header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.12.2010 00:00

Επικρίσεις για πώληση πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΚΑΙ ΛΕΤΟΝΙΑ ΕΠΙΚΡΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ MISTRAL ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ


Η Λιθουανία και η Λετονία, επέκριναν σήμερα τη Γαλλία, σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, επειδή αποφάσισε να παραδώσει τουλάχιστον δύο πολεμικά πλοία Mistral στη Ρωσία, ενώ το Βίλνιους χαρακτήρισε την απόφαση «σφάλμα».

«Πιστεύω ότι είναι λάθος», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η Ράζα Ζουκνεβισιέν, η λιθουανή Υπουργός Άμυνας.

 

«Αυτό αποτελεί προηγούμενο: ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πωλεί επιθετικά όπλα σε μια χώρα όπου η δημοκρατία δεν είναι σε ένα επίπεδο που να μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς», επέμεινε η Ζουκνεβισιέν.

Το Παρίσι ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο πώλησης προς τη Ρωσία δύο πολεμικών πλοίων (BPC) τύπου Mistral, που θα μπορούσε να «επεκταθεί» με την κατασκευή δύο επιπλέον πλοίων.

Η Λιθουανία και οι γείτονες της στη Βαλτική, η Λετονία και η Εσθονία, και οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, έχουν από την αρχή καταγγείλει το σχέδιο αυτής της συμφωνίας.

«Φυσικά, για τους γείτονες της Ρωσίας, δεν είναι ένα ευχάριστο νέο. Δεν είναι σίγουρα το χριστουγεννιάτικο δώρο που θα θέλαμε να λάβουμε», είπε η Ζουκνεβισιέν.

Στη Λετονία, ο υπουργός Άμυνας Αρτις Παμπρίκς δήλωσε «θορυβημένος» από το γεγονός ότι η Γαλλία έχει αγνοήσει τις ανησυχίες των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ, αλλά εκτίμησε επίσης ότι η πώληση δεν θέτει μείζονα προβλήματα για την ασφάλεια της Βαλτικής.

«Κοιτάζοντας την κατάσταση από μια ρεαλιστική σκοπιά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα γαλλικά οικονομικά συμφέροντα-εν προκειμένω, η πώληση των πλοίων-δεν θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ούτε στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή ούτε στη στρατηγική του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο BNS.

Το Mistral είναι ένα πολεμικό πλοίο πολλαπλών ρόλων ικανό να μεταφέρει άρματα μάχης και ελικόπτερα, να φιλοξενήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας ή ένα επιτελείο επί του σκάφους--το κόστος για το κάθε πλοίο αυτού του τύπου ανέρχεται σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

 

πηγή: Kathimerini.gr

Λέξεις Κλειδιά: πολεμικά, πλοία, όπλα, Mistral
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /