σχετικά άρθρα
|
25.02.2014 19:52
Ουκρανία: Ώρες αγωνίας για πάνω από 100.000 ‘ΈλληνεςΗ κρίση στην Ουκρανία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστους τους χιλιάδες Έλληνες που ζουν εκεί. Υπάρχουν δεκάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην χώρα, κυρίως όμως υπάρχουν πολύ περισσότερα άτομα που εμφανίζονται επισήμως ότι έχουν ελληνική καταγωγή. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 100.000!!!
Η Αλεξάνδρα Προτσένκο είναι η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων όλης της Ουκρανίας. Μένει και εργάζεται στην Μαριούπολη, όπου είναι και η βάση των περισσότερων ομογενών που βρίσκονται στην χώρα. “Αυτές τις ημέρες είμαστε διαρκώς με το τηλέφωνο στο χέρι. Η αλήθεια είναι ότι μας έπιασε πανικός, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι γίνεται, παρακολουθούμε τις ειδήσεις στην τηλεόραση. Ωστόσο οφείλω να τονίζω ότι δεν έχουμε καμία απολύτως αναφορά για συμμετοχή Ελλήνων στα επεισόδια και πολύ περισσότερο για οποιονδήποτε τραυματισμό”.
11 Έλληνες βουλευτές, 48 ελληνικά χωριά
Η κα. Προτσένκο είναι σε διαρκή επαφή με τα δύο γενικά προξενεία της Ελλάδας στην Μαριούπολη και την Οδησσό και φυσικά με την πρεσβεία στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, που αποτελεί άλλωστε το επίκεντρο των εξελίξεων. Ωστόσο εκεί οι Έλληνες είναι λίγοι και όσοι βρίσκονται εκεί δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, όπως εξηγεί στο euronews ο πρέσβης Βασίλης Παπαδόπουλος: “Στο Κίεβο υπάρχουν μόνο Έλληνες επιχειρηματίες, όχι ελληνικής καταγωγής γηγενής πληθυσμός. Τα περισσότερα μέλη των ελληνικής καταγωγής κοινοτήτων βρίσκονται στην Μαριούπολη, κοντά στα 105.000 άτομα. Σε όλη την υπόλοιπη Ουκρανία, περιλαμβανομένης και της Οδησσού, δεν πρέπει να ξεπερνάνε τα 3.000”.
Περιορισμένα σε τρεις περιοχές τα επεισόδια
Ο ίδιος, ως ο πρέσβης της χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην ΕΕ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους συναδέλφους του των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και όλοι μαζί από κοινού σε συζητήσεις με παράγοντες όλων των πλευρών της ουκρανικής κρίσης. Η ελληνική και ευρωπαϊκή θέση είναι ξεκάθαρη, εναντίον της βίας και υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών μέσω του διαλόγου.
Συνάντηση των προέδρων των 110 κοινοτήτων
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται και οι άνθρωποι του ελληνικού προξενείου της Οδησσού. Ούτε επεισόδια υπήρξαν εκεί, ούτε αναφορές για οποιοδήποτε πρόβλημα σε Έλληνα. “Βέβαια, εδώ είναι λίγα τα άτομα, συγκριτικά με την Μαριούπολη”, μας εξηγούν. Περίπου χίλια άτομα έχουν δηλώσει ελληνικής καταγωγής στην Οδησσό, την πόλη όπου συστάθηκε η Φιλική Εταιρεία πριν την Επανάσταση του 1821. Η τελευταία επίσημη απογραφή έγινε στην Ουκρανία το 2001. “Ούτε οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εδώ έχουν πρόβλημα. Όλοι έχουν τα τηλέφωνά μας και εμείς τα δικά τους, για να παρέμβουμε, αλλά δεν έχει χρειαστεί κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής και τα πράγματα είναι πολύ ήρεμα σε εμάς”.
Διαφορά νοοτροπίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης
Στο τέλος της συνομιλίας μας, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανία Αλεξάνδρα Προτσένκο μας διευκρινίζει: “Μπορεί τώρα να δείχνουν λίγο δύσκολα τα πράγματα, αλλά αυτός ο λαός έχει περάσει και άλλες φορές δύσκολα. Υπάρχει διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα στην δυτική με την ανατολική Ουκρανία, αλλά αισιοδοξώ ότι θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Βέβαια, θα περάσει χρόνος, δεν θα ‘ναι τόσο εύκολο”. “Σε κάθε περίπτωση, οι ομογενείς μπορούν να είναι ήσυχοι. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε”.
Πηγή: euronews.com short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;