header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.04.2013 11:02

Πρόεδρος της Υεμένης: έχω συζητήσει με τον Πούτιν το υεμενικό σενάριο για τη Συρία


Για τις συνομιλίες του στη Μόσχα, για τις προοπτικές ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία, μαζί και στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας και για την τρέχουσα κατάσταση στην Υεμένη ο Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χάντι, διηγήθηκε σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο ΡΣ "Η Φωνή της Ρωσίας".

 

Ποιά είναι τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των συνομιλιών σας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν;

Ήρθα στη Μόσχα, πρώτα απ’όλα για να ευχαριστήσω τη Ρωσία. Η Μέση Ανατολή έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικές αλλαγές, οι οποίες επηρέασαν πρώτ’ απ’ όλα την Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και βέβαια την Υεμένη και να, τώρα και τη Συρία.

Είμαστε ευγνώμονες στη ρωσική ηγεσία γιατί υποστήριξε την πρωτοβουλία των αραβικών χωρών του Κόλπου για τη διευθέτηση της κρίσης στην Υεμένη.

Ποιά άλλα θέματα συζητήσατε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας;

Συζητήσαμε την κατάσταση στην περιοχή και τις δυνατότητες ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα στην Υεμένη και τη Ρωσία. Το 2013 γιορτάζουμε την 85η επέτειο από την αποκατάσταση των ρωσο-υεμενικών σχέσεων. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας αναπτύσσονταν ακόμα και στα χρόνια της Σοβιετικής΄Ενωσης και αργότερα. Αναπτύσσονταν με την Νότια Υεμένη, με τη Βόρεια Υεμένη και με την Ενωμένη Υεμένη. Να, μόνο ένα παράδειγμα –ο τομέας των εξοπλισμών. Ακόμη και πριν από την ένωση οι Στρατοί τόσο της Βόρειας, όσο και της Νότιας Υεμένης ήταν οπλισμένοι με τεχνικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.

Ποιά συγκεκριμένα σχέδια συζητήσατε στη Μόσχα;

Προτείναμε στους Ρώσους να πάρουν μέρος στην εξερεύνηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Υεμένη. Ένα άλλο σημαντικό θέμα είναι τα σχέδια των χωρών του Κόλπου για την αποκατάσταση του Δρόμου του Μεταξιού σε σύγχρονο επίπεδο μέσω του δικτύου σιδηροδρόμων. Συζητήσαμε πώς μπορεί να συνδεθεί η Υεμένη με αυτό το σχέδιο. Εκτός απ’ αυτό, ζητήσαμε βοήθεια στον εκσυγχρονισμό του Θερμικού Ηλεκτρικού Σταθμού στο Άντεν έτσι ώστε η πόλη να εφοδιάζεται με ρεύμα στον απαιτούμενο βαθμό. Ζητήσαμε να εκσυγχρονίσουν τον Στόλο της Αεροπορίας μας – τα αεροσκάφη MiG-21 και Su-22, τα ελικότερα Mi-35, τα μεταγωγικά αεροπλάνα IL-76 και AN-26, καθώς επίσης και τα MiG-29.

Είπαμε ειλικρινά στον Πρόεδρο Πούτιν ότι για όλα αυτά δεν έχουμε χρήματα τώρα. Ζητήσαμε βοήθεια. Η διεθνής κοινότητα μας υποσχέθηκε βοήθεια ύψους περίπου 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι προς το συμφέρον όλων να βοηθήσουν την Υεμένη να βγει απ’ αυτή την κρίση.

Έχετε ζητήσει τη Ρωσία να σας βοηθήσει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας;

Έχουμε προτείνει να διευρυνθεί η συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Η τρομοκρατία δεν έχει ούτε πατρίδα και ούτε σύνορα. Όταν η επαρχία μας Αμπιάν είχε πέσει στα χέρια των ενόπλων ανδρών της Αλ-Κάιντα, αποδείχτηκε ότι ανάμεσά τους ήταν Αφγανοί και Αμερικανοί, Τσετσένοι και Ινδοί, Πακιστανοί και Ευρωπαίοι. Παρόλα αυτά καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

Με τι συγκεκριμένα μπορεί να σας βοηθήσει η Ρωσία;

Με πυρομαχικά και αεροσκάφη.

Στην Υεμένη, έχετε καταφέρει να ρυθμίσετε τη διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης. Ποιός είναι ο κύριος σκοπός της;

Η Υεμένη βιώνει σήμερα περίοδο καμπής στην ιστορία της. Τα τελευταία 50 χρόνια στη χώρα μας διεξαγόταν μόνιμος αγώνας.. Το 1990 πραγματοποιήθηκε η ένωση της Υεμένης. Αλλά και μετά απ’ αυτό ο καθένας προσπαθούσε να επιβάλει τις ιδέες του στην άλλη πλευρά. Το γεγονός αυτό οδήγησε στον πόλεμο του 1994. Τώρα θέλουμε ώστε να εξασφαλιστεί ίση εκπροσώπηση στην εξουσία και ώστε το πολιτικό σύστημα της χώρας να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο και σοφό σύστημα διακυβέρνησης, έτσι ώστε κανείς να μην αισθάνεται αδικημένος..

Σήμερα η Συρία περνά πολύ δύσκολη περίοδο. Κάτι από την εμπειρία σας μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο για τη Συρία;

Στον πόλεμο στη Συρία δεν μπορεί να υπάρχει ούτε νικητής, ούτε ηττημένος. Συζήτησαμε τον Πρόεδρο Πούτιν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υεμενικό σενάριο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Συρία.

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /