header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.03.2013 12:47

Γραφεία γερμανικών ιδρυμάτων στη Ρωσία δέχθηκαν επιδρομές


ΜΟΣΧΑ. Επιβαρυντικές για τις ρωσογερμανικές σχέσεις χαρακτήρισαν Γερμανοί πολιτικοί τις επιδρομές των ρωσικών αρχών στα γραφεία γερμανικών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο των οποίων κατασχέθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές του Ιδρύματος Αντενάουερ στην Αγία Πετρούπολη. Ανάλογες «επισκέψεις» έχουν πραγματοποιήσει οι ρωσικές αρχές στα γραφεία 2.000 μη κυβερνητικών οργανώσεων που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

 

«Η παρεμπόδιση της λειτουργίας των γερμανικών ιδρυμάτων μπορεί να προξενήσει μόνιμες βλάβες στις διμερείς σχέσεις. Αυτό το καταστήσαμε σαφές στη ρωσική πλευρά», είπε Γερμανός διπλωμάτης. Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε είχε καλέσει τον υπ’ αριθμόν δύο της ρωσικής πρεσβείας στο Βερολίνο, προκειμένου να εκφράσει την «ανησυχία του για τις συντονισμένες ενέργειες».

Χθες το πρωί, η ρωσική αστυνομία, συνοδευόμενη από εισαγγελέα, εισήλθε απροειδοποίητα στα γραφεία του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στην Αγία Πετρούπολη και ζήτησε να ενημερωθεί ως προς τη νομιμότητα του λογισμικού που χρησιμοποιούν οι υπολογιστές του ιδρύματος. Εν συνεχεία, αποχώρησε παίρνοντας μαζί τους υπολογιστές. Το ίδρυμα σχετίζεται με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ. Επίσης, χθες, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα γραφεία του σχετιζόμενου με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας Ιδρύματος Φρίντριχ Εμπερτ στη Μόσχα. Αξιωματούχοι του ιδρύματος είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για «επιδρομή» λόγω του γεγονότος ότι η επίσκεψη των Αρχών έγινε με ραντεβού.

Την περασμένη εβδομάδα ήταν η σειρά της πρεσβείας των ΗΠΑ να διαμαρτυρηθεί, καθώς η αστυνομία επισκέφθηκε τα γραφεία της ρωσικής οργάνωσης Μemorial, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ. Παράλληλα τη Δευτέρα έγιναν έρευνες στα γραφεία της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μόσχα, ενώ σε κάποιες από τις πρόσφατες έρευνες, η αστυνομία συνοδευόταν απο κάμερες του φιλικού προς το Κρεμλίνο τηλεοπτικού σταθμού ΝΤV. Ανάλογα με την περίσταση, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις επισκέπτεται η αστυνομία, η εφορία, η πυροσβεστική για έλεγχο πυρασφάλειας κ.ο.κ. Μετά την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, τον Μάιο, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προώθησε νόμο που ζητεί από τις οργανώσεις που δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό να εγγραφούν στο μητρώο «ξένων πρακτόρων». Πολλές οργανώσεις αρνούνται να υιοθετήσουν έναν όρο με τόσο βαριές ψυχροπολεμικές συνυποδηλώσεις.

«Η καταστολή εις βάρος των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό προκύπτει από τις αυταρχικές τάσεις της κυβέρνησης Πούτιν, αλλά αποτελεί και απάντηση της Ρωσίας στην προσπάθεια της Δύσης να επηρεάσει την εσωτερική πολιτική σκηνή της Ρωσίας», έγραψε ο Αμερικανός αναλυτής Τζόσουα Φουστ. «Ας φανταστούμε την αντίδραση αν η Ρωσία ξόδευε εκατομμύρια δολάρια επιχειρώντας να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές, όπως κάνουν οι ΗΠΑ στη Ρωσία».

 

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /