header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.12.2010 00:00

Γερμανία: Ερευνα για δηλητηρίαση Ρώσου πρώην πράκτορα


Προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησαν οι εισαγγελικές Αρχές στο Βερολίνο σχετικά με την πιθανή δηλητηρίαση με υδράργυρο ενός Ρώσου αντιφρονούντα και της συζύγου του, οι οποίοι ζουν σήμερα στη Γερμανία. «Μας δηλητηρίασε η Μόσχα» δήλωσε στο περιοδικό Focus ο Βίκτορ Καλάσνικοφ, πρώην αξιωματικός της KGB, που επικρίνει επί σειρά ετών σφοδρά το Κρεμλίνο.

 

Η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας του Βερολίνου επιβεβαίωσε πληροφορίες του Focus ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση από την υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με αδικήματα που έχουν πολιτικά κίνητρα.

Ο Βίκτορ Καλάσνικοφ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών της ΕΣΣΔ, και η ιστορικός σύζυγός του Μαρίνα έφτασαν στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο.

Στο παρελθόν είχαν αμφότεροι επικρίνει σφοδρά το Κρεμλίνο και τη στρατιωτική επέμβαση στην Τσετσενία. Εργάζονταν ως freelance δημοσιογράφοι από τα τέλη της δεκαετίας του '90, δημοσιεύοντας άρθρα που είχαν εξοργίσει το Κρεμλίνο.

Λίγο μετά την άφιξή τους στο Βερολίνο υποβλήθηκαν σε εξετάσεις στο νοσοκομείο Charite και οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχαν στον οργανισμό τους επικίνδυνα υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου.

Είχαν στο αίμα τους συγκεντρώσεις που ξεπερνούσαν τα 50 μικρογραμμάρια υδραργύρου ανά λίτρο, ενώ οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1-3 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο.

Και οι δύο αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας με την Μαρίνα Καλάσνικοφ να χάνει μαλλιά και τον σύζυγό της βάρος. Οι γιατροί τους συνέστησαν να υποβληθούν σε περαιτέρω εξετάσεις και να τελούν υπό στενή παρακολούθηση, γράφει το Focus.

Το Νοέμβριο του 2006 ο Ρώσος πρώην πράκτορας Αλεξάντερ Λιτβινένκο πέθανε στο Λονδίνο έπειτα από δηλητηρίαση με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210, σε ένα επεισόδιο που προκάλεσε «σεισμό» στις σχέσεις Βρετανίας-Ρωσίας.

Το καλοκαίρι του 2009 ο Ρώσος πολυεκατομμυριούχος και εκδότης Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, επίσης πρώην πράκτορας της KGB, είχε δηλώσει σε βρετανικές εφημερίδες ότι ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή για δηλητηρίαση από υδράργυρο.

 

πηγή: Το Βήμα online

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /