header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
27.03.2011

Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Φριβούργου ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων


Την ημέρα μνήμης του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, στις 25 Μαρτίου 2011, στο Πανεπιστήμιο Φριβούργου Ελβετίας, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής τίτλου του Επίτιμου Καθηγητή αυτού του εκπαιδευτικού ιδρύματος στον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και Πρύτανη του Πανεκκλησιαστικού Τμήματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών.

 

 

Για συμμετοχή στην τελετή ήρθαν ο Πατριαρχικός Έξαρχος της Λευκορωσίας Μητροπολίτης Μισνκ και Σλουτσκ Φιλάρετος και ο Πρόεδρος του Παπικού Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Ελβετίας Ιερεμίας (Οικουμενικό Πατριαρχείο), Αρχιεπίσκοπος Τούλτσιν και Μράτσλαβ Ιωνάθαν (Πατριαρχείο Μόσχας), Επίσκοπος Χερσώνος Νέστωρ (Πατριαρχείο Μόσχας), Επίσκοπος Μπράσεφ Σοφιανός (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ιερομόναχος Αλέξανδρος Σινιακώφ, Πρύτανης της Ρωσικής Ορθόδοξης Ιερατικής Σχολής Παρισίων, ιερομόναχος Γαβριήλ Μπούνγκε, ιερομόναχος Νικόδημος Παβλιντσούκ, διάκονος Αυγουστίνος Σοκολόβσκυ, αντιπροσωπεία της Θεολογικής Σχολής Μινσκ, κληρικοί της επαρχίας Χερσώνος του Πατριαρχείου Μόσχας και  ορθοδόξων κοινοτήτων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία εκπροσωπούσε ο Αποστολικός Νούντσιος στην Ελβετία Αρχιεπίσκοπος Φραντσέσκο Καναλίνι, ο Επίσκοπος Μενγκίστε Αμπ Τέσφα Μαριάμ, ο προσωρινός Διοικητής της Ρωμαιοκαθολικής επαρχίας Φριβούργου Επίσκοπος Πγιέρ Φαρίν, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου των Ανατολικών Εκκλησιών στο Ρέγκενσμπουργκ πρελάτος Νικόλαςο Βίρβολ.

Ακόμα στην τελετή παρέστησαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελβετικών Προτεσταντικών Εκκλησιών πάστορας Γκότφριντ Λόχερ, η Υπουργός Παιδείας του καντονιού Φριβούργου Ισαμπέλ Σάσσο, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτισμού του καντονιού Φριβούργου Ζεράρ Μπερζέ, κοινωνικοί και εκκλησιαστικοί παράγοντες.

Την τελετή άνοιξε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Φριβούργου πρελάτος Γκβίντο Φεργκάουβεν, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία της συνεχίσεως της ακαδημαϊκής συνεργασίας μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Πανεπιστημίου Φριβούργου.

Από την πλευρά της η Υπουργός Παιδείας του καντονιού Φριβούργου κυρία Ισαμπέλ Σασσό τόνισε ότι είναι για πρώτη φορά που ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή απονέμεται σε Επίσκοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με την κυρία Υπουργό, η Ελβετική Συνομοσπονδία καλείται να γίνει παράδειγμα του διαλόγου των παραδόσεων  και τόπος μαρτυρίας των χριστιανικών αξιών στον σύγχρονο κόσμο, όπου στα τρία τέταρτα των περιπτώσεων υποκείμενο διωγμών για θρησκευτικούς λόγους γίνονται οι χριστιανοί.

Σήμερα χριστιανικός πολιτισμός ολόκληρος κινδυνεύει με εξαφάνιση, επεσήμανε η κα Σασσό. Στήριξε την κλήση για τη δημιουργία μιας συμμαχίας για τη διατήρηση των παραδοσιακών ηθικών αξιών, την οποία απεύθυνε παλαιότερα σε ομιλίες του ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας.

Κλείνοντας η κυρία Υπουργός εξέφρασε την ελπίδα στο ότι οι φοιτητές της Θεολογικής Σχολής θα ανατρέφονται με πνεύμα διαλόγου.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό μπορεί να διαδραματίσει η συμφωνία συνεργασίας, που υπεγράφη αυθημερόν μεταξύ του Πανεπιστημίου του Φριβούργου και του Πανεκκλησιαστικού Τμήματος Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών.

Στη συνέχεια μίλησε ο κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Φριβούργου καθηγητής Μαριάνο Ντεγκάλντο, ο οποίος τόνισε ότι τα έργα του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα είναι επίκαιρα διότι μέσα σε αυτά  ο Ορθόδοξος Ιεράρχης συνέχεια στρέφεται στο θέμα του εν Χριστώ βίου στα σύγχρονα πλαίσια.

Εκ μέρους της Θεολογικής Σχολής ο καθηγητής Ντεγκάλντο απένειμε στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα δίπλωμα του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου.

Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης Μισνκ και Σλουτσκ Φιλάρετος τόνισε, ότι η εκλογή του Σεβασμιωτάτου κ. Ιλαρίωνα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για τη χριστιανική θεολογία.

Σύμφωνα με τον Πατριαρχικό Έξαρχο της Λευκορωσίας οι χριστιανοί της Ευρώπης καλούνται να δείξουν στην Ήπειρό τους τη διαχρονική αξία των εντολών του Χριστού.

Το εύθραυστο του σύγχρονου πολιτισμού, τη ματαιότητα της ζωής χωρίς τον Θεό υπενθυμίζουν στους ανθρώπους ακόμα και φυσικές καταστροφές και συμφορές, που σημειώνονται στον κόσμο, τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μητροπολίτης Φιλάρετος διατύπωσε τη γνώμη ότι είναι σημαντική η μαρτυρία της Ελβετίας για τον κόσμο εξαιτίας της δικής της εμπειρίας του αγώνα για την ελευθερία του ανθρώπινου προσώπου.

Ο Ιεράρχης υπενθύμισε τη πολυετή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου του Φριβούργου και των Θεολογικών Σχολών Μινσκ. Μετ΄ ευχαρίστηση επεσήμανε ότι στον Ιερό Καθεδρικό Ναό στο Μινσκ φιλοξενείται τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Νικολάου, το οποίο παραχωρήθηκε από το Φριβούργο.

Καλωσορίζοντας τους μετέχοντες στην τελετή ο Πρόεδρος του Παπικού Συμβουλίου για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ αναφέρθηκε στη σχέση της ακαδημαϊκής τελετής με την εορτή του Ευαγγελισμού, η οποία εορτάζεται εκείνη την ημέρα σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Διότι η κλήση της θεολογίας είναι να γίνει επιστήμη της χριστιανικής χαράς, χαράς για τον Θεό και για την χριστιανική κλήση. Ύστερα ο Καρδινάλιος έδωσε διάλεξη με θέμα «Σχετικά με τη σημασία της θεολογίας στην πορεία από τον Κήπο της Εδέμ προς τον Γάμο του Αρνίου».

Ανταπαντώντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ευχαρίστησε το σώμα καθηγητών του Πανεπιστημίου του Φριβούργου για την τιμή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι συνεργασία μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας και του Πανεπιστημίου του Φριβούργου θα συνεχίζεται και στο εξής.

Μετά το πέρας της τελετής ο κ. Ιλαρίωνας μετέβη στη Σχολή Μουσικών Σπουδών όπου ομίλησε με θέμα «Ψαλμοί στην Ορθόδοξη παράδοση».

Ανάμεσα στους ακροατές ήταν ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, καθηγητές και φοιτητές των Σχολών Μουσικών Σπουδών και Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Φριβούργου.

 

πηγή: Romfea.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /