header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
αρχική σελίδα
05.02.2012

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Αναγκασμένοι να βάλουμε βέτο


Η Ρωσία και η Κίνα ήταν αναγκασμένες να ψηφίσουν εναντίον ενός μη ισορροπημένου σχεδίου ψηφίσματος του ΣΑ, γι’ αυτό και το ρωσικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του για την εξέλιξη, αποδίδοντας όλες τις ευθύνες στις ηγετικές δυτικές δυνάμεις, που επέμειναν στην προώθησή του.

 

«Λυπούμαστε βαθιά γι’ αυτήν την κατάληξη της εργασίας στο ΣΑ του ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί με συμφωνία συντονισμένης θέσης της διεθνούς κοινότητας για την κατάσταση στη Συρία, εάν είχαν οι εταίροι μας την πολιτική βούληση», επισημαίνεται σε σημερινή επεξηγηματική δήλωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Συνεχίζουμε να έχουμε ως αφετηρία μας ότι όλες οι πλευρές, που διαθέτουν τη σχετική επιρροή, πρέπει να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εκκίνηση ενός ευρύ ενδοσυριακού εθνικού διαλόγου, να συμβάλουν στην άμεση διακοπή της βίας από όλους τους μετέχοντες στη σύγκρουση στην Συρία», αναφέρει το ανακοινωθέν του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Η Μόσχα εκφράζει μεταξύ άλλων και την ελπίδα ότι οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου θα αποφασίσουν τη συνέχιση της αποστολής των Αράβων παρατηρητών στη χώρα, «οι οποίοι απέδειξαν την αποτελεσματικότητά τους ως παράγοντας αποκλιμάκωσης της βίας».

Κατά τη ρωσική διπλωματία ορισμένες ρωσικές προτάσεις έγιναν δεκτές από τους εταίρους της στο ΣΑ, παρατηρήθηκε κάποια πρόοδος, όμως η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε. Στο σχέδιο δεν συμπεριελήφθη τελικά «η απαίτηση προς τη ρωσική αντιπολίτευση να αποστασιοποιηθεί από τα εξτρεμιστικά στοιχεία, που επέλεξαν την οδό της βίας και προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, ιδιαίτερα εκείνα, που διαθέτουν αυτή τη δυνατότητα, να ασκήσουν σε αυτά (σ.σ. τα στοιχεία) επίδραση αυτοσυγκράτησης», σημειώνεται στην ανακοίνωση, που συνεχίζει αναφέροντας ότι αγνοήθηκαν και οι προτάσεις της Ρωσίας όπως συμπεριληφθεί στο κείμενο η επίμονη έκκληση προς τις ένοπλες ομάδες να σταματήσουν τις επιθέσεις στα συριακά κρατικά ιδρύματα και τον άμαχο πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων και από δυτικές χώρες, ενώ την ίδια στιγμή στο σχέδιο υπήρχε ευρεία απαρίθμηση των απαιτήσεων προς την κυβέρνηση της Συρίας.

Οι συντάκτες του σχεδίου, επισημαίνει το ρωσικό ΥΠΕΞ, δεν δέχθηκαν να συμπεριλάβουν και τη θέση ότι «το ΣΑ του ΟΗΕ με το ψήφισμά του δεν προκαταλαμβάνει την έκβαση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, εφόσον οι αποφάσεις περί αυτού πρέπει να λαμβάνονται από τις ίδιες τις συριακές πλευρές», αλλά και τη ρωσική πρόταση «να ‘μαλακώσει’ ο τελεσιγραφικός χαρακτήρας των απαιτήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της απομάκρυνσης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ από την εξουσία, οι οποίες θα έπρεπε να εφαρμοστούν από τη Δαμασκό εντός τριών ημερών».

«Από την πλευρά της η Ρωσία, σε συνεργασία επίσης με άλλα κράτη, προτίθεται σταθερά να επιτύχει την τάχιστη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία προς την οδό της ταχύτερης δυνατής υλοποίησης των ώριμων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Με αυτό το σκοπό κατ’ εντολή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Μιχαήλ Φρατκόφ θα επισκεφθούν στις 7 Φεβρουαρίου τη Δαμασκό για να συναντηθούν με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Ασαντ», καταλήγει το ρωσικό ανακοινωθέν.

 

πηγή: ΚΥΠΕ

 

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία, Κίνα, ΟΗΕ, Λαβρόφ
Σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
 
Σχολιάστε τώρα!

Σαν Ελληνίδα θεωρώ τον Πούτιν σωστό, έξυπνο, δίκαιο, τον μόνο σοβαρό και αντικειμενικό ηγέτη έξω από την Αμερική! Συμφωνώ ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να... / ΌλγαΜόσχα: το "Πάρκο της Νίκης" / ola tha ginoun me tn kairo toys...oi ellhnorwsikes sxeseis tha ginoun adelfikes k tote na dw poios tha tolmhsei na peiraxei auto to mikro alla omorfo oikopedo s auth th mikrh gwnia ths ghs pou legetai elladitsa.... / king minosΔύσκολες υποσχέσεις από τον κ. Πούτιν / Στ. ΕυσταθιαδηςΚαι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι με τον Βλαδίμηρο Πούτιν! Είναι σοβαρός Ηγέτης και τον αγαπάμε! / ΟρθόδοξηΟρκίζεται ο Πούτιν / loipon gia na teleionoume kai gia osous den kseroun! i kata poutin diadilosi mazepse 8.000 hiliades to polu kosmo i uper pou egine ehtes 50.000 hiliades kosmo! oso kai na gaugizoun oi arithmoi apla den tous vgainoun! i pleiopsifia itan kai einai panta me ton poutin! / linaΑυτή είναι η «προσωπική» επιστολή Πούτιν στον Καρατζαφέρη / Ευτυχως που υπαρχει και η εκκλησια / billΆλλο επιστολή Πρέσβη, άλλο επιστολή Πούτιν κ. Καρατζαφέρη... / Η τώρα ή ποτέ!Έλληνες ζούμε Ιστορικές μέρες και δεν επιτρέπεται να είμαστε απόντες!!! / ΕΛΧΟΠρόβα της παρέλασης για τη Νίκη στην Κόκκινη Πλατεία / Εύχομαι η εκλεγμένη κυβέρνηση της Ελλάδας να προσεγγίσει τη βοήθεια της Ρωσίας με ένα νέο πλαίσιο οικονομικής και γεωπολιτικής στήριξης με ένα αισιόδοξο,... / OlgaΜήνυμα του επικεφαλής των ομογενών για τις βουλευτικές της 6ης Μαΐου / Θανάσης ΑυγερινόςΕυχαριστώ / Fenia PosseΠρωτομαγιά ‎στη Μόσχα / ΑΜΑΝ!! / mysticnumber.blogspot.comΜετά την πρωτομαγιάτικη διαδήλωση, μαζί με στελέχη των επίσημων συνδικάτων. Ο καλός ψαρομεζές για την μπύρα ξεφλουδίζεται με το χέρι. / Στην Αθήνα ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται μόνιμα σε άδεια "στα δύσκολα". Ο Θεός να βάλει το χέρι του στις εκλογές! / ΜαρίαΠούτιν, Μεντβέντεφ και τουλάχιστον 100.000 φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές στη Μόσχα /