header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
06.09.2013 12:07

Οι Έλληνες "εμπιστεύονται" τη Ρωσία Θανάσης Αυγερινός


Η διεθνής εικόνα της Ρωσίας χειροτέρευσε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα δεδομένα έρευνας του αμερικανικού κέντρου Pew Research, με μεγαλύτερη επιδείνωση στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ «φίλοι της Μόσχας έμειναν μόνο στην Ελλάδα και τη Ν.Κορέα».

 

Η έρευνα έγινε την περασμένη άνοιξη σε 39 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, στις οποίες ερωτήθηκαν 37.500 άτομα, με πολύ κακά αποτελέσματα για τη Ρωσία, για την οποία έχουν παγκοσμίως αρνητική γνώμη το 39% των ερωτηθέντων, έναντι 36% με θετική και 19%, που δεν έχει άποψη. Για να υπάρξει σύγκριση, για τις ΗΠΑ είχε θετική γνώμη το 63% των ερωτηθέντων και για την Κίνα το 50%.
Οι μόνες χώρες παγκοσμίως, που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα και έχουν πλειοψηφικά θετική γνώμη για τη Ρωσία είναι κατά σειρά κατάταξης οι Ελλάδα (63 έναντι 33%), Ν.Κορέα (53-33%), Γκάνα (49-26%), Κίνα (49-39%), Μαλαισία (47-22%), Κένυα (47-27%), Ινδονησία (43-33%), Καναδάς και Αυστραλία (42-39%), Σενεγάλη (42-21%), Χιλή (39-38%), Νιγηρία (38-30%), Ουγκάντα (28-22%).
Εξαιρετικά αρνητική είναι η γνώμη για τη Ρωσία σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία (64%), η Γερμανία (60%), η Ιταλία (56%), η Πολωνία (54%), η Τσεχία και η Ισπανία (51%), η Βρετανία (39%), με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε μόνη ευρωπαϊκή χώρα μεταξύ εκείνων της έρευνας με πλειοψηφικά θετική άποψη και πρώτη παγκοσμίως.
Η «αραβική άνοιξη» χειροτέρευσε τη γνώμη των περισσότερων χωρών της Μ.Ανατολής για τη Ρωσία με κυρίαρχες αρνητικές εκτιμήσεις στο Ισραήλ (77%), την Ιορδανία (70%), την Τουρκία (66%), την Αίγυπτο (64%), την Παλαιστίνη (57%), το Λίβανο (53%), με τους σουνίτες μουσουλμάνους να φθάνουν το 86% στις αρνητικές γνώμες, έναντι όμως μόλις 9% μεταξύ των οπαδών της Χεζμπολάχ.
Σε σχέση με προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του 2007 οι θετικές γνώμες για τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 7-10% με μεγαλύτερη πτώση σε Ιορδανία και Αίγυπτο και μεγαλύτερη αύξηση σε Αργεντική και Ινδονησία. Το μόνο θετικό μήνυμα για τη ρωσική ηγεσία είναι ότι στους πολίτες ηλικίας 18-29 η συμπάθεια για τη Ρωσία είναι στις περισσότερες χώρες μεγαλύτερη κατά 10-25% σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ηλικίες.

πηγή: ΑΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Ρωσία, Ελλάδα, Χεζμπολάχ, έρευνα
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /