21.02.2014 19:54
Ο Β. Γιανουκόβιτς χάνει τον έλεγχο του Κιέβου Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΔΡΑΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Ενα σχέδιο τριών σημείων το οποίο παρουσίασαν στον Βίκτορ Γιανουκόβιτς οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. -Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας- που βρίσκονται από χθες στο Κίεβο, είναι η λύση που προτείνουν οι Ευρωπαίοι για την κρίση στην Ουκρανία και η οποία έχει, όπως όλα δείχνουν, τη συμφωνία και των ΗΠΑ. Μια κρίση η οποία αποκτά ανεξέλεγκτες διαστάσεις, μετά το νέο αιματοκύλισμα που έγινε στο Κίεβο χθες το πρωί, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους και μετατρέποντας κυριολεκτικά σε κουρελόχαρτο την εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι ότι η αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδίου θα συνιστά ουσιαστικά αποδοχή ήττας από την πλευρά του προέδρου της Ουκρανίας. Κι αυτό διότι οι τρεις βασικοί του όροι είναι εξαιρετικά σκληροί γι' αυτόν: Πρώτον, απομάκρυνση των δυνάμεων καταστολής από το κέντρο του Κιέβου -δηλαδή, de facto εκχώρηση του ελέγχου της πρωτεύουσας στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. Δεύτερον, ορισμός μιας μεταβατικής κυβέρνησης -κάτι που ισοδυναμεί με μοιρασιά της εξουσίας με την αντιπολίτευση. Και τρίτον, διενέργεια πρόωρων εκλογών, εντός του 2014 -οι οποίες, με το κλίμα που επικρατεί, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δώσουν θριαμβευτική νίκη στους φιλο-Ευρωπαίους.
Από την άλλη, βεβαίως, οι επιλογές του Γιανουκόβιτς μειώνονται διαρκώς όσο περνούν οι μέρες. Ήδη, χθες, οι διαδηλωτές φάνηκε να κερδίζουν έδαφος στη «Μάχη του Κιέβου», ανακτώντας τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Πλατείας Ανεξαρτησίας και θέτοντας υπό πολιορκία το Κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης. Φαίνεται, μάλιστα, πως η προσπάθειά τους να πλησιάσουν ακόμη πιο κοντά σε αυτά τα κτίρια (ενδεχομένως και να τα καταλάβουν) οδήγησε στην απάντηση των ειδικών δυνάμεων του υπουργείου Εσωτερικών με πραγματικά πυρά, από τα οποία προκλήθηκαν οι περισσότεροι θάνατοι διαδηλωτών.
Σημαντικές είναι όμως και οι «ρωγμές» που παρατηρούνται στις τάξεις του στρατού και της αστυνομίας. Μετά την προχθεσινή αντικατάσταση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων (που, πιθανότατα, φανερώνει διαφωνίες στην αντιμετώπιση του πλήθους), οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ολόκληρες μονάδες παραδόθηκαν στους διαδηλωτές σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας. Την ίδια δε στιγμή, στο Κίεβο, 67 αστυνομικοί «συνελήφθησαν» από τους υπερασπιστές της Μαϊντάν και κρατούνται όμηροι.
Οι «στοχευμένες κυρώσεις» που αποφάσισαν χθες να επιβάλουν οι «28» της Ε.Ε. -εμπάργκο όπλων, πάγωμα λογαριασμών και άρση βίζας για κάποιους Ουκρανούς αξιωματούχους- ασφαλώς εντείνουν την πίεση προς τον Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του. Μοναδικό του στήριγμα είναι η Μόσχα, η οποία έστειλε χθες τον δικό της διαμεσολαβητή στο Κίεβο. Ωστόσο, ο Πούτιν δείχνει να χάνει σταδιακά την εμπιστοσύνη του στον Ουκρανό πρόεδρο, θεωρώντας ότι δεν μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης. Μη θέλοντας δε να χρεωθεί μια γενικευμένη επέμβαση του στρατού (που θα έχει εκατοντάδες θύματα), το Κρεμλίνο εξετάζει κάθε εναλλακτικό σενάριο -όπως να συνάψει μια «ειδική σχέση» με τις ανατολικές και νότιες περιοχές, που έτσι κι αλλιώς προτιμούν τη Ρωσία από την Ε.Ε...
Πηγή: imerisia.gr
Ποια είναι η γνώμη σας;