header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.06.2015 14:17

Η φωτιά του πολέμου ανάβει ξανά η συντακτική ομάδα


Κάθε άλλο παρα καλή μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στο πεδίο μάχης, όπου μόνο εικονικά ισχύει η εκεχειρία του Μινσκ. O πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο θα απευθύνει σήμερα την ετήσια ομιλία του στη Ράντα, τη Βουλή. Οι λογογράφοι του θα πρέπει όμως να κάνουν αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή καθότι χθες ξέσπασαν μάχες στα δυτικά του Ντονιέτσκ, γεγονός που θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στο Μινσκ τον Φεβρουάριο.

 

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι φιλορώσοι αυτονομιστές επιτέθηκαν με δέκα άρματα μάχης και 1000 άνδρες εναντίον των πόλεων Μαρίνκα και Κρασνοχορίβκα, που βρίσκονται κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχουν η κυβέρνηση και οι αντάρτες. Οι αντάρτες, που φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν επίσης εκτοξευτήρες ρουκετών Grad και κανόνια, υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη Μαρίνκα, ενώ οι ουκρανοί στρατιώτες επιμένουν ότι διατήρησαν τις θέσεις τους.

Άμεση διασύνδεση της νέας έντασης με το διαμορφούμενο κλίμα ενίσχυσης των αντιρωσικών κυρώσεων και την επικείμενη Σύνοδο των G7 βλέπουν Ρώσοι αναλυτές και πολιτικοί, διαβλέποντας επιχείρηση χειραγώγησης όσων είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν με την πολιτική συνέχισης των κυρώσεων.

Η κατάσταση στο μέτωπο παραμένει έκρυθμη. Ο «υπουργός Αμύνης» των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ χαρακτήρισε τις συγκρούσεις «πρόκληση από την ουκρανική πλευρά», προσθέτοντας ότι οι προκλήσεις οδηγούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε πόλεμο. Ο απολογισμός των μαχών είναι όπως πάντα αμφιλεγόμενος. Οι αντάρτες αναγνώρισαν ότι έχασαν 15 άνδρες, ενώ το Κίεβο μιλά για δύο νεκρούς και 30 τραυματίες. Ο ουκρανικός στρατός, που πριν από λίγες ημέρες συνέλαβε δύο στρατιώτες του τακτικού ρωσικού στρατού, υποστηρίζει επίσης ότι σκότωσε τέσσερα μέλη της ρωσικής στρατιωτικής κατασκοπείας (GRU).

To Γενικό Επιτελείο της ‪Ουκρανίας ομολογεί τη χρήση βαρέως πυροβολικού κάτι που οδηγεί στην ευθεία παραβίαση της (έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτης) εκεχειρίας του ‪Μινσκ. Την ίδια ώρα η Wall Street Journal σε δημοσιευμά της αναφέρει γράφει ότι ‪η ΕΕ‬ σκέφτεται να παρατείνει τις αντιρωσικές κυρώσεις ως το τέλος Ιανουαρίου του 2016. 
Το μόνο για το οποίο δεν χωρά καμιά αμφιβολία είναι η βιαιότητα των συγκρούσεων. Ολη τη χθεσινή ημέρα, οι κάτοικοι των περιοχών όπου σημειώνονταν συγκρούσεις ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που έδειχναν καπνούς και βίντεο όπου ακουγόταν καθαρά ο ήχος των κανονιών και των αυτομάτων όπλων.
Οι βόμβες του ουκρανικού στρατού εναντίον κατοικημένων περιοχών προκάλεσαν και διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν 375 ανθρακωρύχοι κάτω απ’ τη γη στο ορυχείο Skochinskiy του Ντονιέτσκ και άλλοι 750 στο ορυχείο Zasyadko. Στο τελευταίο οι μεταλλωρύχοι απεγκλωβίστηκαν επιτυχώς ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες στο πρώτο. Παράλληλα, στο χωριό Λούκοβο του Ντονμπάς, χτυπήθηκε νηπιαγωγείο και δύο σπίτια με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μία γυναίκα. Σε μεγάλη δοκιμασία βρίσκεται κι η πόλη Γκορλόβκα του Ντονιέτσκ, όπου πριν μερικές μέρες μια οικογένεια ξεκληρίστηκε χάνοντας δύο μέλη της ανάμεσά τους και ένα ανήλικο κορίτσι. Οι βομβαρδισμοί εναντίον της Γκορλόβκα επαναλαμβάνονται τακτικά με αρκετές καταστροφές και θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό.

Από τις 12 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, δεν έχει περάσει ούτε μια μέρα χωρίς να σημειωθούν συγκρούσεις και ο ουκρανικός στρατός καθώς και οι αυτονομιστές έχουν απώλειες σχεδόν σε καθημερινή βάση. Το μόνο που πέτυχε η «ανακωχή» είναι να περιοριστούν οι μάχες σε μερικά θερμά σημεία του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Όπως παρατηρεί όμως η Le Monde, η μάχη της Μαρίνκα σηματοδοτεί μια νέα κλιμάκωση. Για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο, δεν πρόκειται μόνο για μια ανταλλαγή πυρών, αλλά για μια νέα επίθεση των ανταρτών με στόχο την κατάληψη νέων εδαφών. Οι αρχηγοί τους, άλλωστε, δεν έχουν κρύψει ποτέ την πρόθεσή τους να ανακαταλάβουν όλα τα εδάφη που έχασαν το περυσινό καλοκαίρι, δηλαδή να αποκτήσουν τον έλεγχο όλου του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Στις 27 Μαϊου, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα La Croix, ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν μιλούσε για «υβριδική κατάπαυση του πυρός», μια αναφορά στον «υβριδικό πόλεμο» που διεξάγει εδώ και 14 μήνες η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Ωστόσο ξεχνάει να αναφέρει ότι εκείνος και η νεοναζιστική κυβερνησή στην οποία συμμετέχει τοποθετήθηκαν από τις ΗΠΑ για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση και με σκοπό να βοηθήσουν τους Αμερικανούς να ελέγξουν τον πρώην σοβιετικό χώρο που κλίνει προς τη Ρωσία, ή αναζητά την ταυτότητα και την κατευθυνσή του.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ, The Economist, Le Monde, WSJ, ρωσικά και ουκρανικά μέσα

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /