17.04.2011 04:55
Την απόφασή τους να συντονίζουν όλο και περισσότερο τις διεθνείς τους κινήσεις και να χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συναλλαγές τα εθνικά τους νομίσματα διακήρυξαν από το κινεζικό νησί Χαϊνάν οι ηγέτες του ανερχόμενου μπλοκ των BRICS, δηλαδή της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής.
Η σύνοδος κορυφής της Πέμπτης ήταν η τρίτη ετήσια και συμμετείχε σ’ αυτήν για πρώτη φορά με την ιδιότητα του κανονικού μέλους ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα, προσθέτοντας και την αφρικανική ήπειρο στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, που ήδη εκπροσωπούνται στον όλο και πιο δραστήριο οργανισμό διεθνούς συνεργασίας.
Οι πέντε ηγέτες ζήτησαν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στους παγκόσμιους χρηματιστικούς μηχανισμούς, άφησαν ισχυρά υπονοούμενα για αντικατάσταση του δολαρίου ως κυρίαρχου παγκοσμίως ανταλλακτικού νομίσματος και επεξεργάστηκαν κοινές θέσεις σε μια σειρά διεθνή ζητήματα, όπως η επέμβαση στη Λιβύη, το Μεσανατολικό και η παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση καταστροφών όπως αυτή στη Φουκουσίμα.
Οι πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Χου Τζιντάο συμφώνησαν κατ’ ιδίαν στην αύξηση της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως και ο υπ’ αριθμόν 1 εμπορικός εταίρος της Ρωσίας, με τον ρώσο ηγέτη να επαναλαμβάνει την υπόσχεση της Μόσχας ότι θα προμηθεύσει στο Πεκίνο όλο το απαραίτητο φυσικό αέριο για την ανάπτυξη της Κίνας.
Οι συντονισμένες βολές στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, που «χρειάζεται εκδημοκρατισμό και τη δημιουργία μιας έντιμης οικονομικής και πολιτικής παγκόσμιας τάξης», συνεχίστηκαν και κατά το διεθνές οικονομικό φόρουμ στο Μποάο της Κίνας, το λεγόμενο και «ανατολικό Νταβός», όπου οι κεντρικές τράπεζες των πέντε χωρών συζητούν εντατικά τη δημιουργία ενός πενταμερούς «νομισματικού καλαθιού» παραχωρώντας η μία στην άλλη δάνεια στο εθνικό της νόμισμα.
Πανέτοιμη η Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα
Ιδιαίτερα δραστήρια και πανέτοιμη προς αυτή την κατεύθυνση φάνηκε να είναι η Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που πρότεινε στις άλλες τέσσερις χώρες 10 δισ. γιουάν σε διμερή δάνεια, με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ να καθησυχάζει τους ανησυχούντες στη Δύση ότι «φυσικά η κινεζική οικονομία είναι τεράστια και απ’ αυτή την άποψη ο ρόλος του γιουάν αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε πάρει ούτε συζητήσαμε κάποιες ειδικές αποφάσεις σχετικά με το κινεζικό εθνικό νόμισμα».
Απαντώντας στα δυτικά σχόλια ότι οι διαφωνίες και οι διαφορές μεταξύ των πέντε χωρών είναι ακόμη μεγάλες, γεγονός που αντανακλάται και στη μικρή σχετικά παραγωγή σε αποφάσεις και συμφωνίες, ο διεθνολόγος Φιόντορ Λουκιάνοφ εκτίμησε ότι «δεν πρόκειται για ένα σχήμα συνεργασίας κρατών που αποφασίζουν πράγματα, αλλά περισσότερο για επίδειξη της εμφάνισης νέων δομών, οι οποίες αντιπαρατίθενται στους παλαιούς οργανισμούς».
Υπ’ αυτή την έννοια η κοινή δήλωση των πέντε ηγετών έχει κυρίως διακηρυκτικό και ανιχνευτικό διεθνών αντιδράσεων χαρακτήρα, ωστόσο δεν φάνηκε να περιορίζεται σε διατυπώσεις, ζητώντας τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας σε κατεύθυνση «δημοκρατική και αναπτυξιακή» και καταδικάζοντας την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από «παραδοσιακά αποταμιευτικά συναλλάγματα», όπως το αμερικανικό δολάριο.
Στο πλαίσιο των δύο διαδοχικών φόρουμ αναλυτική συζήτηση έγινε και για την τραγωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Φουκουσίμα, με τον ηγέτη της Κίνας να εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η Ιαπωνία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των καταστροφών, αλλά και να υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω ενότητας και συντονισμού των ασιατικών λαών. Η Ρωσία ετοιμάζεται να αναλάβει τη διοργάνωση της επόμενης χρονιάς και δεσμεύτηκε ότι θα ανακοινώσει σύντομα πρόγραμμα ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας στον τομέα του «ειρηνικού ατόμου», που θα λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη ιαπωνική εμπειρία και θα προβλέπει έναν διεθνή μηχανισμό αντιμετώπισης φυσικών και τεχνογενών καταστροφών, οι οποίες υπερβαίνουν τις δυνατότητες αντίδρασης των μεμονωμένων κρατών.
Από ευρωπαϊκής πλευράς στο φόρουμ βρέθηκε ο ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, ο οποίος εξέφρασε τον θαυμασμό του και την ευγνωμοσύνη του στις ασιατικές οικονομίες, εκτιμώντας ότι αν αυτές δεν είχαν με επιτυχία εκσυγχρονιστεί και αντιμετωπίσει έγκαιρα την παγκόσμια οικονομική κρίση, τότε οι συνέπειές της σήμερα θα μπορούσαν να είναι τρεις και τέσσερις φορές μεγαλύτερες. Σύμφωνα με τον Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, η ΕΕ πρέπει τόσο να ενισχύσει την ολοκλήρωση στο εσωτερικό της όσο και να αναπτύξει τις συνεργασίες της με δυναμικές οικονομίες, όπως αυτές της σημερινής Ασίας.
Ρωσική κριτική προς το ΝΑΤΟ
Συνεχίζοντας τη σταδιακή «σκλήρυνση» της ρωσικής στάσης στο πρόβλημα της Λιβύης ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτύξει την κριτική του προς το ΝΑΤΟ και τις δυτικές χώρες που συμμετέχουν στην επιχείρηση ότι υπερβαίνουν τις εξουσίες του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, διαστρέφοντας το νόημά του. Οι χώρες του BRICS χαιρέτισαν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, και αποφάσισαν να ενισχύσουν τον συντονισμό τους για την κοινή έκφραση του προβληματισμού τους τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και σε όλα τα διεθνή φόρα όπου συμμετέχουν οι πέντε χώρες. Κατά τον ρώσο πρόεδρο, η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λιβύη δεν καλύπτεται από το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν προβλέπει οποιαδήποτε συμμετοχή του ΝΑΤΟ ή άλλες ενέργειες πέραν της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, γι’ αυτό και η Μόσχα καλεί τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν πιστά τις προβλέψεις του και να μην προχωρούν σε «αυθαίρετες ερμηνείες». Για τους λόγους αυτούς η Μόσχα έχει σοβαρές επιφυλάξεις και ερωτήματα προς την ηγεσία του ΟΗΕ ως προς την τήρηση των ψηφισμάτων, τόσο για τη Λιβύη όσο και για την Ακτή Ελεφαντοστού, και δείχνει διατεθειμένη να κλιμακώσει την κριτική της, πολύ περισσότερο που η δυτική επιχείρηση δείχνει να έχει χάσει μάλλον οριστικά τον προσανατολισμό της.
πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ποια είναι η γνώμη σας;