header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
09.06.2012 08:08

Αστεροειδείς και κομήτες. Παρακολουθούμε για να τους αποφύγουμε.


Η απειλή, που προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς, συζητείται για πρώτη φορά σε διάσκεψη για την ασφάλεια, που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη, με τη συμμετοχή υψηλών εκπροσώπων, που είναι αρμόδιοι για τα ζητήματα ασφάλειας. Ο κίνδυνος από αστεροειδείς και κομήτες είναι το θέμα έκθεσης της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.
 

Ο όρος «κίνδυνος από αστεροειδείς και κομήτες» εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα. Αιτίες γι’ αυτό υπάρχουν πολλές. Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι για την απειλή από το έξω Διάστημα άρχισαν να μιλούν, για να δικαιολογηθεί κάπως η ανάγκη της μελέτης και της εξερεύνησης του Διαστήματος. Οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα ήταν απλώς απίστευτα τυχερή τα τελευταία χίλια χρόνια, που η Γη δεν βρέθηκε στο δρόμο ενός σχετικά μικρού κομματιού πέτρας και ότι είναι επείγουσα η ανάγκη να αναληφθούν αποφασιστικά μέτρα, ώστε να αποκλειστεί παρόμοια πιθανότητα στο μέλλον.

Οι παρατηρήσεις των ουρανίων σωμάτων άκμασαν πραγματικά μόνο στην εποχή της αυτόματης καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων. Με τη βοήθεια ισχυρών υπολογιστικών μηχανών ο άνθρωπος κατόρθωσε να δει πόσα πολλά μικρά ουράνια σώματα κινούνται γύρω από τη Γη. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο αριθμός των κοντινών στη Γη αστεροειδών είναι περίπου 20.000. Από αυτούς δημιουργούν ιδιαίτερο κίνδυνο όσοι έχουν διαδρομές, που διασταυρώνονται με τη Γη, πράγμα, που απειλεί με σύγκρουση. Στην πραγματικότητα να διαπιστωθεί αν ο αστεροειδής θα συγκρουστεί με τη Γη, είναι αρκετά δύσκολο. Επομένως όταν γίνεται λόγος για δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς εννοούμε μόνο μια δυσάρεστα κοντινή διέλευση.

Κατά τους υπολογισμούς είναι αρκετός ένας αστεροειδής εκατό μέτρων ώστε να προκληθούν σημαντικές τοπικές καταστροφές (εκτιμάται ότι η διάμετρος του μετεωρίτη της Tουνγκούσκα στη Σιβηρία ήταν 50-75 μ.), ενώ ένα διαστημικό αντικείμενο με διάμετρο από 1 έως 10 χλμ. θα είναι αρκετό για μια παγκόσμια καταστροφή.

Ευτυχώς παρόμοια ουράνια σώματα σε άμεση γειτνίαση με τη Γη δεν είναι πολλά. Δυστυχώς είναι δύσκολο να παρατηρηθούν και δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους. Παρεμπιπτόντως αυτό είναι σημαντικό στην περίπτωση του δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδούς Apophis (350 μ. σε διάμετρο), ο οποίος χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος μεταξύ των δυνητικά επικίνδυνων ουρανίων σωμάτων. Η πρώτη προσέγγιση του Apophis με τη Γη θα συμβεί το 2029 και η επόμενη το 2036. Από το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη "συνάντηση" θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, τί θα συμβεί κατά τη διάρκεια της δεύτερης: θα περάσει άραγε ο Apophis δίπλα από τη Γη, ή παρ’ όλ’ αυτά οι κάτοικοι του πλανήτη θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους πώς να τον αποφύγουν.

Το πρόβλημα είναι ότι ούτε ένας τρόπος αποφυγής του κινδύνου δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί. Προτείνονται διάφορες εκδοχές. Για παράδειγμα η "ανατίναξη" του αστεροειδήούς. Η μέθοδος δεν είναι πολύ αποτελεσματική, γιατί η πρόβλεψη της τροχιάς των θραυσμάτων είναι ακόμη πιο περίπλοκη, από ό,τι του αρχικού σώματος. Μια άλλη ιδέα είναι να βαφτεί με χρώμα το επικίνδυνο ουράνιο σώμα, έτσι ώστε να μεταβληθούν οι ανακλαστικές του ιδιότητες. Στη συνέχεια με την επίδραση του ηλιακού φωτός σταδιακά από μόνος του θα απομακρυνθεί από την αρχική του πορεία.

Μέχρι σήμερα όλα τα προγράμματα στον τομέα της διαστημικής ασφάλειας θα μπορούσαν να καταταχθούν στην «παθητική» στρατηγική των παρατηρήσεων και των υπολογισμών των επικίνδυνων αντικειμένων. Τώρα υπάρχουν στον κόσμο περίπου δέκα προγράμματα διαφόρων χωρών και οργανισμών, οι οποίοι κατόρθωσαν να εντοπίσουν 1311 δυνητικά επικίνδυνους αστεροειδείς (αυτός ο όρος στα αγγλικά είναι potentially hazardous asteroids – ΡHA και σημαίνει αστεροειδείς οι τροχιές των οποίων διασταυρώνονται με εκείνη της Γης σε πολύ κοντινή απόσταση). Στους υπολογισμούς συμμετέχουν παρατηρητήρια τόσο εδάφους, όσο και Διαστήματος, για παράδειγμα η συσκευή της NASA WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer, «ερευνητής υπέρυθρου ευρέος φάσματος»).

Στη Ρωσία σήμερα έχει συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων για τις διαστημικές απειλές υπό το Συμβούλιο της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών του Διαστήματος, η οποία εδρεύει στο Ινστιτούτο Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Δύο είναι οι κατευθύνσεις των εργασιών της: τα διαστημικά απορρίμματα και ο κίνδυνος από αστεροειδείς και κομήτες. Ένας από τους στόχους της η επεξεργασία προγράμματος αντιμετώπισης της απειλής από το Διάστημα. Πιθανώς στο εγγύς μέλλον το ζήτημα αυτό να πάρει κεντρική θέση στο ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Πάντως μέχρι στιγμής στον κόσμο δεν υπάρχει ούτε μία εγκεκριμένη αποστολή, στο πλαίσιο της οποίας να σχεδιάζεται η εφαρμογή ενός «απαντητικού μέτρου» στον αστεροειδή. Η αποστολή Apophis, που σχεδιάζεται στον Επιστημονικό-Παραγωγικό όμιλο Λάβοτσκιν, προς το παρόν δεν προβλέπει σαφείς προθεσμίες υλοποίησης (εκτός από την πολύ κατανοητή ημερομηνία προσέγγισης του ίδιου του Apophis στη Γη).

Είναι απίθανο να δώσει απάντηση και η συνάντηση στην Αγία Πετρούπολη. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σ’ αυτήν συζητήθηκαν ζητήματα συνεργασίας στο Διάστημα χωρίς τις προφανείς στρατιωτικές προεκτάσεις των σχεδίων. Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι ότι συμπίπτει χρονικά με τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως η μελέτη των αστεροειδών με σκοπό την αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών τους. Μπορούμε άραγε να πούμε ότι η εξερεύνηση του Διαστήματος μετά από μια περίοδο εμφανούς στασιμότητας περνά σε μια νέα φάση ανάπτυξης, ή λόγος γίνεται μόνο για ένα ακόμη θέμα της μόδας; Φυσικά η δεύτερη επιλογή φαίνεται πιο ρεαλιστική, όμως η πρώτη είναι παρ’ όλ’ αυτά πιο ενδιαφέρουσα.

 

Πηγή:greek.ruvr.ru

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /