header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 03
02.10.2014

Σ. Σακοράφα: Γιατί ψηφίσαμε οχι στη Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ Ε.Ε και Ουκρανίας. Λάμπρος Ζαχαρής ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΡΩΣΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ


Μπορεί πριν από λίγες μέρες να υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο η Συμφωνία Σύνδεσης μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουκρανίας, ωστόσο οι Έλληνες Ευρωβουλευτές στη συντριπτική πλειοψηφία τους, την καταψήφισαν. Ειδικότερα, μόνο 8 ευρωβουλευτές από την Ελλάδα, ψήφισαν υπέρ της εν λόγω Συμφωνίας και 12 κατά, καθιστώντας τη χώρα μας, το μόνο κράτος- μέλος με τα περισσότερα «όχι». Απευθυνθήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον είναι το πρώτο κόμμα αριθμητικά στην εκπροσώπηση των Ελλήνων Πολιτών στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά τις τελευταίες Ευρωεκλογές. Τις απαραίτητες εξηγήσεις  για το «όχι» και το  εκ διαμέτρου αντίθετο ψήφισμα της Ευρωπαικής Αριστεράς μας δίνει η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα.  

 

«Επικρίνουμε έντονα το γεγονός ότι η ΕΕ συνεχίζει να εθελοτυφλεί όσον αφορά την πραγματική κατάσταση στην Ουκρανία υποστηρίζοντας άκριτα την τωρινή ουκρανική κυβέρνηση» επισημαίνει η κ Σακοράφα, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ κλείνει τα μάτια  όσον αφορά τον πολιτικό και στρατιωτικό ρόλο της άκρας δεξιάς, των ακραίων εθνικιστών και των ξενοφοβικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα δεν διστάζει να εκφράσει τον αποτροπιασμό της απέναντι στη βία που ασκούν οι δυνάμεις αυτές και τις συνέπειες της πολιτικής που αποφασίζεται από την ουκρανική κυβέρνηση βάσει των όρων του ΔΝΤ και της ΕΕ. Παράλληλα, αντιτάσσεται στην επιδείνωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών καθώς και την ανθρωπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο άμαχος πληθυσμός στο ανατολικό τμήμα της χώρας.


Η εν λόγω ομάδα των Ευρωβουλευτών ψήφισε αρνητικά για τη συμφωνία σύνδεσης, καθώς άποψη της Ευρωπαικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και της κυρίας Σακοράφα είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να αποτελέσει μια γέφυρα ανάμεσα στην ΕΕ, τη Ρωσία και τις άλλες χώρες της περιοχής αποδοκιμάζοντας παράλληλα το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν λαμβάνει υπόψη αυτή τη στρατηγική επιλογή. «Ταυτόχρονα είμαστε αντίθετοι με τη στάση της Ε.Ε που εν ονόματι της οικονομικής επικυριαρχίας της ασκεί μια επεκτακτική πολιτική στην περιοχή, με σημείο αναφοράς τα γερμανικά συμφέροντα». Επιπλέον σημειώνει ότι το ουκρανικό δεν λύνεται με στρατιωτικά μέσα αλλά μόνο με ενδελεχή συζήτηση.

Όπως μας εξηγεί, η ίδια, το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο παραιτήθηκε από την άσκηση του δικαιώματός του να αξιολογήσει τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της Συμφωνίας Σύνδεσης (ΣΣ) και της συναφούς Σφαιρικής και σε Βάθος Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών (ΣΒΣΕΣ) μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας. «Το γεγονός αυτό, μας επέβαλλε να καλέσουμε  τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών να εξετάσουν προσεκτικά αυτές τις συνέπειες προτού δώσουν τη συγκατάθεσή τους.

Η άμεση επόμενη πρόταση μας είναι να αναζητηθεί ένας νέος χάρτης πορείας που να είναι διαφανής για όλους τους πολίτες της ΕΕ και της Ουκρανίας και να εκθέτει περαιτέρω βήματα για την οργάνωση της οικονομικής σχέσης μεταξύ ΕΕ, Ουκρανίας και Ρωσικής Ομοσπονδίας».  Επιπλέον υποστηρίζει ότι η κύρωση της συμφωνίας Σύνδεσης από το ουκρανικό κοινοβούλιο στερείται δημοκρατικής νομιμοποίησης καθώς ελήφθη λίγες μόνο μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές στην Ουκρανία που θα διεξαχθούν στις 26 Οκτωβρίου.

Παράλληλα η κυρία Σακοράφα, καταδικάζει τη δρομολόγηση νομοθετικής απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να συρθεί το κόμμα στα δικαστήρια και να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του, ενώ ήδη έχουν γίνει στόχος βιαιοτήτων και τραμπουκισμών, με την ανοχή της Ε.Ε.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαική Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι στην πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που έχει αποδειχτεί πλήρως αναποτελεσματική, αφού έχει προκαλέσει εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας και αρνητικό αντίκτυπο σε αγρότες και καταναλωτές .

«Η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και ζητάμε  επειγόντως την επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα επίμαχα ζητήματα», καταλήγει.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Συμφωνία Σύνδεσης EE- Ουκρανίας καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, ενώ θετικά ψήφισαν οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Ελιάς και του Ποταμιού.

Σχόλιο (1)
  • Να τι θα πει πατριωτική, εθνική εξωτερική πολιτική! Και όχι η δοσίλογη, σκυμμένη, δουλοπρεπή και υποτακτική στάση της διαχρονικά προδωτικής Δεξιάς και Κρυφοδεξιάς-ΠΑΣΟΚ (βλέπε "Γέρο" Γεώργιο Παπανδρέου, τον αχυράνθρωπο του Σκόμπι, που αιματοκύλησε την Ελλάδα!). Στην Κατοχή- ανθέλληνες, φιλοναζί Ταγματασφαλίτες, σήμερα- δοσίλογα, δουλοπρεπή αμερικανάκια! Αυτά είναι τα πιστά σκυλιά της Μέρκελ και της Ουάσιγκτον- ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Ουστ... ξεφτιλισμένοι προδότες!!!! Νίκος 03.10.2014 19:59
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / Γιάννα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά / To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουCroatia vs Russia 78-101/Eurobasket 2017 / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΤο γαϊτανάκι του παγκόσμιου τρόμου της Βόρειας Κορέας / Λάμπρος ΖαχαρήςΓια ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΥπερήρωες και όπλα από το μέλλον για τον ρωσικό στρατό / Λάμπρος ΖαχαρήςΔόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΟι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται / Λάμπρος ΖαχαρήςΣυγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΠροεκλογικό Survivor από τον Βλαντιμίρ Πούτιν / Λάμπρος ΖαχαρήςΕνώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Νέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Η μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία /