header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.10.2010

Ιλαρίων "Όταν η Ρωσική Εκκλησία δηλώνει ενεργά τη θέση της, ακούγεται σε όλο τον κόσμο"


Στις αρχές Οκτωβρίου στο Κόσσοβο πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρονίσεως του Αγιωτάτου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου.Από τη Ρωσική Εκκλησία στην τελετή παρέστη ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

 

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας μετά την επιστροφή του από Κόσσοβο, παραχώρησε συνέντευξη στον Ραδιοφωνικό Σταθμό «Φωνή της Ρωσίας».


Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα έχει ως εξής:


Μόλις έχετε γυρίσει από το Κόσσοβο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το ταξίδι, πως είδατε την περιοχή του Κοσσόβου;

Αυτή τη φορά έμεινα στο Κόσσοβο για ένα πολύ μικρό διάστημα, διότι συμμετείχα μόνο στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου.

Όμως το Κόσοβο το επισκέφθηκα πριν από ένα χρόνο, και τότε ήταν που γνώρισα από πολύ κοντά τη ζωή της περιοχής. Αποκόμισα τόσο θετικές όσο και αρνητικές εντυπώσεις.

Από τη μια, θαύμασα εξαιρετικά μνημεία του παλαιού σερβικού ορθόδοξου πολιτισμού, εκπληκτικές τοιχογραφίες των Ιερών Μονών Ντετσάνυ και Γκρατσάνιτσα. Είδα τους ανθρώπους, οι οποίοι μένουν αγωνιζόμενοι σε αυτά τα μοναστήρια.

Από την άλλη, διαπίστωσα και τις σκληρότατες συνθήκες, στις οποίες μένουν: κατεστραμμένους ναούς, τοπικό πληθυσμό που κρατά την έντονα αρνητική στάση απέναντι στους Σέρβους και την Ορθοδοξία. Ουσιαστικά είδα μια περιοχή, η οποία αποτελεί κοιτίδα της Σερβικής Ορθοδοξίας και σήμερα είναι χαμένη για τους Σέρβους.


Πως βλέπουν τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους Ρώσους στη Σερβία και στο Κόσοβο;

Η στάση τους απέναντι στους Ρώσους και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πολύ καλή. Όλοι γνωρίζουν, ότι στο διάβα των αιώνων η Ρωσία στήριζε τη Σερβία, ενώ η Ρωσική Εκκλησία στήριζε τη Σερβική Ορθοδοξία.

Και έτσι ήταν μέχρι σήμερα. Ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος Β΄ επισκέφθηκε επανειλημμένως τη Σερβία καθώς και ο νυν Πατριάρχης Κύριλλος, από τη θέση του Μητροπολίτη και Προέδρου του ΤΕΕΣ πολλές φορές επισκέφθηκε τη Σερβία ακόμα και το Κοσσυφοπέδιο.


Σήμερα πολλούς προβληματίζει η τύχη των Ορθοδόξων ιερών προσκυνημάτων του Κοσσόβου, ένα μέρος των οποίων έχει απολεσθεί οριστικά εξαιτίας των πρόσφατων πολεμικών συγκρούσεων. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι πρόθυμη και δύναται να συνδράμει στην αναστήλωση αυτών των μνημείων που έχουν παγκόσμια σημασία; Πώς και με ποιό τρόπο;

Πρώτα από όλα, με μεγάλη ικανοποίηση δεχθήκαμε την είδηση για την απόφαση της Ρωσικής Πολιτείας να παραχωρήσει οικονομική βοήθεια στην UNESCO με σκοπό την αναστήλωση των κατεστραμμένων ναών του Κοσσόβου.

Επιπλέον, από την πλευρά της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα στηρίζουμε κατά το δυνατόν εκείνους τους Ορθοδόξους, και ειδικά τους μοναχούς, οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή.

Έχουμε μιλήσει με τους εκπροσώπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και μας εξέφρασαν την επιθυμία τους να έρχονται οι δικοί μας μοναχοί και μοναχές, έστω και με «βάρδιες» για ένα, δύο ή τρία χρόνια, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο εκείνα τα μοναστήρια.

Παραδείγματος χάριν, το Πατριαρχείο Πεκίου, όπου πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του Σέρβου Πατριάρχη, σήμερα είναι Γυναικεία Μονή. Γερόντισσα αυτής είναι ενενήντα χρονών, και δεν έχει πολλές αδελφές.

Βεβαίως, οι μονές μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν για να κρατήσουν τα μοναστήρια στη δέουσα κατάσταση. Πιστεύω ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία έχει σήμερα περισσότερα από οκτακόσιες Ιερές Μονές, θα μπορούσε να παρέχει αδελφική βοήθεια σε Μονές του Κοσσυφοπεδίου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Μήπως υπάρχουν στη Ρωσική Εκκλησία ειδικά προγράμματα ανάπτυξης προσκυνηματικών εκδρομών των λαϊκών προς τα ιερά προσκυνήματα του Κόσοβο, για να μπορέσουν όχι μόνο οι μοναχοί, αλλά και οι απλοί πιστοί να έρχονται και να βοηθάν όσο μπορούν;

Έρχονται οι πιστοί για προσκύνημα. Χάρηκα πολύ που στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Σερβίας παρέστησαν χιλιάδες προσκυνητές όχι μόνο από τη Σερβία, αλλά και από τις άλλες χώρες.

Σημειωτέον ότι οι Ρώσοι πιστοί επίσης έρχονται τακτικά για προσκύνημα, παρόλο που με τη σημερινή κατάσταση αυτό καθίσταται δυσχερές και ίσως και επικίνδυνο.

Μάλλον πρέπει να περάσει κάποιος χρόνος έως ότου οι κάτοικοι του Κόσσοβο αρχίζουν να αντιμετωπίσουν με ηρεμία εκείνα τα γεγονότα, τα οποία έλαβαν χώρα εδώ.

Άλλωστε ακόμα και σήμερα ορισμένοι προσκυνητές, που γύριζαν με λεωφορεία, δέχθηκαν επιθέσεις, δηλαδή λιθοβολισμό. Και αυτή η ένταση διατηρείται, είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα.


Είναι αποτελεσματική η σημερινή προστασία των σερβικών προσκυνημάτων; Ποιος ασχολείται με την προστασία αυτών και μήπως πρέπει να αλλάξει τίποτε σε αυτό το σύστημα;

Μέχρι στιγμής όλα τα προσκυνήματα στο Κόσσοβο, εκτός από την Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα, προστατεύονται από τις δυνάμεις του ΟΗΕ. Αλλά σύντομα όλα αυτά θα περιέλθουν υπό την προστασία της αστυνομίας του Κόσσοβου.

Επί του θέματος έγιναν επανειλημμένες δηλώσεις από τους Ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι έλεγαν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, διότι αυτή η προστασία θα θέτει σε ακόμη μεγαλύτερο ρίσκο τη ζωή των ανθρώπων, οι οποίοι έμειναν εκεί.

Νομίζω ότι σε ιδανική περίπτωση αυτά τα προσκυνήματα πρέπει να μείνουν κάτω από το διεθνές προτεκτοράτο και πρέπει να προστατεύονται από τις διεθνείς δυνάμεις.


Ποιος είναι ο ρόλος της οικουμενικής Ορθοδοξίας σήμερα, και πως δύναται αυτή να συμβάλει στη διαφύλαξη όχι μόνο των προσκυνημάτων του Κόσσοβου, αλλά και στη σταθεροποίηση της ειρήνης στα Βαλκάνια;

Κρίνω ότι όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να συσπειρωθούν και να μαζί με τη Σερβική Εκκλησία να εκπονηθούν ένα πρόγραμμα βοήθειας σε Ιερές Μονές και προσκυνήματα του Κοσσυφοπεδίου.

Μπορώ να πω ότι στη Ρωσική Εκκλησία ήδη το σκέφτεται αυτό. Προσωπικά, από την ημέρα που για πρώτη φορά επισκέφθηκα το Κόσσοβο, δεν έπαυσα να σκέφτομαι για το ότι όντως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα βοήθειας προς αυτή την περιοχή.


Τα τελευταία σημειώθηκαν τάσεις προς τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους Ορθοδόξους και Ρωμαιοκαθολικούς. Μπορεί αυτό να επηρεάσει την ευημερία των Βαλκανίων, όπου οι εκπρόσωποι αυτών των δυο χριστιανικών ομολογιών επί αιώνες μένουν δίπλα η μια στην άλλη;

Πιστεύω ότι η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στους Ορθοδόξους και Ρωμαιοκαθολικούς θα επηρεάσει θετικά τη ζωή όλων εκείνων των χωρών, όπου η Ορθόδοξοι και οι Ρωμαιοκαθολικοί μένουν δίπλα ο ένας στον άλλο.

Βεβαίως, σήμερα στα πλαίσια του διαλόγου με τους Ρωμαιοκαθολικούς συζητούμε ορισμένα θεολογικά θέματα καθώς και θεωρητικά προβλήματα.

Όμως δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να λησμονούμε την πραγματική ζωή των ανθρώπων και ότι καλούμαστε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους. Με αυτή την έννοια οποιαδήποτε βελτίωση των διομολογιακών σχέσεων θα αποβεί προς το καλό του ποιμνίου μας.


Ταξιδεύετε τακτικά εκτός Ρωσίας και παντού, όπου βρίσκεσθε, εκπροσωπείτε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Κατά τη γνώμη σας, πως βλέπουν στο σύγχρονο κόσμο τη Ρωσική Ορθοδοξία; Ακούγεται η φωνή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δύση;

Πιστεύω ότι εάν μιλήσουμε για την επιρροή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο δυτικό κόσμο, δεν πρέπει να τη συγκρίνουμε με εκείνη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Αλλά δεν έχουμε και αυτά τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Αυτός είναι ο λόγος γιατί δεν δεχόμαστε αυτή την δριμύτατη κριτική εκ μέρους των δυτικών ΜΜΕ.

Κάθε φορά που η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δηλώνει ενεργά τη θέση της, ακούγεται σε όλο τον κόσμο.

Προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να συμπεράνουμε κατά πόσο μας καταλαβαίνουν, αλλά πιστεύω πως δεν ματαιοπονούμε, φυσικά, και δεν κοπιάζουμε άδικα, διεξάγοντας διάλογο με τους αδελφούς μας, ακόμα και με τους ετεροδόξους.

 

πηγή: romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /