header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
06.12.2010 00:00

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Πολωνία


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφθασε σήμερα για επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία, την πρώτη ρώσου αρχηγού κράτους σε διάστημα εννέα ετών, η οποία αποτελεί ένδειξη για την αναθέρμανση των σχέσεων της Ρωσίας με την Πολωνία και για τη βούληση της Μόσχας να προσεγγίσει τη χώρα αυτή που καταλαμβάνει όλο και σημαντικότερη θέση στους κόλπους της ΕΕ.

 

Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, ο πρόεδρος της Ρωσίας θα έχει συνομιλίες με τον πολωνό ομόλογό του Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, καθώς και με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Θα συμμετάσχει επίσης σε φόρουμ πολωνο-ρωσικού διαλόγου. Τέσσερις συμφωνίες θα υπογραφούν με την ευκαιρία της επίσκεψης.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σε πολωνούς δημοσιογράφους , εν όψει της επίσκεψής του, ότι οι πολωνο-ρωσικές σχέσεις δεν πρέπει να είναι όμηρος του παρελθόντος.

"Στην ιστορία μας, υπήρξαν φωτεινές, αλλά και δύσκολες και σκοτεινές πλευρές. Και στη ζωή είναι σημαντικό να προσπαθούμε να ξεχωρίζουμε την ιστορία, όποια και αν είναι, από το παρόν. Διαφορετικά, θα είμαστε πάντοτε όμηροι του παρελθόντος", δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το πολωνικό περιοδικό Wprost.

"Είμαι πολύ ικανοποιημένος που τους τελευταίους μήνες φθάσαμε σε μία κατάσταση στην οποία μία αλλαγή στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Πολωνία είναι δυνατή", είπε.

Αναγνωρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι η σφαγή των 22.000 πολωνών αξιωματικών στο Κατίν το 1940 έγινε με διαταγή του Στάλιν, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε¨" Ο Στάλιν και η κλίκα του είναι υπεύθυνοι για το έγκλημα αυτό. Τα έγγραφα το επιβεβαιώνουν. Οι απόπειρες αμφισβήτησης της αξιοπιστίας αυτών των εγγράφων, το να λέγεται ότι είναι πλαστά, απλώς δεν είναι σοβαρές. Προσωπικά πιστεύω ότι η υποχρέωσή μας στην Ρωσική Ομοσπονδία να πούμε την αλήθεια για την τραγωδία αυτή. Θα το κάνω εγώ", είπε.

Η ρωσική Δούμα αναγνώρισε με πρόσφατη , άνευ προηγουμένου, απόφασή της την ευθύνη του Στάλιν στη σφαγή. Η Μόσχα διαβίβασε την Παρασκευή στη Βαρσοβία και νέα σειρά εγγράφων για το Κατίν.

Επί δεκαετίες, η Σοβιετική Ενωση κατηγορούσε τη ναζιστική Γερμανία για τη σφαγή στο Κατίν και μόνο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αναγνώρισε το 1990 την ευθύνη της χώρας του.

Οι σχέσεις της Ρωσίας και της Πολωνίας επιδεινώθηκαν μετά την πτώση του κομμουνισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, κυρίως έπειτα από την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ, το 1999, και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 2004.


πηγή: www.capital.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /