header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.02.2013 16:26

«Αγκάθι» οι σχέσεις με τη Ρωσία ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Ουκρανίας, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Φλεβάρη στις Βρυξέλλες, απέδειξε ότι οι δύο πλευρές επιδιώκουν να ξεπαγώσουν τον πολιτικό διάλογο, μετά από το «πάγωμά» του την περσινή χρονιά στον απόηχο τη φυλάκισης της πρώην πρωθυπουργού Γιούλιας Τιμοσένκο, των κατηγοριών της ΕΕ προς τις ουκρανικές αρχές, για «διώξεις» κατά της αντιπολίτευσης, καθώς και για διεξαγωγή «μη διαφανών εκλογών».

 

Τόσο κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, όσο και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, υπογράμμισε πως «η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται σε μια σημαντική στιγμή» στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και ΕΕ και μάλιστα μπορεί να γίνει «ιστορικό άλμα» στις σχέσεις αυτές, εάν στη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους (της Λιθουανίας) το φθινόπωρο του 2013 υπογραφεί η Συμφωνία Σύνδεσης Ουκρανίας - ΕΕ. Μάλιστα ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι έδωσε προθεσμία στην Ουκρανία έως το Μάη του 2013 για να μπορέσει να γίνει αποφασιστική πρόοδος σε 3 τομείς: «Ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», «δίκαιες και ελεύθερες εκλογές», «συνταγματική αναθεώρηση». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε πως η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται σε μια εποχή όπου όχι μόνο η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει ποιες θα είναι οι σχέσεις της με την ΕΕ, αλλά και η ΕΕ συνοψίζει την πολιτική της λεγόμενης «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», προετοιμάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής στο Βίλνιους.
Ωστόσο, η κύρια ίντριγκα της Συνόδου ήταν το θέμα των σχέσεων της Ουκρανίας με τη Ρωσία και την Τελωνειακή Ενωση που έχει αυτή συγκροτήσει με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να έχει συμφωνία για μια βαθιά διευρυμένη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ και ταυτόχρονα να είναι μέλος της Τελωνειακής Ενωσης μαζί με τη Ρωσία. Αυτό είναι αδύνατον» δήλωσε ασυνήθιστα κατηγορηματικά στη συνέντευξη Τύπου ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και πρόσθεσε πως η ΕΕ καταλαβαίνει πόσο σημαντικές είναι για την Ουκρανία οι σχέσεις με τη Ρωσία, και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο «θα μπορέσει να βρει το βέλτιστο σχέδιο για μια πραγματιστική συνεργασία με τη Μόσχα».
Από τη μεριά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς σημείωσε, πως «Η Ουκρανία ελπίζει να βρει τη βέλτιστη και αμοιβαία ωφέλιμη συνεργασία με την Τελωνειακή Ενωση. Προς το παρόν δεν υπάρχει ένας τέτοιος τύπος συνεργασίας, όμως δουλεύουμε για τη δημιουργία του, και ελπίζουμε πως θα καταφέρουμε να τον διαμορφώσουμε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεωνμε τη Μόσχα».
Οι δύο πλευρές εξέδωσαν κοινή δήλωση αποτελείται από 16 σημεία. Η ΕΕ θα χορηγήσει στην Ουκρανία «μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια» ύψους 610 εκατ. Ευρώ, που θα συμπληρώσει τη μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στην κοινή δήλωση επίσης αναφέρεται πως το ουκρανικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου έχει εξαιρετική σημασία για την ΕΕ, και πως η ΕΕ ενδιαφέρεται για τη συγκρότηση του κονσόρτσιουμ από 3 πλευρές (Ουκρανία, ΕΕ και Ρωσία) για την εκμετάλλευση του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στο Κίεβο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

πηγή: Ριζοσπαστης

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /