header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
28.08.2017 03:59

Οι BRICS υπάρχουν, συνεδριάζουν και αναπτύσσονται Λάμπρος Ζαχαρής


Την κοινή και οργανωμένη αντίδραση τους  απέναντι στον προστατευτισμό, στην παρεμβατική οικονομική πολιτική που υποστηρίζουν ότι ασκεί η διοίκηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να αποφασίσουν και να καθορίσουν οι ηγέτες των κρατών BRICS στην ετήσια σύνοδο κορυφής τους που φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Ξιαμεν της Κίνας στις 3-5 Σεπτεμβρίου .  Το ζήτημα αυτό θεωρείται ένα από τα κορυφαία της ατζέντας των κρατών που συγκροτούν τον οργανισμό (Βραζιλία,  Ρωσία, Ινδία, Κίνα  Νότιος Αφρική) ανάμεσα σε θέματα όπως η πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας, η παγκόσμια κλιματική αλλαγή , η  μεταναστευτική κρίση στη Συρία, οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία και η βιώσιμη ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών της ανατολής.
Η αντιαμερικανική αιχμή της συνόδου κορυφής διαφάνηκε από την 7η Συνάντηση των Υπουργών Εμπορίου των  BRICS πριν από λίγες ημέρες στη Σαγκάη όπου οι Υπουργοί εξέφρασαν τον αυξανόμενο φόβο ότι η διοίκηση Τραμπ θα ανατρέψει πολλά από τα ισχύοντα πλαίσια συνεργασίας για το εμπόριο καθώς  και τη βιώσιμη ενέργεια και ανάπτυξη μεταξύ της G20. 
«Η προστασία του πολυμερούς συστήματος εμπορίου και το κοινό μέτωπο κατά του προστατευτισμού υπηρετούν τα κοινά συμφέροντα των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών που συγκροτούν τον οργανισμό», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κινέζος Υπουργός Εμπορίου Ζογκ Σαν, προειδοποιώντας για το εμπόριο «ευνοιοκρατίας».
Ο συνασπισμός κρατών BRICS δημιουργήθηκε το 2009 μετά από το κοινό τους ανακοινωθέν στο Αικατέρινμπουργκ της Ρωσίας για μία «δίκαιη, δημοκρατική και πολυπολική παγκόσμια τάξη», όπως υποστήριξαν. Το αρχικό σχήμα δεν συμπεριλάμβανε τη Νότιο Αφρική (η οποία συμμετέχει επίσημα από το 2011) ενώ σήμερα αντιπροσωπεύει ο οργανισμός το 48% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 21% της παγκόσμιας παραγωγής. Κατά την τελευταία δεκαετία, τα συνολικά οικονομικά μεγέθη των BRICS έχουν αυξηθεί από το 12% του παγκόσμιου συνόλου στο 23%, ενώ το μερίδιό τους στο διεθνές εμπόριο αυξήθηκε από 11% σε 16%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι χώρες BRICS έχουν συμβάλει σε περισσότερο από το 50% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών.

 

Η κινεζική διοίκηση
«BRICS: Ισχυρότερη εταιρική σχέση για ένα καλύτερο μέλλον», είναι το δόγμα κάτω από το οποίο κινείται η διακρατική ένωση από την αρχή του 2017 όταν η Κίνα ανέλαβε επίσημα την προεδρία των  BRICS, σύμφωνα με τις επιστολές που απέστειλε ο Κινέζος Πρόεδρος  Χι Τζιπινγκ προς τους ομολόγους του.  Η Κίνα, όπως ισχυρίζεται σε αυτές τις επιστολές, προωθεί τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης ώστε οι αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες χώρες  να αποκτήσουν φωνή και εκπροσώπηση σε διεθνείς υποθέσεις. Επιπλέον μέσω της συνόδου κορυφής η κινεζική διοίκηση επιθυμεί να επισφραγιστεί και να τεθούν οι βάσεις ισχυροποίησης της συνεργασίας που υποστηρίζει την παγκόσμια ειρήνη, την κοινή ανάπτυξη, μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία με θεσμικές βελτιώσεις και ευρύτερες συνεργασίες. Την ίδια ώρα παρουσιάζει ένα κοινωνικό πρόσωπο στους πολίτες, υποστηρίζοντας ότι οι BRICS θα πρέπει να συνεργαστούν για να εξασφαλίσουν σταθερή απασχόληση, με παράλληλη ενίσχυση της και των προσπαθειών για την ανακούφιση της φτώχειας.
«Η συνεργασία των κρατών μας είναι μια καινοτομία, η οποία ξεπερνά το παλιό μοτίβο της πολιτικής και στρατιωτικής συμμαχίας και οδηγεί στον αμοιβαίο σεβασμό με μια νέα αντίληψη του αμοιβαίου οφέλους» τονίζει μεταξύ άλλων ο Κινέζος Πρόεδρος.
Παράλληλα, επιπλέον προτάσεις για τα επιμέρους θέματα και τον καθορισμό της ατζέντας της συνόδου κορυφής από τα πεδία που ο καθένας εκπροσωπεί, πραγματοποιήθηκαν και από τους  Υπουργούς Παιδείας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης Υγείας, Επιστήμης, τεχνολογίας και ανάπτυξης των κρατών- μελών που ζητούν την εμβάθυνση της συνεργασίας τους σε αυτούς τομείς. 

 

Η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS
Από το  2014  η BRICS αμφισβητούν την  δυτική κυριαρχία της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ με την ίδρυση της αναπτυξιακής τους τράπεζας ( NDB) με έδρα τη Σαγκάη και αρχικό κεφάλαιο  50 δισεκατομμύρια δολάρια, (10 δις από κάθε χώρα) και παράλληλο νομισματικό αποθεματικό 100 δις δολάρια που χρησιμεύει ως δεξαμενή χρημάτων για έργα υποδομής στα κράτη μέλη. "Με αυτό το αποθεματικό θα έχουμε τη δυνατότητα να αντιδρούμε με τον προσήκοντα τρόπο στις διακυμάνσεις της αγοράς", δήλωνε μεταξύ άλλων το 2015 ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η τράπεζα αυξάνεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα, δεν βρίσκουμε κανέναν περιορισμό. Έχουμε λάβει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από την Κίνα», δηλώνει ο Κουνταπούρ Βαμαν Καμάθ , πρόεδρος της τράπεζας.
Χρηματοδότηση οδικών έργων στην Ινδία και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στη Βραζιλία, ενέκρινε φέτος  το Διοικητικό Συμβούλιο της αναπτυξιακής τράπεζας ενώ πέρυσι έδωσε την οικονομική της συνδρομή για επτά έργα με συνολική αξία πάνω από 2 δις δολάρια.

 

Πηγή: Εφημερίδα "Ειδήσεις του Σαββατοκύριακου"

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /