header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.06.2017 04:11

Πόλεμος Γερμανίας - ΗΠΑ για νέες κυρώσεις στη Ρωσία Λάμπρος Ζαχαρής


Μετωπική σύγκρουση Γερμανίας και ΗΠΑ φαίνεται στον ορίζοντα με φόντο τις νέες αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία. Τα σχέδια της Γερουσίας των ΗΠΑ να επιβάλουν νέες αντιρωσικές κυρώσεις αποτελούν απειλή για τη γερμανική οικονομία και για  τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ανώτατοι Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζοντας εμμέσως την αντίθεση της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και του Γερμανού Αντικαγκελάριου και ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.


Οι "πολεμικές" δηλώσεις από την πλευρά της Γερμανίας ξεκίνησαν πριν λίγα 24ωρα όταν η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στην αύξηση της πίεσης στο Ιράν,το οποίο συμπεριλαμβάνει μια διάταξη σχετικά με την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσίας οι οποίες βρίσκονται σε ισχύ από το 2014 και την αρχή της ουκρανικής κρίσης. Τώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο προτού υποβληθεί για υπογραφή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ. Σύμφωνα με αυτό, θα απαιτηθεί συνδρομή του Κογκρέσου για οποιαδήποτε άρση, αναστολή ή τερματισμό των κυρώσεων στη Ρωσία.

"Τα σχέδια κυρώσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ προκαλούν σοβαρές ανησυχίες, καθώς στην πραγματικότητα αποτελούν απειλή για την ευρωπαϊκή και γερμανική οικονομία",τονίζει ο Κλάους Σάφερ αντιπρόεδρος της γερμανικής επιτροπής οικονομικών σχέσεων της Ανατολικής Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι αναμένεται να  προκαλέσει ζημιά στην αγορά εργασίας στην Ευρώπη.


Την ίδια ώρα πιστεύει ότι οι σπειροειδείς κυρώσεις θα "αυξήσουν τον κίνδυνο νέων εμπορικών πολέμων και θα οδηγήσουν σε αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία. Δεν θα μας βοηθήσει να έρθουμε πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στην ουκρανική κρίση. Αντί να αυξήσουμε τις εντάσεις, χρειαζόμαστε από όλες τις πλευρές να αναζητήσουν λύσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής, εάν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας κατοχυρωθούν από το νόμο, θα παρεμποδίσουν τους πολιτικούς να "ανταποκριθούν ουσιαστικά στις θετικές αλλαγές της κατάστασης.


"Το εμπόριο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας δεν ανέρχεται ούτε στο ένα δέκατο του εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας. Είμαστε εμείς, οι Ευρωπαίοι, που πληρώνουμε το τίμημα των κυρώσεων. Εάν εισαχθούν οι προτεινόμενες κυρώσεις, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στην αγορά ενεργειακών πόρων σε καλές τιμές καθώς οι τιμές θα αυξηθούν αναπόφευκτα", πρόσθεσε.


Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση είναι πλήρως αρνητική στο ενδεχόμενο κυρώσεων. Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Σαιμπερτ υπογράμμισε  ότι το Βερολίνο είναι ενοχλημένο που «η υπό εξέταση υπόθεση για τις κυρώσεις αναμένεται να πλήξει τις ευρωπαϊκές εταιρείες. Είναι απαράδεκτο".


Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, επισημαίνει ότι η εξωεδαφική εφαρμογή των κυρώσεων των ΗΠΑ αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο.
"Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί καταφεύγουν σε αυτό το μέτρο, όπως τονίζεται στους νόμους περί κυρώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών", είπε, υπενθυμίζοντας την προσπάθεια του πρώην προέδρου Ρόναλντ Ρέιγκαν να εκτροχιάσει την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου από τη Σοβιετική Ένωση προς την Ευρώπη.
"Δεδομένου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απολαμβάνει το δικαίωμα να στοχοποιήσει γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες που ασχολούνται κατά κάποιον τρόπο με την οικοδόμηση, τη χρηματοδότηση και τη λειτουργία των συστημάτων αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε θα αντιληφθούμε αυτήν την ενέργεια ως αντιστάθμισμα του διεθνούς δικαίου", επισήμανε ο Σέφερ.Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η αυστριακή κυβέρνηση.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /