header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
09.02.2013 07:50

Μετά το Πεκίνο κόντρα και με τη Μόσχα Δημήτρης Σ. Φαναριώτης


Η παραβίαση του εναέριου χώρου από δύο ρωσικά μαχητικά και η αναχαιτισή τους ήρθε να προστεθεί στο τεταμένο κλίμα με την κίνα γιά την διεκδίκηση των νησιών Σενκάκου

 

Νέο πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε, ένα μόλις 24ωρο μετά τη διαμάχη με το Πεκίνο για τα νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού κατά το Πεκίνο), προκαλεί η παραβίαση του εναέριου χώρου της Ιαπωνίας, όπως υποστηρίζει το Τόκιο, από δύο μαχητικά ρωσικά αεροσκάφη Σουχόι 27, με αποτέλεσμα να απογειωθούν για αναχαίτιση ιαπωνικά F2, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί περαιτέρω εμπλοκή.

O Αμπε χαρακτήρισε την πτήση των ρωσικών αεροσκαφών ιδιαιτέρως προβληματική, αν και αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας διευκρίνισε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν η παραβίαση έγινε εκούσια ή ακούσια.

Την ίδια ώρα ολοένα και πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις Ιαπωνίας-Κίνας, καθώς οι δύο χώρες εξακολουθούν να ερίζουν για τα νησιά Σενκάκου, τα οποία ελέγχει το Τόκιο και -εκτός από μεγάλης σημασίας ψαρότοποι- διαθέτουν σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Ετσι, το τελευταίο θαλάσσιο στρατιωτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών στις 30 Ιανουαρίου, οπότε κινεζική φρεγάτα «κλείδωσε» στο ραντάρ της ιαπωνικό πλοίο, εκτόξευσε, όπως αναμενόταν, τους τόνους εκατέρωθεν στο ζενίθ. Σημειώνεται ότι το «κλείδωμα» στόχου από ραντάρ πολεμικού πλοίου είναι ένα βήμα πριν από την πραγματική βολή εναντίον του.

Ο νεόκοπος εθνικιστής πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, μιλώντας προχθές για πρώτη φορά στη Βουλή για το θέμα, είπε ότι η ενέργεια του Πεκίνου μπορεί να οδηγήσει σε μια απρόβλεπτη κατάσταση και ζήτησε αυτοσυγκράτηση χαρακτηρίζοντας την κίνηση «μονομερή προβοκάτσια».

Σχεδόν σφυρίζοντας αδιάφορα, ο Κινέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι αγνοεί τις λεπτομέρειες του επεισοδίου και αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι η Ιαπωνία είναι εκείνη που πρέπει να πάψει να στέλνει τα πλοία της στα χωρικά ύδατα της πατρίδας του.

Το επεισόδιο σημειώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τη δήλωση του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινγκπίνγκ προς τον ειδικό απεσταλμένο τού Σίνζο Αμπε, ότι το Πεκίνο είναι αποφασισμένο να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του ιστορικού και δημοσιογράφου Κριστιάν Κέσλερ, ειδικού στα θέματα που αφορούν τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ο Κέσλερ επισημαίνει ότι η διεθνής επιρροή της Ιαπωνίας αυξάνεται καθώς η οικονομία της αντιμετωπίζει όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Χώρα ειρηνική, όπως το γράφει και το Σύνταγμά της, η Ιαπωνία την τελευταία δεκαετία προχωρεί ταχύτατα στην παραγωγή τεχνολογίας αιχμής για τη στρατιωτική άμυνα.

Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι για πρώτη φορά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι αμυντικές δαπάνες της Ιαπωνίας ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ με αργό, πλην όμως σταθερό ρυθμό, η καθαρά αμυντική δομή του ιαπωνικού στρατού μετασχηματίζεται σε επιθετική. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με χώρες της Ασίας, ενώ τα ιαπωνικά πολεμικά πλοία επέστρεψαν τον Νοέμβριο στα λιμάνια τους μετά από έξι μήνες περίπλου σε 14 λιμάνια της νοτιοανατολικής Ασίας, της Εγγύς Ανατολής και της Δυτικής Αφρικής.

Μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό-γεωστρατηγικό πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από την αύξηση του εθνικισμού και της εδαφικής διαμάχης, με την Κίνα να δείχνει αποφασιστικά τα δόντια της, το Τόκιο θα μπορούσε κάλλιστα να αναδειχτεί σε πωλητή στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως αεροσκαφών περιπολίας και υποβρυχίων ντίζελ. Πάντως προς το παρόν, η Ιαπωνία αντιστέκεται στις Σειρήνες της Ουάσινγκτον που την καλούν να αναλάβει ρόλο περιφερειακής δύναμης. «Ο Αμπε πλέον», επισημαίνει ο Κέσλερ, «φαίνεται να ανησυχεί από την αύξηση της πολεμικής ναυτικής ισχύος του Πεκίνου και αν και το Τόκιο “προστατεύεται” από τις ΗΠΑ, δεν παύει να είναι επί της ουσίας μια ξένη χώρα με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό».

Συμπερασματικά, η νέα στρατηγική της Ιαπωνίας δείχνει ότι προτιμά να συγκροτήσει τη δική της ζώνη επιρροής σε συνεργασία με άλλα κράτη, παρά να εξοπλιστεί στρατιωτικά σαν αστακός, κάτι άλλωστε που συναντά εμπόδια από το ίδιο το Σύνταγμά της.

Στη διαμάχη και η ρύπανση

Οργισμένο είναι το Τόκιο και για έναν ακόμη λόγο, αυτή τη φορά όχι γεωστρατηγικό, αλλά περιβαλλοντικό. Πρόκειται για την αιθαλομίχλη, η οποία εδώ και χρόνια πνίγει τις κινεζικές μεγαλουπόλεις και χάρη στη βοήθεια του Αίολου «αποβιβάστηκε» στις ακτές της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου προκαλώντας σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ηλικιωμένους και παιδιά).

«Η μόλυνση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, είναι ένα δηλητήριο από το οποίο δεν μπορούμε να προστατευτούμε και τα επίπεδα της ρύπανσης έχουν ξεπεράσει ακόμη και τα όρια συναγερμού» προειδοποίησε ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Μελετών του Τόκιο, εμφανώς θορυβημένος.
 

πηγή:  efsyn.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /