header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.03.2012 13:43

Ρωσία-ΕΕ: στο δρόμο προς την κατάργηση των θεωρήσεων Ρομάν Μαμόνοφ


Η Ρωσία και η ΕΕ άρχισαν την υλοποίηση του σχεδίου σταδιακής κατάργησης θεωρήσεων. Οι πρώτες διαβουλεύσεις διεξάχθηκαν στη Μόσχα στα τέλη της περασμένης βδομάδας.

Τα δύο μέρη καθόρισαν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στα πλαίσια του οποίου πρέπει να εκπληρωθούν οι αμοιβαίες απαιτήσεις και να υπογραφούν οι συμφωνίες.

 

Προβλέπεται ότι η δραστηριότητα θα αναπτυχθεί στους 4 ακόλουθους τομείς: «Προστασία εγγράφων», «Λαθρομετανάστευση», «Δημόσια τάξη, ασφάλεια και νομική συνεργασία» και «Εξωτερικές Σχέσεις».

Η Μόσχα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών είναι πρόθυμη να εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις πριν από το τέλος του 2012, ώστε από το 2014 για να καταργηθούν οι βίζες τουλάχιστον και για βραχυπρόθεσμα ταξίδια. Οι Ευρωπαίοι είναι πιο προσεκτικοί. Ακολουθεί η γνώμη του μέλους της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικής Νομοθεσίας και Κρατικής Οικοδόμησης Ντμίτρι Βιάτκιν:

Η απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλύσει το ζήτημα ή να καθυστερήσει την επίλυσή του από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά την άποψή μου, υπαγορεύεται από ορισμένους πολιτικούς λόγους. Παρόλο που η κατάργηση των θεωρήσεων είναι μέτρο το οποίο, πρώτα απ 'όλα, αποβαίνει προς το όφελος των επιχειρήσεων. Μάλιστα και για τα δύο μέρη. Η απροθυμία ριζικής επίλυσης αυτού του προβλήματος από μέρους των ευρωπαίων ομόλογων μας, το λιγότερο, προκαλεί έκπληξη.

Στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν το γεγονός ότι εναντίον της κατάργησης των θεωρήσεων με τη Ρωσία, είναι ορισμένες χώρες με επιρροή. Συν οι παλιοί αντίπαλοι της Μόσχας - τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής. Ακολουθεί σχετικό σχόλιο του πολιτολόγου Ολέγκ Μπαραμπάνοφ:

«Σήμερα η ΕΕ είναι διασπασμένη σ΄ αυτό το θέμα. Μιά σειρά χωρών που ενδιαφέρονται για την εισροή Ρώσων τουριστών υποστηρίζει ενεργάατο το μέτρο. Ανάμεσα σ΄αυτές μπορούμε να αναφέρουμε την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Ανάμεσα σε εκείνους που αντιτάσσονται έντονα στην κατάργηση των βιζών με τη Ρωσία είναι η Γερμανία. Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένας βάσιμος λόγος για να πούμε ότι η κατάσταση θα αλλάξει σύντομα. Οι διαφωνίες μέσα στην ΕΕ και η συνεχιζόμενη δυσπιστία των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης προς τη Ρωσία είναι, μπορούμε να πούμε, οι δύο κύριοι περιορισμοί στο δρόμο προς την προσέγγιση».

Ερωτηθέντες από τη "Φωνή της Ρωσίας" εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι στις συνθήκες μη ύπαρξης συναίνεσης στις γραμμές των μελών της ΕΕ για τη Μόσχα είναι απλούστερο να διεξάγει συνομιλίες για την απλοποίηση της υποχρέωσης θεώρησης εισόδου με συγκεκριμένες χώρες. Όπως είναι γνωστό, για διευκολύνσεις της διαδικασίας παροχής θεώρησης για τους φοιτητές, τους τουρίστες και τους επιχειρηματίες από τη Ρωσία ήδη έχουν κάνει δηλώσεις η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

 

πηγή: «Η Φωνή της Ρωσίας»

 

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία, ΕΕ, θεωρήσεις
Σχόλιο (1)
  • Pros to paron na katargithi grigora i VISA mono gia Ellines ipikoous . Mono i Ellada echi thermes istorikes ke thriskeftikes scheseis me tin Rosia. Gregson 22.03.2012 12:01
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /