header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
16.06.2012 02:23

Συνάντηση Ομπάμα - Πούτιν στο Μεξικό


Το Ιράν και η Συρία θα κυριαρχήσουν στη συζήτηση που θα έχουν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν όταν συναντηθούν τη Δευτέρα στο Μεξικό, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Ο Μπεν Ρόουντς, βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα, αναφέρθηκε στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) στο Λος Κάμπος τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο Μεξικό για πρώτη φορά μετά την επιστροφή του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας. Η απουσία του Πούτιν από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) στην Ουάσινγκτον τον περασμένο μήνα θεωρήθηκε προσβλητική από ορισμένες διπλωματικές πηγές.

Επίσης ο Ομπάμα θα συναντηθεί τη Δευτέρα με το Μεξικανό ομόλογό του Φελίπε Καλδερόν και την Τρίτη με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, αφού ολοκληρωθεί η σύνοδος.

Ο Ρόουντς επισήμανε την "καλή συνεργασία" με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης αντιπροσώπων της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και η Γερμανία) με αξιωματούχους της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μόσχα ενόσω η G20 θα συναντάται στο Μεξικό. Πάντως το θέμα της Συρίας είναι κάτι στο οποίο οι δύο πλευρές "διαφωνούν", επισήμανε ο Ρόουντς. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα επανειλημμένα την περασμένη εβδομάδα ότι παρέχει όπλα, περιλαμβανομένων επιθετικών ελικοπτέρων, στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ για να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της αντιπολίτευσης. Η Ρωσία διαψεύδει την κατηγορία.

Ο Ρόουντς είπε ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ "εργάζονται για να δουν εάν μπορούμε να προχωρήσουμε εμπρός σε μια κοινή θέση στη διεθνή κοινότητα για να υποστηριχθεί μια πολιτική μετάβαση στη Συρία".

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει να διατηρηθεί ο Ασαντ στην εξουσία πάση θυσία, αλλά θέλει το Ιράν να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την διάδοχη κατάσταση-κάτι που η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Χίλαρι Κλίντον έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επιτρέψει.

Πηγή:SigmaLive 

Λέξεις Κλειδιά: Ιράν, Μεξικό, Πούτιν, Ομπάμα
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /