header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.11.2016 14:10

Οι κυρώσεις στη Ρωσία στο «μενού» της συνάντησης Ομπάμα με Ευρωπαίους ηγέτες


Η συνάντηση στο Βερολίνο, στην οποία οικοδέσποινα θα είναι η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν επίσης οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, θα γίνει ενώ έχει περάσει μια εβδομάδα μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Ο Τραμπ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, γεγονός το οποίο θέτει εν αμφιβόλω το καθεστώς των κυρώσεων τις οποίες επέβαλαν η Ουάσινγκτον και οι Βρυξέλλες το 2014, μετά την επέμβαση της Μόσχας στην ανατολική Ουκρανία.
Ένας γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε πως η πρόθεση είναι να παραταθούν οι κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, η ισχύς των οποίων εκπνέει στα τέλη του Ιανουαρίου, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Όμως εγείρονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο η νίκη του Τραμπ να ωθήσει τα πράγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση, αμέσως μετά την ορκωμοσία του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, την 20ή Ιανουαρίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ζητήσουν από τον Ομπάμα να τους δώσει διευκρινίσεις για την κατάσταση, καθώς ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο για πάνω από μια ώρα την περασμένη εβδομάδα. Ο Ομπάμα έφθασε απόψε στο Βερολίνο, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
«Βρισκόμαστε σε μια αληθινά κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε ο γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος. «Πρέπει να αποτρέψουμε (το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί) μια κατάσταση στην οποία η ΕΕ θα παρατείνει τις κυρώσεις και μετά ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα τις άρει», εξήγησε.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τραμπ, ο Ομπάμα προσπάθησε να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας ότι ο διάδοχός του θα διατηρήσει τις σχέσεις-κλειδιά της Ουάσινγκτον με τους συμμάχους της σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του NATO.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν εξάλλου την ανησυχία ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το μεσοδιάστημα ως την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στη Συρία και στην Ουκρανία. Σύμφωνα με μια διπλωματική πηγή, το ζήτημα της Συρίας θα τεθεί επίσης στη συνάντηση στο Βερολίνο: «η Συρία θα βρίσκεται οπωσδήποτε στην ατζέντα», ανέφερε μια από τις πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τον περασμένο μήνα τους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στο Χαλέπι και διεμήνυσε ότι θα προχωρήσει στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων αν συνεχιστούν.
Ηγετικά στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης αναμένεται να συναντηθούν με ευρωπαίους ηγέτες –συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, της Φεντερίκας Μογκερίνι– στις Βρυξέλλες επίσης μεθαύριο.
Σύμφωνα με μια δεύτερη πηγή, οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στον Τραμπ και να καταστήσουν δυσκολότερο γι' αυτόν να αντιστρέψει την αμερικανική πολιτική και να επιδιώξει μια επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα.

πγή Έθνος

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /