header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.08.2011 07:27

Ομπάμα VS Πούτιν Η ΚΟΝΤΡΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ


Με το μυαλό στη βεβαρημένη παγκόσμια οικονομία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί την Αμερική «παρασιτικό» οργανισμό που δυσχεραίνει την υπάρχουσα κατάσταση.

 

Οι ΗΠΑ «ζουν με ‘λευκές επιταγές’ μεταφέροντας το εγχώριο πρόβλημά τους στις οικονομίες του κόσμου, έχοντας, κατά μία έννοια, συμπεριφορά παράσιτου στο παγκόσμιο οικονομικό στερέωμα και στο μονοπώλιο του ίδιου του δολαρίου», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέδριο νέων, στις αρχές του μήνα, δίνοντας έτσι μία απάντηση σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα αμερικανικής ύφεσης.

Για την κυβέρνησή του, το χρέος αυτό της υπερδύναμης στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι και η πιο ασφαλής επένδυση.

Αμέσως μετά την απόφαση της S&P να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ, η Ρωσία –όσο αμφιλεγόμενο κι αν ακούγεται- βιάστηκε να διατυμπανίσει τη στήριξή της στην… εχθρό της με το να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να διατηρήσει η Αμερική τα κεκτημένα των ταμείων της.

«Η αμερικανική αγορά χρεών παραμένει η πιο ρευστή, αξιόπιστη και ασφαλής. Επομένως, δεν υφίσταται λόγος για τη χώρα μας να αλλάξει στρατηγική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός οικονομικών, Σεργκεί Στόρτσακ.

Οι πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό φθάνουν το 64% ενώ αυτές των μεταλλευμάτων το 15%. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων αυτών είναι σε δολάρια, η Τράπεζα της Ρωσίας «παραμένει με ιδιαιτέρως υψηλό ποσοστό δολαρίων στα ταμεία της», δήλωσαν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg οι οικονομικοί αναλυτές Νατάλια Ορλόβα και Ντμίτρι Ντόλγκιν.

Ειδικά κατά την παρούσα συγκυρία, η Ρωσία εμμένει στην απόφασή της για αγορά αμερικανικών ομολόγων, πιστεύοντας ακράδαντα ότι, έτσι κρατά «στο χέρι» την αντίπαλό της και ταυτόχρονα διασφαλίζει ένα υγιές μέλλον για τη δική της οικονομία μέσα στην γενικότερη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Και η οικονομία δεν είναι το μόνο πεδίο που δημιουργείται κλίμα ψυχροπολεμικό.

Η Μόσχα αντιτίθεται ανοιχτά και στις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραίτηση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ. Αντίθετα διατυμπανίζει ότι ο πρόεδρος της Συρίας χρειάζεται χρόνο προκειμένου να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δυτικοί σύμμαχοί του ζήτησαν για πρώτη φορά χθες Πέμπτη την αποχώρηση του προέδρου Μπασάρ αλ-'Ασαντ, ενώ ενίσχυσαν τις κυρώσεις κατά του καθεστώτος του, πέντε μήνες μετά την αιματηρή καταστολή στη Συρία.

Το συριακό καθεστώς δηλώνει από τις 15 Μαρτίου ότι στέλνει το στρατό και τα άρματα μάχης στις εστίες αμφισβήτησης για να καταδιώξει τις "τρομοκρατικές οργανώσεις" που κατηγορεί ότι ευθύνονται για τα βίαια επεισόδια και το χάος. Εξήγγειλε μεταρρυθμίσεις αλλά υπογράμμισε που δεν μπορεί να τις εφαρμόσει "χωρίς να έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια".

Η Ρωσία, σύμμαχος επί μακρόν της Συρίας και προμηθευτής οπλικών συστημάτων της Δαμασκού, ζητεί κυρίως τη μη-ανάμιξη, ενώ καλεί σε εσωτερικό πολιτικό διάλογο από την αρχή της εξέγερσης.

 

πηγή: protothema.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /