header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
09.09.2010

«Ξεπαγώνουν» το σχέδιο για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη Θανάσης Αυγερινός


Το πολύμηνο «πρέσινγκ» του Κρεμλίνου στη βουλγαρική ηγεσία φαίνεται πως έπιασε τόπο…

«Kαι όμως ζει!» λένε τώρα χαμογελώντας στη Μόσχα διπλωματικές-ενεργειακές πηγές, αναφερόμενες στην κατά τα φαινόμενα νεκρανάσταση του σχεδίου του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, τη στιγμή ακριβώς που έμοιαζε όλοι να τον έχουν πλέον «ξεγραμμένο».

 

Το πολύμηνο «πρέσινγκ» στη βουλγαρική ηγεσία φαίνεται πως καταρχάς έπιασε τόπο και η κυβέρνηση Μπορίσοφ δείχνει να αναδιπλώνεται, παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του Βούλγαρου πρωθυπουργού, ο οποίος μέχρι πρότινος δήλωνε ότι, για οικονομικούς αλλά και οικολογικούς λόγους, η χώρα του αποχωρεί από το σχέδιο Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Αν αυτή ήταν η εικόνα πριν από μερικές εβδομάδες, ο ένας μετά τον άλλο οι Ρώσοι αξιωματούχοι που επισκέφθηκαν τη Σόφια το τελευταίο διάστημα μεταφέρουν πλέον στο Κρεμλίνο ένα τελείως διαφορετικό κλίμα, αν και δεν λείπουν οι επιφυλακτικοί, οι οποίοι επιμένουν ότι «το πιθανότερο είναι πως οι Βούλγαροι συνεχίζουν την πολυετή παρελκυστική τους τακτική και προσπαθούν να κρατήσουν τα προσχήματα για να μην επέλθει πλήρης σύγκρουση με τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, ειδικά όπως αυτά τα αντιλαμβάνεται ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν».

Είναι αλήθεια ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενεπλάκη προσωπικά στην επιχείρηση «αναγκαστικής προσγείωσης» του Μπορίσοφ, ξεκινώντας τις τηλεφωνικές επικοινωνίες λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων από το νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και συνεχίζοντας τη διπλωματική και οικονομική πολιορκία με πολυάριθμες ρωσικές αντιπροσωπείες, που ανέλαβαν κατ’ εντολήν του «να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα» στις διμερείς σχέσεις.

Το Κρεμλίνο εντυπωσίασε με την παροιμιώδη ψυχρότητα με την οποία αντιμετώπισε τις τελευταίες αρνητικές δηλώσεις Μπορίσοφ για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, αγνοώντας τες επιδεικτικά και αποφεύγοντας κάθε απευθείας σχολιασμό. Όμως η μηχανή «προειδοποιήσεων και αντιποίνων» τέθηκε σε λειτουργία, με πιο χαρακτηριστική την απειλητική διαρροή της πληροφορίας από την ηγεσία της Gazprom ότι διαπραγματεύεται με τη Ρουμανία το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει τις κεντρικές υποδομές του τερματικού σταθμού του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου South Stream, όπως και την κεντρική του αρτηρία, σε ρουμανικό έδαφος.

Το μήνυμα ήταν σαφές: με τις παλινωδίες της η Σόφια κινδυνεύει να χάσει όχι μόνο το μικρής σημασίας πετρελαιαγωγό, αλλά και πολύ πιο σημαντικά ενεργειακά σχέδια που θα μπορούσαν να την παρακάμψουν ακόμη και ολοκληρωτικά, όπως ο South Stream και ο ρωσικός πυρηνικός σταθμός στο Μπέλενε, που παραμένει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και στο «πακέτο» που το Κρεμλίνο μοιάζει να θεωρεί αδιαπραγμάτευτο.

Η αρχή της βουλγαρικής «στροφής» φάνηκε με την υπογραφή του οδικού χάρτη για τον South Stream, παρουσία του προσωπικού απεσταλμένου του Πούτιν, πρώτου αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην πρωθυπουργού Βίκτωρα Ζουμπκόφ και καταγράφηκε και στις επαφές που ακολούθησαν για τον Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Θέλοντας να «καλμάρει» τα ρωσικά νεύρα, που εκδηλώθηκαν με αρκετές αφορμές, και μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Σόφια (όπου βεβαίωσε ότι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη παραμένει μία από τις ύψιστες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης), η Βουλγαρία ανακοίνωσε στους Ρώσους συνομιλητές της ότι αποφάσισε να εξοφλήσει το χρέος της προς την εταιρεία «Trans-Balkan Pipeline», ύψους 4,88 εκατ. ευρώ. Μάλιστα η βουλγαρική πλευρά δεσμεύτηκε έναντι των Ρώσων συνομιλητών της, του επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του αγωγού Βλαντισλάφ Γεμελιάνοφ και του Μιχαήλ Μπάρκοφ, αντιπροέδρου της κεντρικής από ρωσικής πλευράς εταιρείας-μετόχου, της κρατικής «Τρανσνιέφτ», ότι αρχικώς θα εξοφληθεί το χρέος έναντι της εταιρείας και εν συνεχεία τμηματικά και εξ ολοκλήρου την επόμενη χρονιά το χρέος προς τους συνέταιρους-μετόχους κατά μόνας.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι και ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ συμφώνησαν επίσης ότι η πρώτη παρουσίαση του οικονομικού μοντέλου του σχεδίου θα γίνει στη Μόσχα το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, «σημάδι ότι μια νέα διαδικασία διαβουλεύσεων ξεκινά και με ορίζοντα χρόνου που δεν πρέπει να κρύβει νέες παλινωδίες», κατά τους πιο αισιόδοξους.

Μεταξύ αυτών και ο Μ. Μπάρκοφ, ο οποίος εκτίμησε ότι «οι Βούλγαροι εταίροι μας συνεχίζουν να μελετούν το περιεχόμενο του σχεδίου από την άποψη του οικονομικού οφέλους και των οικολογικών κινδύνων αλλά, κατά τις εκτιμήσεις μας, υπάρχει κατανόηση από την πλευρά τους, ότι δεν είναι σκόπιμο να αποχωρήσουν από το σχέδιο». Στο παρελθόν η ρωσική «Τρανσνιέφτ» ήταν από τους βασικούς επικριτές της βουλγαρικής τακτικής, όμως τώρα φαίνεται πως αναλαμβάνει ρόλο πολιορκητικού κριού στις εντατικές ρωσο-βουλγαρικές διαβουλεύσεις.

Οι συγκρατημένες και ευγενικές τοποθετήσεις των Ρώσων αξιωματούχων, με πρώτη εκείνη του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ζήτησε από τον Βούλγαρο ομόλογό του να ξεκαθαρίσει τις βουλγαρικές επιδιώξεις σχετικά με τα ενεργειακά σχέδια με ρωσική συμμετοχή «χωρίς να φοβάται τις συνέπειες», συνοδεύονται όλο και συχνότερα τελευταία από πιο επιθετικά σχόλια του ρωσικού Τύπου, που φαίνεται ότι ανέλαβε να συνεχίσει τη σκέψη της ρωσικής ηγεσίας, η οποία θα μπορούσε και να εννοεί ακριβώς το αντίθετο απ’ αυτό που υποσχέθηκε στη βουλγαρική πλευρά. «Η τύχη της ρωσο-βουλγαρικής ενεργειακής συνεργασίας αναπτύσσεται με δυσκολίες από τότε που σχηματίστηκε στη Βουλγαρία νέα κυβέρνηση υπό τον Μπόικο Μπορίσοφ», αναφέρει πλέον το τελευταίο διάστημα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, ενώ πολλά άλλα ρωσικά ΜΜΕ θυμίζουν το φιλοαμερικανισμό του κ. Μπορίσοφ και τις πρωτότυπες για πρωθυπουργό παλαιότερες επαγγελματικές του ενασχολήσεις στο χώρο των εταιρειών security.

«Δεν έχουμε λόγο να αφήσουμε έκθετο ένα σχέδιο που απασχόλησε πολλούς εγκεφάλους στις τρεις εμπλεκόμενες χώρες και όχι μόνο», λένε ξανά στη Μόσχα, θυμίζοντας την υπέρ 16χρονη ιστορία του σχεδίου του πετρελαιαγωγού. «Και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εγκαταλειφθεί αμαχητί το πιο προωθημένο από τα επτά συνολικά σχέδια πετρελαιαγωγών που έχουν προταθεί για την παράκαμψη των Στενών του Ευξείνου Πόντου», εκτιμούν διπλωματικές πηγές, που επιμένουν ότι η Ρωσία έχει συμφέρον να διατηρήσει εναλλακτικές του τουρκικού εδάφους διεξόδους για το πετρέλαιό της και να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο τις παραδοσιακές σχέσεις της με δύο ιστορικά φιλικές της χώρες των Βαλκανίων. Με αυτό το σκεπτικό η πρώτη πρόταση, που φαίνεται ότι επιστρέφει από ρωσικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι η συνδιαχείριση των δύο πιθανότερων να δημιουργηθούν πετρελαιαγωγών, του Σαμψούντα – Τσεϊχάν μέσω Τουρκίας και του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη μέσω Βουλγαρίας και Ελλάδας. Η προοπτική αυτή είναι, κατά τις ρωσικές αναλύσεις, η μόνη ρεαλιστική από οικονομική άποψη για τη διάσωση του ταλαιπωρημένου σχεδίου του Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και η «τελευταία ελπίδα» για την κατασκευή του, η οποία θα μπορούσε να γίνει ακόμη και εντός του 2015. Μένει να αποδειχθεί εάν οι συζητήσεις τόσων χρόνων αφορούσαν ένα πραγματικά υλοποιήσιμο σχέδιο ή ένα γεωπολιτικό φάντασμα…

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /