header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
05.08.2017 16:30

Νέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας


«Οικονομικό πόλεμο» από την πλευρά των ΗΠΑ βλέπουν οι Ρώσοι, μετά την κίνηση του  Ντόναλντ Τραμπ να επικυρώσει την περασμένη Τετάρτη τον νόμο που επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, «σημάδι απόλυτης αδυναμίας»του Αμερικανού προέδρου έναντι του Κογκρέσου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Η υπογραφή από τον Αμερικανό πρόεδρο των νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας έχει αρκετές επιπτώσεις: καταρχάς, οι ελπίδες για βελτίωση των σχέσεών μας με τη νέα αμερικανική διοίκηση έχουν εξανεμιστεί. Δεύτερον, οι ΗΠΑ κήρυξαν έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας. Τρίτον, η διοίκηση Τραμπ επέδειξε πλήρη ανικανότητα με το να μεταφέρει με ταπεινωτικό τρόπο τις εκτελεστικές εξουσίες στο Κογκρέσο, κάτι που αλλάζει την ισορροπία της εξουσίας στους πολιτικούς κύκλους των ΗΠΑ» έγραψε αναλυτικά ο Μεντβέντεφ στο λογαριασμό του στο Facebook.

«Πρόκειται για μια κοντόφθαλμη πολιτική γραμμή και επιπλέον επικίνδυνη που θέτει τον κίνδυνο της υπονόμευσης της σταθερότητας (στην κόσμο) για την οποία η Μόσχα και η Ουάσιγκτον είναι κυρίως υπεύθυνες» αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, ενώ προσθέτει πως η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει σε αυτές τις «εχθρικές ενέργειες»,  σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Ανάλογος τόνος επικρατεί στον ρωσικό Τύπο, όπου η Komsomolskaia Pravda γράφει ότι «δεν πρόκειται πλέον για επιβολή κυρώσεων, αλλά για το ποιος είναι ο κύριος του Λευκού Οίκου».
«Η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία μετατρέπεται πλέον σε θέμα ζωής και θανάτου για τον 45ο αμερικανό πρόεδρο. Εάν δεν κατορθώσει να πει "όχι" στην αντιπολίτευση τώρα, το επόμενο νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι μία πρόταση μομφής εναντίον του», γράφει η εφημερίδα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επικύρωσε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παίρνοντας ταυτόχρονα αποστάσεις από το «πολύ ατελές» κείμενο του Κογκρέσου, το οποίο αντιβαίνει στις προθέσεις του για τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Τα μέλη του Κονγκρέσου ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην προβάλει το βέτο του, το οποίο θα μπορούσε εύκολα να παρακαμφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.
«Περιορίζοντας τα περιθώρια κίνησης της εκτελεστικής εξουσίας, ο νόμος θέτει εμπόδια στην ικανότητα των ΗΠΑ να συνομολογούν θετικές για τον αμερικανικό λαό συμφωνίες και θα φέρει κοντά την Κίνα, τη Ρωσία κι τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε ο κ. Τραμπ, αναφερόμενος στον μηχανισμό που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το Κογκρέσο και του επιφυλάσσει το δικαίωμα να παρέμβει εάν ποτέ ο πρόεδρος αποφάσιζε να άρει τις υπάρχουσες κυρώσεις κατά της Μόσχας.
«Παρά τα προβλήματα, επικυρώνω αυτόν τον νόμο στο όνομα της εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

Οι νέες κυρώσεις, που πλήττουν κυρίως τον ρωσικό ενεργειακό τομέα, έχουν ως στόχο να τιμωρήσουν τη Μόσχα, μετά τις κατηγορίες για ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και για την προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της στην Ουκρανία. Το κείμενο προβλέπει επίσης κυρώσεις κατά του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Η Ρωσία, η οποία δεν περίμενε την υπογραφή του Τραμπ για να απαντήσει , κατήγγειλε ένα «επικίνδυνο μέτρο που απειλεί να τορπιλίσει την σταθερότητα» στον κόσμο και δεν απέκλεισε μέτρα αντιποίνων.
«Οι σχέσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μπορούν ακόμη να επιδεινωθούν» επανέλαβε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα συναντηθεί εντός του σαββατοκύριακου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στη Μανίλα.
Απευθυνόμενος δε στους Ευρωπαίους συμμάχους , οι οποίοι ανησυχούν για την ενεργειακή τους τροφοδοσία και καταγγέλλουν μονομερή ενέργεια εκ μέρους της Ουάσινγκτον, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει ότι «η νέα διατύπωση λαμβάνει υπ΄όψιν τις παρατηρήσεις των Ευρωπαίων συμμάχων μας, που υπήρξαν αποφασιστικοί εταίροι στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε «ικανοποιημένος» σε γενικές γραμμές από την άμβλυνση στη διατύπωση, αλλά προειδοποίησε ότι θα υπάρξει απάντηση εάν οι κυρώσεις «στην πράξη πλήξουν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

 Η επικύρωση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ των νέων οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας «δεν αλλάζει τίποτα» για τη Μόσχα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«De facto, αυτό δεν αλλάζει τίποτα» επισήμανε ο Ρώσος αξιωματούχος, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, ενώ υπενθύμισε ότι η χώρα του «έχει ήδη λάβει μέτρα ως αντίποινα» στις κυρώσεις που ενέκρινε η Ουάσιγκτον για να τιμωρήσει τη Μόσχα για την φερόμενη ανάμειξή της στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.


Την περασμένη εβδομάδα η Μόσχα έδωσε εντολή στην Ουάσιγκτον να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού της στις πρεσβείες και τα προξενεία στη Ρωσία, κατά 755 υπαλλήλους εκ των συνολικά 1.200, και γνωστοποίησε την κατάσχεση δύο διπλωματικών ακινήτων, αφού οι Αμερικανοί βουλευτές υπερψήφισαν τον νέο γύρο κυρώσεων.
Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις αναπόφευκτα πλήττουν τις διμερείς σχέσεις, αλλά δεν θα αλλάξουν την πολιτική της Ρωσίας.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /