header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
10.06.2015

Το Ευρωκοινοβούλιο κρεμάει τη Ρωσία και ζητάει νέες ενέργειες εναντίον της από την ΕΕ η συντακτική ομάδα


To γεγονός ότι 19 εν ενεργεία ευρωβουλευτές περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα με τους 89 πολιτικούς και αξιωματούχους της ΕΕ στους οποίους επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στη χώρα, φαίνεται ότι εκνεύρισε την πλειονότητα του Ευρωκοινοβουλίου. Το ΕΚ υιοθέτησε το ψήφισμα που ουσιαστικά κρεμάει τη Ρωσία, με 494 ψήφους υπέρ, 135 κατά και 69 αποχές και είναι άξιο απορίας για ποιούς λόγους εθελοτυφλεί, εξυπηρετώντας αμερικανικά συμφέροντα χωρίς να ασχολείται μάλιστα με τη δράση της νεοναζιστικής κυβέρνησης του Κιέβου. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΚΚΕ ανήκουν στις ομάδες που καταψηφισαν, η ΝΔ υπερψήφισε, ενώ ουδέτεροι, νίπτωντας τας χείρας τους παρέμειναν το Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ- ΕΛΙΑ, που ψήφισαν λευκό.

 

Η ΕΕ πρέπει να επαναξιολογήσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία, που έχουν βαθύτατα πληγεί από τη σκόπιμη παραβίαση εκ μέρους της Ρωσίας των δημοκρατικών αρχών και θεμελιωδών αξιών και του διεθνούς δικαίου και από τις βίαιες ενέργειές της και την αποσταθεροποίηση των γειτόνων της. Αυτό υποστήριξαν με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη. Η ΕΕ πρέπει τώρα να εκπονήσει, ένα "ήπιας μορφής, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αντιμετωπιστούν οι επιθετικές και διχαστικές πολιτικές εκ μέρους της Ρωσίας".

"Με τις επιθέσεις της εναντίον της Ουκρανίας και την προσάρτηση της Κριμαίας, η ρωσική ηγεσία έχει θέσει τις σχέσεις μας σε ένα σταυροδρόμι. Τώρα εναπόκειται στο Κρεμλίνο να αποφασίσει ποιο δρόμο θα διαλέξει - το δρόμο της συνεργασίας ή αυτόν της μεγαλύτερης αποξένωσης", δήλωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Gabrielius Landsbergis (ΕΛΚ, Λιθουανία). "Είμαι πεπεισμένος ότι ο ρωσικός λαός, όπως όλοι μας, θέλει την ειρήνη, και όχι τον πόλεμο. Η αλλαγή στη Ρωσία μπορεί, και θα έρθει από την ίδια τη χώρα. Εν τω μεταξύ, εμείς πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην ηγεσία της Ρωσίας ότι στεκόμαστε δίπλα στα θύματα των επιθέσεων της και σε εκείνους που υπερασπίζονται τις αξίες της ΕΕ", προσέθεσε ο ίδιος.

 

Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εξετάσουν ως απόλυτη προτεραιότητα τη διατήρηση της ενότητας που επέδειξαν στο πλαίσιο της παράνομης προσάρτησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία και της άμεσης εμπλοκής της στον πόλεμο στην Ουκρανία. Καλούν επίσης τα κράτη μέλη να απέχουν από διμερείς σχέσεις και συμφωνίες που θα μπορούσαν να βλάψουν την ενότητα αυτή.

Το ψήφισμα υποστηρίζει σθεναρά την ταχεία δημιουργία μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ένωσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών.

 

Αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας

Το Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση επαρκή χρηματοδότηση για συγκεκριμένα έργα που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας και παραπληροφόρησης εντός της ΕΕ και στο εξωτερικό και να προγραμματίσει μια "πιο φιλόδοξη οικονομική συνδρομή" προς τη ρωσική κοινωνία των πολιτών. Εκφράζει την ανησυχία του για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στη Ρωσία και ζητεί να συνεχιστεί η στήριξη της ΕΕ στους Ρώσους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Τέλος στις παρεμβάσεις της Ρωσίας στην ΕΕ

Το ΕΚ "εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για το γεγονός ότι η Ρωσία κινείται πλέον ανοιχτά και δρα ως αντίπαλος για τη διεθνή δημοκρατική κοινότητα και τη διεθνή τάξη που βασίζεται στο δίκαιο" και για το γεγονός ότι στηρίζει και χρηματοδοτεί ριζοσπαστικά και εξτρεμιστικά κόμματα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Ζητά από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να υιοθετήσουν έναν συντονισμένο μηχανισμό για τη διαφάνεια, τη συλλογή, τον έλεγχο και την υποβολή εκθέσεων για την οικονομική, πολιτική ή τεχνική βοήθεια που παρέχεται από τη Ρωσία σε πολιτικά κόμματα και άλλες οργανώσεις εντός της ΕΕ, με σκοπό την αξιολόγηση της συμμετοχής της και της επιρροής της στην πολιτική ζωή και την κοινή γνώμη στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή "να προτείνει νομοθεσία που να απαγορεύει τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην ΕΕ από πολιτικούς ή οικονομικούς ενδιαφερόμενους φορείς εκτός της ΕΕ".

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή "να προτείνει νομοθεσία που να διασφαλίζει την πλήρη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων στην ΕΕ από πολιτικούς ή οικονομικούς ενδιαφερόμενους φορείς εκτός της ΕΕ".

 

Η μαύρη λίστα που εξέδωσε η Ρωσία είναι "αντιπαραγωγική και επιβλαβής"

Το ψήφισμα καταγγέλλει το "αυθαίρετο" μέτρο της απαγόρευσης σε 89 πολιτικούς και αξιωματούχους της ΕΕ να εισέλθουν στο έδαφος της Ρωσίας, και τονίζει ότι η ρωσική ηγεσία καταστρατηγεί επανειλημμένως το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα οικουμενικά πρότυπα και εμποδίζει τη διαφάνεια. Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι η πράξη αυτή είναι "αντιπαραγωγική και επιβλαβής" για τους ήδη αδύναμους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας και τονίζουν ότι οι στοχοποιημένοι πολιτικοί και αξιωματούχοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τα κίνητρα που οδήγησαν στην απαγόρευση εισόδου τους στο ρωσικό έδαφος και θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν κατά της απόφασης αυτής σε ανεξάρτητο δικαστήριο.

 

Μία εποικοδομητική σχέση μακροπρόθεσμα

Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι μακροπρόθεσμα είναι επιθυμητή και προς όφελος και των δύο πλευρών μία εποικοδομητική και προβλέψιμη σχέση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας. Τονίζουν, ωστόσο, ότι η συνεργασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο υπό τον όρο ότι η Ρωσία θα σεβασθεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, θα εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ και θα σταματήσει να διεξάγει αποσταθεροποιητικές στρατιωτικές δραστηριότητες και δραστηριότητες ασφαλείας στα σύνορα των κρατών μελών.

 

Πως ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές

Αρνητική ψήφο στην έκθεση έδωσε το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι οι κ.κ. Χρυσόγονος, Γλέζος, Κούλογλου, Κούνεβα, Παπαδημούλης και Σακοράφα. Αντίθετα, θετική ψήφο στην έκθεση έδωσε το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ, ήτοι οι κ.κ. Κεφαλογιάννης, Κύρτσος, Σπυράκη, Ζαγοράκης και Βόζεμπεργκ. Αρνητική ψήφο έδωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής που εξελέγη με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ, Νότης Μαριάς, οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής, κ.κ. Επιτήδειος και Συναδινός, καθώς και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλος.

Λευκή ψήφο έδωσαν οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Μ. Κύρκος και Γ. Γραμματικάκης, όπως επίσης και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Μ. Ανδρουλάκης και Ε. Καϊλή. Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Λ. Φουντούλης και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κ. Παπαδάκης.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /