header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
21.12.2011 15:06

Η Ρωσία απαιτεί από τον ΟΗΕ τη διεξαγωγή έρευνας για το θάνατο εκατοντάδων Λίβυων από ΝΑΤΟϊκές επιδρομές Νεφέλη Τζανετάκου


Ευθείες βολές εναντίον της ηγεσίας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά και κατά του επικεφαλής των Ηνωμενών Εθνών, Μπαν Κι Μουν, εξαπέλυσε η Ρωσία απαιτώντας τη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας για το θάνατο εκατοντάδων αμάχων στη Λιβύη κατά τις αεροπορικές ΝΑΤΟϊκές επιδρομές από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου, που οδήγησαν στην ανατροπή του πάλαι ποτέ ισχυρού Μουαμάρ Καντάφι.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ο οποίος κατήγγειλε μεταξύ άλλων την «άκρως προπαγανδιστική στάση των συμμάχων», το ΝΑΤΟ δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα κανένα επίσημο στοιχείο για τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, καθώς στην ουσία αρνείται πως υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες στη Λιβύη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε διάστημα επτά μηνών έχασαν τη ζωή τους από ΝΑΤΟϊκά πυρά 40.000 έως 70.000 άνθρωποι στη Λιβύη.

Εν τω μεταξύ, σε χθεσινό άρθρο της η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» επιβεβαιώνει τις κατηγορίες του Ρώσου αξιωματούχου, ρίχνοντας επιπλέον λάδι στη φωτιά, καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΝΑΤΟ παραδέχεται το τραγικό αυτό γεγονός, αλλά αρνείται να διεξαγάγει οποιαδήποτε έρευνα επί του θέματος.

Μάλιστα διερωτάται πώς είναι δυνατόν μέσα σε τόσους μήνες ύστερα από 26.323 επιδρομές, 9.658 βομβαρδισμούς, 7.700 βόμβες και πυραύλους να μην υπήρξε ούτε ένα ανθρώπινο θύμα.

Την ίδια ώρα μήνυση κατά της Βρετανίας κατέθεσε ο ηγέτης του στρατιωτικού Συμβουλίου της Τρίπολης, Αμπντελχακίμ Μπέλχατζ, υποστηρίζοντας ότι το 2004 οι βρετανικές αρχές τον παρέδωσαν στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, γεγονός που καθιστά το Λονδίνο συνυπεύθυνο για τα βασανιστήρια που υπέστη στις λιβυκές φυλακές.

Ο Αμπντελχακίμ Μπέλχατζ, ο οποίος επί καθεστώτος Καντάφι υπήρξε αρχηγός της Ισλαμικής Μαχητικής Λιβυκής Ομάδας, αποκαλύπτει σήμερα ότι το 2004 κατά τη μετάβασή του από την Κίνα στη Βρετανία, με τη συνεργασία των βρετανικών αρχών, μεταφέρθηκε με αμερικανική πτήση στη Μαλαισία και στη συνέχεια στη Λιβύη, όπου βρέθηκε «για έξι χρόνια σε μια από τις πιο σκληρές φυλακές της χώρας».

Οσο για τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε, τις είχαν αναλάβει και εκτελούσαν Βρετανοί.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: ΝΑΤΟ, Ρωσία, έρευνα
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /