header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.03.2013 18:51

Τιμωρούν οι Βρυξέλλες Μόσχα και Λευκωσία;


Η αποψινή ψηφοφορία στην κυπριακή Βουλή μπορεί να αναβλήθηκε για αύριο, όμως δεν λιγοστεύουν οι ενδείξεις ότι οδηγούμαστε σε ένα πραγματικό θρίλερ, τόσο σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα της συνεδρίασης, όσο και της περαιτέρω τύχης της κυπριακής οικονομίας.

 

Η κυβέρνηση καταβάλλει ύστατη προσπάθεια να συγκεντρώσει και τους 28 βουλευτές της και να επηρεάσει τους ταλαντευόμενους, ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο μια ισοψηφίας, όπως εκτιμά ο διευθυντής του ραδιοσταθμού Άστρα και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου Γιώργος Παυλίδης:

Η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ώστε να επιστρέψουν στην Κύπρο και να είναι παρόντες στην ψηφοφορία όλοι οι βουλευτές της κυβερνητικής πτέρυγας, που αθροιζόμενοι φθάνουν τους 28, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι είναι και όσοι έχουν τοποθετηθεί αρνητικά από τους 56 συνολικά βουλευτές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε περίπτωση δε ισοψηφίας, η ψήφος του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου θα μετρήσει αρνητικά για το αποτέλεσμα, αφού κατηγορηματική είναι και η άρνηση του νομοσχεδίου τόσο από το μεγαλύτερο κόμμα της κυπριακής αντιπολίτευσης το αριστερό ΑΚΕΛ, όσο και τη σοσιαλιστική ΕΔΕΚ.

Η κατάσταση είναι τραγική και οι βουλευτές έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο απαράδεκτων επιλογών, εκτιμούν οι περισσότεροι πλέον στην Κύπρο, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πολυάριθμες διαβουλεύσεις τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας, για την αποφυγή του πιεστικού διλήμματος ή κούρεμα των καταθέσεων ή άτακτη χρεοκοπία, που υιοθετεί η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή άπαντες κατανοούν ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν θα ήταν ίδιες αν στις κυπριακές τράπεζες βρίσκονταν χρήματα άλλης προέλευσης και όχι ρωσικής, όπως είναι σε μεγάλο ποσοστό. Παρά τη φρικτή θέση της Λευκωσίας κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη με τη Μόσχα, που διαφαίνεται στην αυστηρή κριτική του προέδρου Πούτιν και του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ, εκτιμά ο Γ.Παυλίδης:

Κανένας εδώ στην Κύπρο δεν θέλει ή τρομάζει αν θέλεις στο ενδεχόμενο διασάλευσης των σχέσεων με τη Ρωσία. Θεωρούν άδικη και σκόπιμη την απόφαση του Eurogroup, η οποία ουσιαστικά χρησιμοποιεί μια φιλική προς τη Ρωσία χώρα για να πληγούν τα ρωσικά συμφέροντα. Άρα όποια απόφαση παρθεί θα είναι μια απόφαση πάρα πολύ σκληρή για όλους. Η απόφαση, ακόμη και αν βελτιωθεί για τους μικροκαταθέτες θα πληγούν οι μεγαλοεπενδυτές, που είναι Ρώσοι αλλά και άλλοι, αλλά και τα ταμεία προνοίας των εργαζομένων, τα οποία έχουν επίσης επενδεδυμένα αρκετά εκατομμύρια στις τράπεζες. Γι’ αυτό και η πίεση και η κριτική στον κ. Αναστασιάδη είναι για τη στάση, που τήρησε και δέχθηκε τη θηλιά, που του φόρεσαν. Έγκριτοι οικονομολόγοι, αλλά και πολιτικοί καταστρώνουν τώρα σχέδια Β΄ με σκοπό να προσελκύσουν σ’ αυτήν την προσπάθεια και τη Ρωσία, να κληθούν Ρώσοι επενδυτές να συνδράμουν, ώστε να υπάρξουν συμφέρουσες γι’ αυτούς προτάσεις διεξόδου.

Φαίνεται πως ποτέ η Ρωσία δεν είχε τόσους φίλους στην Κύπρο. Όλοι μοιάζουν να αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι, που παίζεται στην πλάτη του κυπριακού και του ρωσικού λαού και αντιδρούν σε αυτό. Γι’ αυτό και πολλοί παράγοντες, που δεν είχαν προηγουμένως φιλικά αισθήματα προς τη Ρωσία, το τελευταίο 24ωρο εκφράζονται, κατά το συνομιλητή μας, με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Μοιάζει κυρίαρχη η αίσθηση ότι η ΕΕ ουσιαστικά πρόδωσε ένα κράτος μέλος της, γι’ αυτό και άπαντες στρέφονται προς την πλευρά της Ρωσίας, που έχει τεράστια οικονομικά συμφέροντα στην Κύπρο. Η αλήθεια είναι ότι οι φημολογίες περί ρωσικής βοήθειας τρέχουν πολύ πιο γρήγορα από την πραγματικότητα, όμως κι αυτές ακόμη είναι ενδεικτικές για το κλίμα και τις διαθέσεις, που αναμένουν ως και την τελευταία στιγμή κάποια κίνηση από τη Μόσχα, έστω κατά τη συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Μ.Σαρρή και Α.Σιλουάνοφ.

Στη συνάντηση αυτή εναποθέτει πολλές ελπίδες και η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και οι απλοί πολίτες της Δημοκρατίας, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί τρόπος να ενεργοποιηθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον της Μόσχας, που πρωτίστως ενδιαφέρεται όπως είναι φυσικό να περισώσει τα κεφάλαια, που έχουν παραχθεί στη Ρωσία, αποτελούν ρωσικό πλούτο και έχουν εξαχθεί στην Κύπρο κατά τις ταραγμένες εποχές στην ίδια τη Ρωσία, όταν η Μεγαλόνησος ανθούσε ως υπεράκτια ζώνη. Τα πράγματα, όμως δεν δείχνουν καθόλου αισιόδοξα εν γένει, εκτιμά ο συνομιλητής μας, εκφράζοντας σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες πολλών Ευρωπαίων:

Θεωρώ ότι η επιλογή του κουρέματος θα πλήξει σύντομα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γι’ αυτό και υπάρχει έντονη αντίδραση κυρίως από την Ισπανία, όπως είναι γνωστό οι Ισπανοί χθες βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους στηρίζοντας ουσιαστικά την Κύπρο. Δεν θα τις ονόμαζε κοσμογονικές, αλλά βρισκόμαστε ένα βήμα νομίζω πριν από πολύ σοβαρές αλλαγές σε όλο το ευρωπαϊκό στερέωμα. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι έγιναν σοβαρότατα λάθη από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά το πρόβλημα δεν είναι κυπριακό, είναι ευρωπαϊκό, έχει να κάνει με το σύστημα, που πρεσβεύσει σήμερα η ΕΕ, η ευρωζώνη και το γενικότερο καπιταλιστικό σύστημα, όπως λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην ΕΕ είναι ηλίου φαεινότερο ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση. Το ευρώ έχει υποστεί τεράστιες πιέσεις και υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό έναντι άλλων νομισμάτων.

Κατά γενική ομολογία η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της και να μην καταρρεύσει. Μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, η Κύπρος βρέθηκε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο από την ευρώ, προοπτική, που όλοι θέλουν σήμερα να απωθήσουν. Αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό νόμισμα, κινήθηκε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά προς την αυτοκτονία του, καθώς οι εκνευρισμένες Βρυξέλλες ώρες ώρες τυφλώνονται από τις πολιτικές επιλογές. Και στην περίπτωσή μας είναι προφανές ότι εκτός από τα μαθήματα διαχείρισης της οικονομίας, κάποιοι θέλησαν να τιμωρήσουν Κύπρο και Ρωσία για την πολυετή «ειδική σχέση» τους.
πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /