header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
13.06.2015 07:50

"Δεν ζητάμε ενεργειακή απομάκρυνση της Σερβίας από τη Ρωσία", δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, Μ. Σέφτσοβιτς


Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ζητά από τη Σερβία να απομακρυνθεί ενεργειακά από τη Ρωσία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς και πρόσθεσε ότι για τον “τουρκικό αγωγό” πρέπει να διεξαχθούν συζητήσεις, επειδή γι αυτόν μέχρι τώρα είναι γνωστά όσα λέγονται σε συνεντεύξεις τύπου.


Ο κ. Σέφτσοβιτς σε δηλώσεις του στον κρατικό σερβικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό RTS τόνισε ότι προτεραιότητα της Ένωσης στην περιοχή είναι η διασύνδεση του δικτύου φυσικού αερίου Βουλγαρίας και Σερβίας και η σύνδεση με τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Κροατία.
Ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι υπογράμμισε ότι για την ΕΕ περιφερειακή προτεραιότητα είναι η σύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Βουλγαρίας – Σερβίας και ότι η Ένωση είναι έτοιμη με πόρους της να στηρίξει την ενεργειακή διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού που συνιστά στη Σερβία.
Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά σχέδια, η ΕΕ επιθυμεί η περιοχή παράδοσης του φυσικού αερίου να είναι στην Ευρώπη και όχι στα τουρκικά σύνορα.
Απαντώντας στην ερώτηση αν όταν συμβουλεύει τη Σερβία να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό, στην πραγματικότητα συνιστά να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία, ο Επίτροπος είπε: σίγουρα όχι.
Αυτό που θέλουμε να επιτύχουμε είναι κάθε ευρωπαϊκή χώρα να έχει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια κι αυτό σημαίνει πρόσβαση σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου. Επειδή αυτό από τη μία πλευρά αυξάνει τον ανταγωνισμό, που επηρεάζει θετικά την τιμή. Και η ενεργειακή ασφάλεια είναι μεγαλύτερη, υπογράμμισε ο κ. Σέβτσοβιτς.
Απαντώντας στην ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι δεν έχει καμία αντίρρηση ο “τουρκικός αγωγός” να διέρχεται από τη Σερβία υπογράμμισε:
“Για τον “τουρκικό αγωγό” πρέπει να συζητήσουμε, επειδή γι αυτόν γνωρίζουμε μόνον από συνεντεύξεις τύπου. Και εμείς είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε τι αντίκτυπο θα έχει στην πλήρη ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη και αν τηρούνται οι ευρωπαϊκοί νόμοι. Και φυσικά αυτό ανοίγει και το ζήτημα της Ουκρανίας. Η ροή αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί, εκεί έχουμε αγωγούς που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες, ακόμα και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, για τον “τουρκικό αγωγό” πρέπει να συζητήσουμε σε μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα, να εξετάσουμε την εμπορική πλευρά του έργου και να δούμε πώς θα εναρμονιστεί με τη στρατηγική της Ενεργειακής Ένωσης".
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι σε εντατική επικοινωνία με τους Ρώσους εταίρους, κυρίως για το ζήτημα των τριμερών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία για το λεγόμενο “χειμωνιάτικο πακέτο”.
Ερωτηθείς αν αιφνιδιάστηκε όταν η Ρωσία παραιτήθηκε από το έργο κατασκευής του “South Stream” απάντησε: “Ποιος δεν αιφνιδιάστηκε;”
“To άκουσα εδώ από Σέρβους αξιωματούχους, νωρίτερα από εκπροσώπους εταιρειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, από εκπροσώπους χωρών μέσω των οποίων ο “South Stream” σχεδιαζόταν να διέλθει. Νομίζω ότι όλοι εμείς ακούσαμε την είδηση σε συνέντευξη τύπου. Νομίζω ότι πρέπει να περάσουμε από τις συνεντεύξεις τύπου στις συνήθεις διαπραγματεύσεις και να διευκρινίσουμε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα, για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικό ο τόπος παράδοσης του φυσικού αερίου να είναι στην Ευρώπη, όχι στα τουρκικά σύνορα. Το καταστήσαμε σαφές. Για ορισμένα κράτη μέλη, όπως η Βουλγαρία, ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Δημιούργησε πολλές ανησυχίες για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού" σημείωσε ο κ. Σέφτσοβιτς
Ο Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ακόμη ότι με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον υπουργό Ενέργειας, Αλεξάνταρ Άντιτς συζήτησε για τη διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Σερβίας – Βουλγαρίας.
Είναι πολύ σημαντικό μέρος των σχεδίων μας, ένα ποσοστό θα χρηματοδοτηθεί από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη βουλγαρική πλευρά, από το Ταμείο Συνοχής, υπάρχει ενδεχόμενο χρηματοδότησης και από το Μέσο Προενταξιακής Βοήθειας για τη Σερβία.
Απ΄ όσο κατάλαβα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης για να είμαστε σίγουροι ότι τα κεφάλαια είναι αρκετά για τη βουλγαρο-σερβική διασύνδεση, πρόσθεσε.
«Βλέπουμε τη Σερβία και τις άλλες υποψήφιες χώρες μέρος του σχεδίου Ενεργειακής Ένωσης. Η Σερβία μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις προετοιμασίες και τις συνεδριάσεις για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. Θα συνεργαστούμε πολύ στενά με τη Σερβία για τις διασυνδέσεις. Αυτό ήταν το θέμα της σημερινής συνεδρίασης. Μιλήσαμε για μια σταθερή σύνδεση της Σερβίας με τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου που κατασκευάζεται στην Κροατία, κάτι που θα ανοίξει νέες δυνατότητες", δήλωσε ο κ. Σέφτσοβιτς.
Ερωτηθείς αν το σχέδιο της Ενεργειακής Ένωσης παρουσιάστηκε σε κάποιον στη Ρωσία απάντησε καταφατικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Σέφτσοβιτς, ΕΕ, turkish stream, Σερβία
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /