header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
24.03.2013 16:49

Τα ρωσικά σχέδια για την Ομάδα των BRICS


Η Ρωσία παρουσίασε το πλαίσιο της συμμετοχής της στην πέμπτη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, που θα διεξαχθεί στις 26 - 27 Μαρτίου στη Νότιο Αφρική. Στα σχέδια της Μόσχας είναι να καταστεί η Ομάδα των BRICS ένα νέο ευρωατλαντικό κέντρο επιρροής. Γι’ αυτό ακριβώς θέμα προτεραιότητας στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να σταθεί η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

 

«Προτείνουμε στους εταίρους μας να μετεξελιχθεί σταδιακά η Ομάδα των BRICS από ένα φόρουμ διαλόγου, που συντονίζει τις θέσεις μας σε έναν περιορισμένο αριθμό ζητημάτων, σε έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό στρατηγικής αλληλεπίδρασης, που θα επιτρέπει να αναζητούνται από κοινού τρόπου επίλυσης των θεμελιωδών προβλημάτων της διεθνούς πολιτικής», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ρωσική ηγεσία αντιμετωπίζει ως κύριο καθήκον της την υλοποίηση του πολλά υποσχόμενου οικονομικού σχεδίου για ίδρυση Τράπεζας Ανάπτυξης. Στο συγκεκριμένο σχέδιο η Ρωσία προσελκύεται όχι μόνο από τις επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά και από τη δυνατότητα – που είναι και πιο σημαντική – να παρουσιάσει μια νέα άποψη στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο, θεωρεί το μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου των BRICS Βικτόρια Πανόβα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η πιθανότητα υλοποίησης της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας είναι πολύ υψηλή. Πολύ περισσότερο, αν υπολογιστεί το γεγονός, ότι η Σύνοδος Κορυφής πραγματοποιείται στη Νότια Αφρική, όπου η αντιμετώπιση της Ρωσίας είναι κάτι παραπάνω από θετική, λέει η ειδικός Βικτόρια Πανόβα:

Οι Νοτιοαφρικανοί εισακούουν τη Ρωσία, αντιμετωπίζουν πολύ θετικά το ρόλο της Ρωσίας. Εάν γίνεται λόγος για τη δυνατότητα επίδρασης στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, τότε η Ρωσία έχει όλες τις πιθανότητες να «περάσει» κάποια από τα δικά της συμφέροντα, μεταξύ των οποίων και προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός οίκου αξιολόγησης και προς εκείνη του πολιτικού συνεταιρισμού, εδραιώνοντας τη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.

Ο ρόλος της ρωσικής διπλωματίας είναι ένας από τους βασικότερους στην Ομάδα των BRICS. Ειδικά η Ρωσία βρισκόταν στην αφετηρία της δημιουργίας των BRICS, καθώς η πρώτη Σύνοδος Κορυφής της Ομάδας αυτής διοργανώθηκε στο Αικατερινμπούργκ το 2009. Η Ρωσία είναι ένας από τους παραγωγούς ιδεών για τους ΒRICS, υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) της Ρωσίας Γκεόργκι Πετρόφ:

Το βάρος της Ρωσίας στις διεθνείς υποθέσεις αυξάνεται σταθερά. Από όλες τις χώρες των BRICS μόνο η Ρωσία συμμετέχει στην Ομάδα των Οκτώ. Η Ρωσία έχει θέσεις για το σύνολο της πλανητικής ημερήσιας διάταξης. Νομίζω ότι η ρωσική αντιπροσωπεία θα αποτελέσει έναν ενοποιητικό παράγοντα και το πιο σημαντικό θα λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη αυτού του σύνθετου σχηματισμού.

Η ρωσική θέση στο επικείμενο φόρουμ είναι πολύ περισσότερο σημαντική γιατί προηγείται μιας άλλης, όχι λιγότερο σημαντικής συνάντησης, της Συνόδου Κορυφής των G20, προσθέτει ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ρωσίας Γκεόργκι Πετρόφ:

Το φόρουμ των ΒRICS διεξάγεται ενόψει της προεδρίας της Ρωσίας στην Ομάδα των Είκοσι μεγάλων χωρών. Η Ομάδα των G20 θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη. Είναι πολύ σημαντικό για τους ηγέτες να ανταλλάξουν απόψεις για εκείνη την ημερήσια διάταξη, που θα τεθεί στους G20.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί και η δυνατότητα δημιουργίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου των BRICS. Η ιδέα προτάθηκε από τη Ρωσία, κατά τη συνάντηση ακόμη των ηγετών των BRICS στην πόλη Σάνια της Κίνας το 2011. Οι ειδικοί είναι πεπεισμένοι ότι αυτός ο μηχανισμός θα είναι σε θέση να αποτελέσει ένα δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων και του κράτους.

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /