header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.12.2010

Ημεριδα με θέμα: «Ρωσία-Ελλάδα-Κύπρος...»


Μία απόπειρα καταγραφής και αποτίμησης της σημερινής δυναμικής του συνόλου των σχέσεων (πολιτικών, οικονομικών, πολιτιστικών) μεταξύ των τριών ομοδόξων κρατών (Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρος) και των προοπτικών περαιτέρω σύσφιξης και βελτίωσής τους, αποτελεί η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, με θέμα "Ρωσία, Ελλάδα, Κύπρος: Πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές συνέργειες: Παρόν και μέλλον".

 

Ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, κ. Κυριάκος Ροδουσάκης, Πρέσβης ε.τ. και ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Μάριος Οικονόμου, απευθύνουν κάλεσμα στην ημερίδα, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας. H ημερίδα συμπίπτει με την ευτυχή συγκυρία στον πολιτικό τομέα, όπως μαρτυρεί η πρόσφατη πρώτη επίσκεψη Ρώσου Αρχηγού Κράτους του D. Medvedev στην Κύπρο, και της προσεχής, στις αρχές του 2011, επίσημης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα. Επίσης, η ημερίδα συμπίπτει και με τις εξαιρετικές επιδόσεις στο οικονομικό πεδίο, ιδιαίτερα δε στον τουριστικό τομέα, κατά την εφετινή περίοδο και στη συνεχιζόμενη διακίνηση ρωσικών κεφαλαίων προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα για επενδύσεις, κυρίως στον τομέα της κατοικίας. Η Ημερίδα θα έχει ποικιλία θεμάτων και ομιλητών από τις τρεις χώρες σε όλους τους τομείς (πολιτικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς). Αξιοσημείωτη είναι η προθυμία των 16 ομιλητών, που έρχονται από τη Ρωσία και των 4 από την Κύπρο.

Την ημερίδα δέχθηκε να ανοίξει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Θ. Πάγκαλος, ο οποίος τόσο από τη σημερινή θέση του όσο και ως υπουργός Εξωτερικών και ως παλαιός κοινοβουλευτικός και παλιό μέλος του Ελληνοσοβιετικού Συνδέσμου έχει συμβάλει ουσιαστικά στις ελληνορωσικές σχέσεις. Το επιτελείο του κ. Θ. Πάγκαλου είχε εργαστεί εξαιρετικά, μέχρι την τελευταία στιγμή, για να υπογραφεί η πρώτη πολιτική και οικονομική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας, κατά την Ελληνική Προεδρεία στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας, τον Ιούνιο 1994 στην Κέρκυρα, με την παρουσία του Ρώσου Προέδρου Yelzin, του Προέδρου του Συμβουλίου Α. Παπανδρέου και της τότε Ηγεσίας της ΕΕ.

O υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, θα αναφερθεί στην Ελληνορωσική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. Οι επικεφαλής των σημαντικότερων ενεργειακών Οργανισμών της χώρας, όπως της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, που ασχολείται με το θέμα του σχεδίου του αεριαγωγού Southstream, της εταιρίας Θράκη, που ασχολείται με το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του Προμηθέα, ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος στη συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα του αερίου, και ο Σύμβουλος της Ρωσικής Πρεσβείας κ. Σάββα θα περιγράψουν τόσο την ενεργειακή σχέση με τη Ρωσία, καθώς και τις εξελίξεις στα μεγάλα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή μας. Το θέμα εμφανίζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ύστερα από όλα τα ερωτηματικά, που έχουν εγερθεί τελευταία, κυρίως για το σχέδιο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Γ. Νικητιάδης, θα αναφερθεί στη δυναμική της ρωσικής αγοράς στον τουριστικό τομέα, ενώ η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας κα Ayzina θα δώσει τη ρωσική άποψη στα θέματα τουρισμού προς Ελλάδα.

Από ρωσικής πλευράς, θα εκπροσωπήσει τη Ρωσική Δούμα ο ομογενής βουλευτής, κ. Ivan Savvidis, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας με την Ελλάδα, σημαντικός παράγων του ομογενειακού στοιχείου της Ρωσίας. Ο Πρέσβυς κ. G. Muradov, εξάλλου, Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών και Οικονομικών Σχέσεων της Κυβερνήσεως του Δήμου Μόσχας, πρώην Πρέσβυς της Ρωσίας στην Κύπρο, Πρόεδρος του Ρωσο-Ελληνικού Συνδέσμου Φιλίας, θα διατρέξει όλο το φάσμα της στενής τριγωνικής σχέσης Ελλάδος-Κύπρου-Ρωσίας.

Ιδιαίτερη αιχμή των συζητήσεων θα αποτελέσει ο τομέας των ρωσικών επενδύσεων, για τον οποίο θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους οι πλέον αρμόδιοι εκπρόσωποι της κυπριακής αγοράς, όπως ο κ. Γ. Κυπρή, Εκτελεστικός Διοικητικός Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος χορηγός της ημερίδας και διαθέτει μεγάλο δίκτυο στο ρωσικό χώρο, ο Πρόεδρος του πολύ δραστήριου Ρωσο-Κυπριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου κ. Φ. Πηλείδης και εκπρόσωποι μεγάλων Νομικών Γραφείων της Κύπρου, όπως ο κ. Χρ. Βασιλειάδης, που συνεργάζονται, επί σειρά ετων, με μεγάλες ρωσικές εταιρίες. Σημαντική παρουσία είναι ο κ. Horn, Αντιπρόεδρος του μεγάλου διεθνούς επενδυτικού ομίλου της Μόσχας "Renaissance Group", που συνεργάζεται με την Κύπρο.

Σημαντικοί Ρώσοι εκπρόσωποι των τομέων της κτηματαγοράς, του εμπορίου (κυρίως, τροφίμων και ποτών, όπως ο κ. Sarkisyan, Διευθύνων Σύμβουλος μεγάλης εισαγωγικής εταιρίας ελληνικών ιχθυηρών "PBK LTD"), θα εκθέσουν προτάσεις μεγιστοποίησης των ανταλλαγών στους τομείς αυτούς. Για τη βελτίωση των εξαγωγών προς τη Ρωσία και για τις σχετικές εμπειρίες και συναφή προβλήματα θα μιλήσει και ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος.

Στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν και ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχών ελληνικών επιχειρηματικών εξορμήσεων στη Ρωσία, όπως η διαχείριση του αεροδρομίου Pulkovo στην Αγ. Πετρούπολη από τον όμιλο Κοπελούζου, καθώς και η παλαιότερη επένδυση του ομίλου Αρφάνη-Χιώνη στο Βόλγκογκραντ.

Στην τελευταία συνεδρία της ημερίδας θα εξεταστούν οι πολιτικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές σχέσεις από εκπρόσωπο του Ρωσικού Πατριαρχείου, της Ελληνικής Εκκλησίας, όπως ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Χρυσόστομος (ο όποιος έχει δραστηριοποιηθεί για χρόνια στο θρησκευτικό τουρισμό από τη Ρωσία) και ο Καθηγητής B. Fonkitch, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας. Ο ανταποκριτής του Πρακτορείου Ria Novosti, κ. Bogdanovsky, θα παρουσιάσει την εικόνα της Ελλάδας, όπως εμφανίζεται στα ρωσικά ΜΜΕ και την πρότασή του για τη βελτίωση της.

 

πηγή: athina984.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /