04.03.2013 10:53
Εγγυόμαστε ασφαλή προμήθεια σε ανταγωνιστικές τιμές
Μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το στόχο της ασφαλούς προμήθειας σε ανταγωνιστικές τιμές, τονίζει στο «Κ» ο πρόεδρος της Gazprom Marketing & Trading, Iouri Virobian. Ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας στη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, αυτήν της Γαλλίας, αποκαλύπτει τα σχέδια της Gazprom, εφόσον η ρωσική εταιρεία αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, απαντά στις αιτιάσεις για τα θέματα τιμολόγησης και εξηγεί τις απόψεις της ρωσικής εταιρείας για τον ανταγωνισμό και τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αερίου.
- Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί πυλώνα της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. Ποιος είναι ο ρόλος της Gazprom;
Η Gazprom εδώ και πολλά χρόνια είναι ηγέτης της αγοράς φυσικού αερίου και ένας από τους βασικότερους προμηθευτές. Ξεκινήσαμε στη δεκαετία του ΄70, παραδίδοντας αέριο σε μεγάλες αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Οι πωλήσεις μας βασίστηκαν σε μακροχρόνιες συμβάσεις, που είναι σημαντικές τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Ευρώπη. Η θεμελιώδης λογική πίσω από τις μακροχρόνιες συμβάσεις είναι, αφενός, οι αγοραστές να έχουν μια γενικότερη εικόνα για την εξέλιξη του κόστους στο μέλλον και, αφετέρου, ο πωλητής, δηλαδή η Ρωσία, να έχει τη δυνατότητα να επενδύει, ώστε να επιτύχει την ασφαλή και αξιόπιστη προμήθεια των πελατών της.
Η πορεία για πάνω από 30 χρόνια του συστήματος αυτού αποδεικνύει την αξιοπιστία του. Αυτή η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής τόσο για την Ευρώπη, που έχει σταθερές και ασφαλείς παραδόσεις αερίου, όσο και για τη Ρωσία που εξασφαλίζει έσοδα. Θεωρώ λοιπόν, ότι δεν υπάρχει εξάρτηση της Ευρώπης, αλλά αλληλεξάρτηση της Ρωσίας και της Ευρώπης σε αυτό το επίπεδο.
- Πολλά έχουν ειπωθεί για τις διαφορές τιμών αερίου μεταξύ της Δ. Ευρώπης, της Βόρειας και της Νότιας. Εξηγήστε μας για τη θέση της Gazprom.
Η θέση μας είναι ότι πουλάμε αέριο σε κάθε αγορά σε ανταγωνιστικές τιμές. Όταν κάνουμε την ανάλυση κάθε αγοράς, εξετάζουμε τις πηγές ενεργειακής προμήθειας, όχι μόνο φυσικού αερίου, αλλά και των άλλων εναλλακτικών πηγών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξετάζουμε και θέματα που δεν αφορούν τον ενεργειακό τομέα, όπως τους οικονομικούς δείκτες (μισθοί, πληθωρισμός κ.λπ.), ώστε να είμαστε πραγματικά ανταγωνιστικοί στις τιμές μας.
Και, έτσι, διαπραγματευόμαστε την τιμή των μακροπρόθεσμων συμβάσεών μας με κάθε πελάτη, εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το φυσικό αέριο θα είναι πιο ανταγωνιστικό, ώστε να αντικαταστήσει άλλες πηγές ενέργειας. Τα τελευταία 40 χρόνια αυτό το σύστημα δουλεύει και παραμένει ζωντανό. Να σημειώσουμε ότι τα μακροχρόνια συμβόλαια δεν παραμένουν «στατικά». Διαπραγματευόμαστε τακτικά και υπάρχουν όροι που δίνουν τη δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης και αυτό είναι κάτι που γίνεται συχνά. Εάν υπάρχουν αλλαγές σε μια αγορά, τις λαμβάνουμε υπόψη και τις ενσωματώνουμε στις συμβάσεις μας.
- Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για μονοπωλιακές πρακτικές σε βάρος της Gazprom. Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι σχέσεις της εταιρείας με την Ε.Ε. και, πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις αιτήσεις για αδειοδότηση που έχουν υποβληθεί για τον αγωγό South Stream;
Η έναρξη αυτής της διαδικασίας έρευνας δεν σημαίνει ότι η Gazprom παρέβη τους ευρωπαϊκούς νόμους και κανονισμούς. Είμαστε ανοιχτοί να συνεργαστούμε με την Ε.Ε. σε σχέση με κάθε διαδικασία έρευνας και θα απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα των ευρωπαϊκών Αρχών.
Άλλωστε, οι Αρχές δεν ερευνούν μόνο την Gazprom, αλλά είναι σύνηθες φαινόμενο να ερευνώνται εταιρείες από τις Αρχές ανταγωνισμού. Είμαστε πραγματικά ανοιχτοί να συζητήσουμε με την Ε.Ε. τον τρόπο που λειτουργούμε και θεωρούμε ότι θα δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις στις αρμόδιες Αρχές. Για τον South Stream υπάρχουν διαφορετικά στάδια μελετών και αδειοδοτήσεων (προκαταρκτική, σκοπιμότητα, περιβαλλοντικές κ.λπ.).
Θα περάσουμε από όλα αυτά τα στάδια και η προσέγγισή μας είναι ότι στις αγορές όπου λειτουργούμε πάντα σεβόμαστε τους κανονισμούς και τους νόμους. O South Stream δεν είναι μόνο ρωσικό έργο. Είναι ένα μεγάλο διεθνές project, με διαφορετικούς μετόχους από χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε πώς θα σεβαστούμε τους νόμους και θα προχωρήσουμε το έργο.
- Κάποιοι εγείρουν θέματα ανταγωνισμού, λέγοντας πως μπορεί η Gazprom να συμμορφωθεί με το τρίτο ενεργειακό πακέτο ως παραγωγός, αποκτώντας μια εταιρεία με δεσπόζουσα θέση σε μια ευρωπαϊκή αγορά όπως η ΔΕΠΑ.
Η απόφαση για την πώληση της ΔΕΠΑ είναι μια απόφαση του ελληνικού κράτους. Και ο τρόπος με τον οποίο θα πουληθεί η εταιρεία είναι επίσης απόφαση του ελληνικού κράτους. Συμμετέχουμε στη διαδικασία και ακολουθούμε τις αποφάσεις του ελληνικού κράτους.
- Εάν η Gazprom αποκτήσει τη ΔΕΠΑ, τι θα αλλάξει για τους καταναλωτές, τη βιομηχανία και την ελληνική οικονομία;
Έχουμε εμπειρία από τη δραστηριότητά μας σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, είμαστε παρόντες σε διάφορες χώρες, όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Λειτουργούμε σε απελευθερωμένες αγορές και σεβόμαστε όλους τους κανόνες των ανοιχτών αγορών. Έχουμε, λοιπόν, εμπειρία στην προμήθεια αερίου σε τελικούς καταναλωτές στις χώρες αυτές.
Επιπρόσθετα, διαθέτουμε μεγάλα αποθέματα αερίου. Τα δυο αυτά πλεονεκτήματα που έχουμε ελπίζουμε ότι μπορούν να υπηρετήσουν τους στόχους της Ελλάδας και της ΔΕΠΑ για προμήθεια φυσικού αερίου στους τελικούς καταναλωτές με ασφάλεια και σε ανταγωνιστικές τιμές.
«Εξετάζουμε και άλλα projects στην Ελλάδα»
- Ποια είναι τα σχέδιά σας σε σχέση με πιθανές επενδύσεις της Gazprom στην Ελλάδα;
Η επιχειρηματική λογική της Gazprom, εφόσον αποκτήσουμε τη ΔΕΠΑ, θα είναι να επεκτείνουμε την πελατειακή μας βάση και γι αυτό θα θέλαμε να εισαγάγουμε το αέριο σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές που σήμερα δεν καλύπτονται από το δίκτυο. Επιπρόσθετα, ενδιαφερόμαστε για διείσδυση του αερίου σε εξειδικευμένες αγορές, όπως είναι οι μεταφορές. Αυτή τη στιγμή μελετούμε τι χρειάζεται για να αναπτύξουμε τη βιομηχανία του αερίου στην Ελλάδα προς όφελος της ΔΕΠΑ. Αλλά ακόμη και εάν δεν αποκτήσουμε τη ΔΕΠΑ, η Gazprom ενδιαφέρεται γενικά για την ανάπτυξη της κατανάλωσης αερίου στην Ευρώπη.
Ενδιαφερόμαστε λοιπόν, να δούμε πιθανές νέες χρήσεις του αερίου στην Ελλάδα. Βεβαίως, η βασική χρήση του αερίου εντοπίζεται στην ηλεκτροπαραγωγή. Εξετάζουμε τη συμμετοχή μας σε διάφορα project ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ και αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στην Ελλάδα. Στις μεταφορές ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τομέας των οχημάτων, αλλά και η χρήση του αερίου στη ναυτιλία. Γενικά θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην πράσινη οικονομία με το φυσικό αέριο.
* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Κεφάλαιο» της 2ας Μαρτίου
Ποια είναι η γνώμη σας;