header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.03.2013 17:40

Η άρνηση των ΗΠΑ από την τέταρτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας δεν σημαίνει και ακρωτηριασμό του σχεδίου


Στη Ρωσία εκτιμούν ότι η άρνηση των ΗΠΑ από την τέταρτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη αποτελεί απλώς μια τεχνική αναβολή στην προώθηση της αμυντικής γραμμής της χώρας και όχι κάποια απόφαση αρχής.

 

Αμέσως μόλις οι ΗΠΑ βελτιώσουν τις οικονομικές τους υποθέσεις και τελειοποιήσουν από τεχνική άποψη τα συστήματα αναχαίτισης, τότε το «διάλειμμα» θα τελειώσει. Και η Ευρώπη θα αποκτήσει τα στοιχεία της αντιπυραυλικής άμυνας, που σχεδίαζε να δημιουργήσει το Πεντάγωνο.

Τη νέα κατανομή των συστημάτων αναχαίτισης στην Ευρώπη ανακοίνωσε στις 15 Μαρτίου στην Ουάσινγκτον, ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να παγώσουν την εγκατάσταση των πυραύλων αναχαίτισης στην Πολωνία και αντί αυτής να επικεντρωθούν στην προστασία του δικού τους εδάφους. Στην Αλάσκα θα αναπτυχθούν μέχρι το 2017 14 βαρείς πύραυλοι αναχαίτισης, ενώ στην Ιαπωνία δημιουργήθηκε άλλος ένας σταθμός ραντάρ. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται μια νέα βάση για πυραύλους αναχαίτισης εγκατεστημένους σε σήραγγες στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kομερσάντ» ότι η Μόσχα δεν αντιμετωπίζει ως υποχώρηση την απόφαση της Ουάσινγκτον για την τέταρτη φάση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και δεν βλέπει ότι υπαγορεύεται από κάποια ουσιαστική αλλαγή της αμερικανικής θέσης.

Οι περισσότεροι Ρώσοι ειδικοί συμφωνούν πλήρως με αυτήν την ερμηνεία. Εάν αυτή η προσέγγιση σήμαινε ότι οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει την αρχική πρόθεσή τους, τότε η Μόσχα θα χαιρέτιζε το γεγονός αυτό. Αλλά δεν γίνεται γι’ αυτό λόγος, επισημαίνει ο αναπληρωτής διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου ΗΠΑ και Καναδά Πάβελ Zολοταριόφ:

Η προσέγγιση αυτή ουδόλως σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν καταρχήν αρνηθεί την ανάπτυξη της ζώνης άμυνας της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία. Γι’ αυτό και δεν αξίζει καθόλου τον κόπο να υπερεκτιμούμε την απόφαση της Ουάσιγκτον. Τώρα οι ΗΠΑ έχουν προβλήματα με την οικονομία τους. Αλλά και η ίδια η αρχή της προσαρμοστικής προσέγγισης έγκειται στο ότι θα εμφανιστούν εκεί πύραυλοι αναχαίτισης όταν υπάρξει απειλή από το Ιράν. Εδώ δεν υπάρχει ουδεμία θεμελιώδης αλλαγή θέσης.

Η Μόσχα πιστεύει ότι λόγω της περικοπής του προϋπολογισμού του Πενταγώνου κατά 45 δισ. δολάρια, οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να προσαρμόσουν τα σχέδια για την αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη. Στην απόφαση αυτή επέδρασε και η τεχνική ανετοιμότητα των συστημάτων, που οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αναπτύξουν, λέει ο διευθυντής του Κέντρου Κοινωνικο-Πολιτικών Ερευνών Βλαντίμιρ Γεφσέεφ:

Από τη στιγμή που τα οικονομικά προβλήματα επιλυθούν και από τεχνική άποψη δημιουργηθούν τα συστήματα, που σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στην Ευρώπη, οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν την υλοποίηση των σχεδίων, στα οποία είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Δηλαδή λόγος γίνεται μόνο για μια προσωρινή καθυστέρηση και όχι για παραχώρηση στη Ρωσία εγγυήσεων, στις οποίες εκείνη επέμενε. Η Ρωσία ξεκινά από την παραδοχή ότι τα σχέδια αυτά απλώς έχουν αναβληθεί. Και εφόσον είναι απλώς μια αναβολή, τότε για ποιο λόγο η Ρωσία θα πρέπει να προσεγγίσει τις ΗΠΑ;

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τον έλεγχο των εξοπλισμών Ρόουζ Γκετεμίλερ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα και αύριο στη Γενεύη. Και αυτό το ερώτημα θα θιγεί οπωσδήποτε. Υπό τις συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί, δεν θα πρέπει να αναμένεται ουδεμία νέα πρόοδος στον τομέα του αφοπλισμού, είναι πεπεισμένος ο Γεφσέεφ:

Στη Ρωσία αυτή τη στιγμή πιστεύουν ότι αν η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν το 2010 μια νέα Συνθήκη START στην Πράγα, τότε αυτή η συνθήκη θα πρέπει πρώτα να υλοποιηθεί. Από τη στιγμή της υπογραφής της έως την εφαρμογή της θα περάσουν ακόμη άλλα 7 χρόνια. Γιατί τώρα πρέπει να υπογράψουμε μια νέα συνθήκη.

Η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο για τον αφοπλισμό με τις ΗΠΑ. Αλλά θα συνεχίσει να επιμένει στη σύναψη νομικά δεσμευτικών συμφωνιών ότι όλα τα στοιχεία του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ δεν στρέφονται εναντίον των ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων.

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /