header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01.08.2013 18:58

«Κάντε την προσευχή σας» θα έλεγε η Ελισάβετ στον Γ' (πυρηνικό) Παγκόσμιο Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα του Λονδίνου


Λονδίνο
Σενάρια στρατιωτικών ασκήσεων για το ενδεχόμενο πολέμου με την ΕΣΣΔ, την ομιλία της Ελισάβετ σε περίπτωση που ξεσπούσε ο τρίτος -πυρηνικός, όπως φαινόταν τότε- παγκόσμιος πόλεμος και την στάση της Θάτσερ απέναντι στην απεργία των ανθρακωρύχων δείχνουν μεταξύ άλλων βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα του 1983 που αποχαρακτηρίστηκαν με την πάροδο τριακονταετίας.

 

Τα έγγραφα σκιαγραφούν τι συνέβαινε στους διαδρόμους της βρετανικής κυβέρνησης τα τόσο μακρινά πλέον χρόνια της ύστερης φάσης του Ψυχρού Πολέμου και τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου -όπως φωτίζουν όμως και άλλα, πιο πραγματικά, σημεία της βρετανικής πολιτικής το 1983.

Μεταξύ άλλων δείχνουν, όπως αναφέρει το BBC, ότι η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε την πρόθεση ακόμη και να βάλει στρατιώτες να μεταφέρουν κάρβουνα ως απάντηση στην απεργία ανθρακωρύχων.

Η τότε πρωθυπουργός είχε επίσης στείλει ένα όπλο λέιζερ που θα χρησιμοποιούνταν για να «τυφλώσει» Αργεντινούς πιλότους στη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντς.

Ανάμεσα στα έγγραφα βρίσκεται και σενάριο στρατιωτικής άσκησης στο οποίο δυνάμεις του «πορτοκαλί μπλοκ» (δηλαδή σοβιετικές) θα εξαπέλυαν επίθεση με χημικά όπλα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δυνάμεις του «μπλε μπλοκ» (δηλαδή του ΝΑΤΟ) θα απαντούσαν με «περιορισμένης έκτασης» πυρηνικό χτύπημα.

Άλλο έγγραφο αναφέρει σχέδιο ομιλίας της βασίλισσας Ελισάβετ που είχε συνταχθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους στην περίπτωση που ξεσπούσε νέος παγκόσμιος πόλεμος, τον οποίο η Ελισάβτε θα χαρακτήριζε τη «μεγαλύτερη απειλή που έχει αντιμετωπίσει αυτή η γενναία χώρα».

Λέγοντας πως η βασιλική οικογένεια έχει (θα είχε) και αυτή έναν γιο στον πόλεμο, η Ελισάβετ θα υπογράμμιζε ότι προσεύχεται συνεχώς για την ασφάλεια καθενός και καθεμιάς, καλώντας αυτή την συσπείρωση γύρω από την οικογένεια να γίνει «η ισχυρότερη άμυνά μας απέναντι στο άγνωστο».

Στα σενάρια εκτάκτων αναγκών υπήρχε ακόμη και η απειλή να πλημμυρίσει το Λονδίνο λόγω μεγάλης ανόδου της στάθμης του Τάμεση. Σε αυτήν την περίπτωση, είχε εξεταστεί να πνιγεί μέρος του Κεντ και του Έσσεξ για να την «γλιτώσει» η βρετανική πρωτεύουσα.

Τέλος, μεταξύ των περίεργων ανάμεσα στα όσα δημοσιεύονται, είναι και η διακριτική... πίεση στην κινεζική κυβέρνηση που άσκησε η βρετανική κυβερνητική αποστολή στην επίσκεψη της Θάτσερ στην Κίνα για να σταλεί ένα γόνιμο θυληκό πάντα για τον ζωολογικό κήπο του Λονδίνου (το πρώτο είχε αποδειχθεί στείρο).

πηγή: in.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /