header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.05.2017 13:51

Αιχμές Πούτιν προς Τσίπρα: Κάποια επενδυτικά σχέδια έχουν παγώσει


Αιχμές για τη στάση της Αθήνας για ορισμένα επενδυτικά σχέδια της Ρωσίας στην Ελλάδα άφησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο.

«Καλά διμερή σχέδια βρίσκονται στην ατζέντα Ρωσίας-Ελλάδας. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχουν παγώσει, αλλά έχουν καλές προοπτικές για την ανάπτυξή τους», δήλωσε με νόημα ο Ρώσος πρόεδρος σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAR TASS.

Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι «οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας αυξήθηκαν κατά 80% τους πρώτους δύο μήνες του 2017».

«Υπάρχουν κάποιες θετικές τάσεις στον όγκο των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 4% το περασμένο έτος και στους δύο πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους ενισχύθηκαν κατά 80%. Το εμπόριό μας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε συνολικά κατά 43%» δήλωσε ο Πούτιν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με το ITAR TASS, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις ελληνορωσικές σχέσεις, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που πρέπει να συζητηθούν.

«Είναι απόλυτα σημαντικό να συζητήσουμε τις θετικές μας τάσεις στο διμερές εμπόριο και την κατάσταση στην περιοχή στο σύνολό της» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Eπίσης, η εισροή ρωσικών τουριστών στην Ελλάδα αυξάνεται, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση με το ρώσο πρόεδρο διήρκεσε 70 λεπτά, αντί για 30 που είχε προγραμματιστεί αρχικά. Έγινε συνολική επισκόπηση ελληνορωσικών σχέσεων και αναφορά σε αποτελέσματα πρωτοβουλιών για περαιτέρω σύσφιξη σχέσεων, με βάση το παράδειγμα του έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016.

Συζητήθηκε η σημαντική αύξηση τουριστικών αφίξεων από Ρωσία, καθώς και επόμενα στάδια συνεργασίας (διοργάνωση 11ης συνάντησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, έναρξη τουριστικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2017, επιχειρηματική αποστολή στη Μόσχα τον Ιούνιο, ανάπτυξη διαπεριφερειακής συνεργασίας)

Οι δύο άντρες επικεντρώθηκαν σε προοπτική ρωσικών επενδύσεων, σε μια σειρά από τομείς (ενέργεια, σιδηρόδρομοι, λιμάνια). Μίλησαν εκτενώς για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα το Συριακό, τις εξελίξεις στη Λιβύη, το Κυπριακό και το ρόλο Τουρκίας στην περιοχή.

Συνάντηση με τον ΓΓ. ΟΗΕ

Εξάλλου, στη συνάντησή του με τον ΓΓ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη στήριξη της Ελλάδας για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Τονίστηκε η θέση της Ελλάδας, ότι για να επανασυγκληθεί η διάσκεψη της Γενεύης, πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Η Ελλάδα θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: skai.gr

Λέξεις Κλειδιά: Πούτιν, Τσίπρας, Πεκίνο
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /