία: Προστατεύστε με! – "Έσπασε" τη... σιωπή του ο εξαφανισμένος πρόεδρος της Ουκρανίας – Φόβοι ρωσικής απόβασης στην Κριμαία


- Παραμένω πρόεδρος της Ουκρανίας και θα παλέψω μέχρι τέλους λέει σε δήλωσή του ο άφαντος Βίκτορ Γιανουκόβιτς
- Ζήτησε από τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφάλειά του - Δέχτηκε το αίτημα για άσυλο η Μόσχα
- Ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται ήδη στη Μόσχα, τον είδαν σε ξενοδοχείο της ρωσικής πρωτεύουσας
- Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως έχει μεταφερθεί σε σανατόριο
- Χάος στην Κριμαία – Εμφύλιος ανάμεσα σε φιλορώσους και φιλοευρωπαϊστές
- Ρωσικά πλοία στο λιμάνι της Κριμαίας, ασκήσεις στα σύνορα, μαχητικά σε ετοιμότητα

 


Από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ σχετικά με το που βρίσκεται ο έκπτωτος πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

 

Video που μεταδόθηκε από ουκρανικό κανάλι και η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, φέρεται να έδειχνε τον Γιανουκόβιτς και τη συνοδεία τους να εγκαταλείπουν το Κίεβο με ελικόπτερο. Αργότερα, έγινε γνωστό πως προσπάθησε να διαφύγει στη Ρωσία, αλλά οι συνοριοφύλακες δε δέχτηκαν τα χρήματα που τους έδωσε για να κάνουν τα στραβά μάτια.

 

Στο μεταξύ, η Βουλή τον καθαίρεσε, όρισε νέο πρόεδρο, νέα κυβέρνηση.

 

Και ενώ η κατάσταση σε ολόκληρη την Ουκρανία και κυρίως στην Κριμαία παραμένει έκρυθμη, εν μέσω φόβων πως η Ρωσία ετοιμάζει απόβαση, ο Γιανουκόβιτς "εμφανίστηκε" με δήλωσή του που μεταδόθηκε από ρωσικά ΜΜΕ.

 

Επιμένει πως παραμένει ο πρόεδρος της Ουκρανίας και ζητά από τη Μόσχα να εγγυηθεί για την ασφάλειά του από τους "εξτρεμιστές" που ανέλαβαν την εξουσία στη χώρα. "Εγώ, ο Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς... θεωρώ εαυτόν νόμιμο αρχηγό της ουκρανικής κυβέρνησης", είπε και προειδοποίησε για το φόβο (!) μιας εμφύλιας διαμάχης... "Απείλησε" επίσης ότι θα παλέψει μέχρι τέλους!

 

Σύμφωνα με τον Γιανουκόβτις είναι σαφές πώς οι νοτιο-ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας δεν αποδέχονται την αναρχία που επικρατεί στη χώρα, όπου οι ηγέτες επιλέγονται από τον όχλο.

Το αίτημά του για προστασία έγινε άμεσα αποδεκτό από τη Μόσχα. Η Ρωσία συμφώνησε να εγγυηθεί την προσωπική ασφάλεια του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax επίσημη ρωσική πηγή.

 

"Σε σχέση με την έκκληση του προέδρου Γιανουκόβιτς για την παροχή εγγυήσεων για την προσωπική του ασφάλεια, αναφέρω ότι το αίτημα θα ικανοποιηθεί επί του εδάφους της Ρωσικής Ομοσπονδίας", δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο.

 

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες, που για την ώρα παραμένουν ανεπιβεβαίωτες, τις οποίες μετέδωσε το ρωσικό RBK ανέφεραν ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται ήδη στη Μόσχα και μάλιστα τον είδαν σε ξενοδοχείο της ρωσικής πρωτεύουσας πριν μεταφερθεί σε σανατόριο στις παρυφές στα προάστια!

 

Σύμφωνα με το Associated Press η ασφάλεια στο ξενοδοχείο Ukraina Hotel ήταν ασυνήθιστα αυξημένη.

 

 

Προετοιμασίες πολέμου στην Κριμαία!

Μια εικόνα εκατοντάδες λέξεις... Η φωτογραφία που ανέβασε στο twitter το AmericanDefenceNews και δείχνει, όπως αναφέρει, πλοία του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας να αποβιβάζουν στην Κριμαία τανκ και στρατιώτες προκαλεί παγκόσμιο συναγερμό για τις εξελίξεις στην περιοχή.

 

Μια περιοχή που μοιάζει, κυρίως τις τελευταίες 24 ώρες, καζάνι έτοιμο να εκραγεί και να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

 

Την ανησυχία ήρθε να εντείνει ένα μήνυμα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο twitter πως η Μόσχα θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με "σθεναρό και ανυποχώρητο" τρόπο, κάνοντας μάλιστα λόγο για "ευρείας κλίμακας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στην Ουκρανία.

 

"Το υπoυργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται στη διεθνή σκηνή τα δικαιώματα των συμπατριωτών της, θα αντιδρά σθεναρά και ανυποχώρητα όταν αυτά θα παραβιάζονται", αναφέρεται στο μικρομπλόγκ του υπουργείου στο Twitter.

 

Την ίδια ώρα, ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει θέσει σε κατάσταση μάχης τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

 

"Διεξάγονται διαρκείς αεροπορικές περιπολίες από μαχητικά αεροσκάφη στις περιοχές των συνόρων. Από τη στιγμή που έλαβαν διαταγή να βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι αεροπορικές δυνάμεις της δυτικής στρατιωτικής ζώνης αναχώρησαν για τις ...αεροπορικές βάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

 

Από χθες άλλωστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν "ζεσταίνει" τα... τανκ του ρωσικού στρατού κι έδωσε εντολή για ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία ώστε να είναι... ετοιμοπόλεμα τα στρατεύματα. Άλλοι, πάλι, πιστεύουν πως ετοιμάζεται εισβολή της Μόσχας.

 

 

Προειδοποιήσεις από το Κίεβο

Η γενική εισαγγελία της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως θα διεξάγει έρευνα για "τρομοκρατία" μετά την κατάληψη από φιλορώσους ενόπλους του Κοινοβουλίου και της έδρας της κυβέρνησης της Κριμαίας.

 

"Διεξάγεται έρευνα για τρομοκρατικές ενέργειες", ανακοίνωσε η εισαγγελία τονίζοντας ότι "δυο άγνωστες ομάδες από 10-15 άτομα καθένα από τα οποία έφερε πυροβόλο όπλο" κατέλαβαν τη νύχτα τα κτίρια του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Σιμφερόπολης, στην Κριμαία, υψώνοντας σ' αυτά τη ρωσική σημαία.

 

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας προειδοποίησε τη Μόσχα για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει στην Κριμαία. Οποιαδήποτε κίνηση στρατιωτικών δυνάμεων έξω από τη βάση του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας θα εκληφθεί από το Κίεβο ως επιθετική ενέργεια, διεμήνυσε ο Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.

 

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για ηρεμία μετά την κατάληψη των κτιρίων του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου στην Κριμαία από "εγκληματίες με στρατιωτικές στολές", ανακοινώνοντας ότι έδωσε διαταγή στις δυνάμεις ασφαλείας να λάβουν "όλα τα αναγκαία μέτρα" για την προστασία των πολιτών.

 

Εξάλλου, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ρωσίας στο Κίεβο και ζήτησε άμεσες διαβουλεύσεις με τη Μόσχα μετά την κατάληψη στην Κριμαία.

 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στον επιτετραμμένο Αντρέι Βορομπίοφ επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας με την οποία ζητείται να παραμείνουν στη βάση του οι Ρώσοι στρατιώτες που εδρεύουν στο λιμάνι της Κριμαίας, τη Σεβαστούπολη.

 

 

Κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων

Από νωρίς το πρωί κλιμακώνεται η ένταση στην Κριμαία, την μοναδική περιοχή της Ουκρανίας με κατά πλειοψηφία ρωσικό πληθυσμό. Tα επεισόδια που ξεκίνησαν χθες ανάμεσα σε Τατάρους και φιλορώσους αναζωπύρωσαν τους φόβους για πιθανή απόσχιση της χερσονήσου.

 

Οι εξελίξεις δε σταμάτησαν όταν τελείωσαν τα επεισόδια της Τετάρτης. Το πρωί της Πέμπτης, ένοπλοι εισέβαλαν και κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης αλλά και το κτίριο του κοινοβουλίου στην Κριμαία.

 

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: "Έμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα".

 

Δεκάδες ένοπλοι άνδρες που εισέβαλαν και κατέλαβαν στην έδρα του υπουργικού συμβουλίου και στο κτίριο του κοινοβουλίου της Κριμαίας, ύψωσαν τη ρωσική σημαία και δίπλα της συνεχίζει να κυματίζει η σημαία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, όπως αυτή χαρακτηρίζεται στα Συντάγματα της ίδιας της Δημοκρατίας και της Ουκρανίας.

 

Περίπου 100 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου. "Άκουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύχτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα", δήλωσε ένας κάτοικος στο Reuters.

 

 

Πως έγινε η εισβολή

Περίπου 50 άνδρες, εξοπλισμένοι με "σύγχρονα όπλα" έφθασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατέλαβαν και εμπόδισαν το πρωί την είσοδο των εργαζομένων στα δύο κτίρια, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Ανατόλι Μοχίλιοφ.

 

Στα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού».

 

Οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται "να λάβουν μέτρα" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ένοπλη ομάδα που έχει καταλάβει τα δύο κτίρια.

Εκπρόσωπος Τύπου του Ανωτάτου Σοβιέτ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι το κτίριο είναι περικυκλωμένο από την αστυνομία, όπως και το κτίριο της τοπικής κυβέρνησης και όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές τελούν και τα δύο υπό κατάληψη και δεν θα λειτουργήσουν σήμερα. Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανέναν να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από αυτά.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, οδόφραγμα έχει στηθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, ενώ περίπου 20 άοπλοι αστυνομικοί απώθησαν το πλήθος των περιέργων, κυρίως ρωσόφωνων, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα δύο κτίρια.

 

"Τώρα ελπίζουμε ότι δεν θα έρθουν εδώ οι Ουκρανοί εθνικιστές. Η κατάσταση στο Κίεβο είναι αντισυνταγματική και αυτό που συμβαίνει εδώ είναι η απάντηση που αρμόζει στο πραξικόπημα εκεί", είπε ένας κάτοικος.

 

Ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι το σύνολο των δυνάμεων της αστυνομίας έχει τεθεί σε συναγερμό, ανάμεσά τους και οι ειδικές δυνάμεις.

 

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με την περικύκλωση του τετραγώνου του κοινοβουλίου της Συμφερόπολης από τις δυνάμεις ασφαλείας έχει ως στόχο την αποτροπή μιας "αιματοχυσίας μεταξύ του άμαχου πληθυσμού" και "την εξέλιξη της κατάστασης σε ένοπλες συγκρούσεις", σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών στη σελίδα του στο Facebook."Οι προβοκάτορες είναι επί των έργω. Πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας", γράφει.

 

Σύμφωνα με τον τοπικό ανταποκριτή του ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι, σε ολόκληρη την Κριμαία σχηματίζονται «αυθορμήτως» μονάδες αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού, οι οποίες κατευθύνονται προς τη Συμφερούπολη.

 

 

Ζητούν την απόσχιση

Από την περασμένη Τρίτη, φιλορώσοι εκπρόσωποι του τοπικού πληθυσμού ξεκίνησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κτίριο του Ανωτάτου Σοβιέτ, καλώντας τους τοπικούς βουλευτές να μην αναγνωρίσουν τη νέα ηγεσία του Κιέβου και να επαναφέρουν σε ισχύ το Σύνταγμα της Κριμαίας από το 1992, σύμφωνα με το οποίο η Δημοκρατία έχει δικό της πρόεδρο και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική.

 

Απαιτούν επίσης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε οι κάτοικοι να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία της χερσονήσου, δηλαδή εάν θα παραμείνει ως Αυτόνομη Δημοκρατία στην Ουκρανία, εάν θα κηρύξει την ανεξαρτησία της, είτε την προσχώρησή της στη Ρωσική Ομοσπονδία.

 

Απέναντι από τους φιλορώσους, υπάρχουν οι Τατάροι της Κριμαίας που δηλώνουν ότι δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, ούτε να απομακρυνθούν από τη χερσόνησο, από την οποία είχαν εξοριστεί από το καθεστώς του Στάλιν. 

 

Πηγή: newsit.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /