header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 02
29.11.2010

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα


Στον ιερό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα, όπου εκεί βρίσκεται ένα από το παρεκκλήσια του Αγίου Φιλίππου, λειτούργησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

 

Επίσης συλλειτούργησαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο Γραμματέας του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών με αρμοδιότητα την πόλη της Μόσχας πρωθιερέας Βλαδίμηρος Ντιβακόφ, καθώς και κληρικοί του Μετοχίου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα καλωσόρισε ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο οποίος μετέφερε χαιρετίσματα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου.

Σύμφωνα με τον π. Στέφανο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναμένει την επίσκεψη του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στους Αγίου Τόπους, και ελπίζει ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Αφού εξέφρασε τη χαρά από το Συλλείτουργο ο Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επεσήμανε ότι κάθε άνθρωπος έχει κάποιο ταλέντο, το οποίο είναι και δώρο του Θεού, ενώ ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας έχει πολλά.

Σύμφωνα με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αρχιμ. Στέφανο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ είναι «φάρος της Ορθοδοξίας», ο οποίος «φωτίζει το δρόμο των πιστών με τη λειτουργική του ζωή και με το θεολογικό και μουσικό του έργο».

Αντιφωνώντας ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μετέφερε τα χαιρετίσματα και την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σημειώνοντας ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει στο πρόγραμμά του την επίσκεψη στους Αγίους Τόπους το προσεχές έτος.

«Η Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ και η Αγία Γη είναι τόποι, με ιδιαίτερη σημασία για τους χριστιανούς, διότι συνδέονται με τα Πάθη και τον θάνατο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Όλα τα οποία αποτελούν κέντρο της οικονομίας της σωτηρίας μας συνέβησαν εκεί. Στο διάβα των αιώνων οι προσκυνητές από την Αγία Ρωσία πεζοί διέσχιζαν το δρόμο τους μέσα από τις πόλεις και τα χωριά για να προσκυνήσουν στους Αγίου Τόπους, να ασπαστούν το χώμα, στο οποίο πατούσαν με τα άχραντά του πόδια ο Σωτήρας, η Παναγία Μητέρα Του και οι Άγιοι Απόστολοι», τόνισε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

«ΧΑΙΡΕ ΣΙΩΝ ΑΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΘΕΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΤΗΡΙΟΝ ΣΥ ΓΑΡ ΕΔΕΞΩ ΠΡΩΤΗ ΑΦΕΣΙΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ», υπενθύμισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας τα λόγια του εκκλησιαστικού ύμνου.

«Η Αγία Σιών είναι η Ιερουσαλήμ, ενώ η Μήτηρ των Εκκλησιών είναι η Εκκλησία Ιερουσαλήμ, η οποία η πρώτη δέχθηκε την άφεση των αμαρτιών. Η Ιερουσαλήμ είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η Εκκλησία, και από εκεί ξεκίνησαν οι Άγιοι Απόστολοι για τη Ρώμη, την Κόρινθο, την Αθήνα και άλλες πόλεις, κηρύσσοντας τον Χριστό Αναστάντα και δημιουργώντας Εκκλησίες του Θεού. Ένας από τους Αποστόλους ήταν και ο Φίλιππος», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπενθύμισε τη σχετική ευαγγελική περικοπή για την αίτηση του Φιλίππου προς τον Κύριο να δείξει τον πατέρα:

«Αυτό είναι μεγάλο μυστήριο της Θείας Ενσαρκώσεως και οικονομίας του Θεού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αγία Γη, διότι εκεί ήταν όπου οι άνθρωποι είδαν τον Θεό. Όχι τον Θεό Πατέρα, ο οποίος τυγχάνει αόρατος για τους ανθρώπινους οφθαλμούς, αλλά τον Υιό του Θεού, τον χαρακτήρα της υποστάσεως του Πατρός, διά του οποίου γνωρίσαμε το πρόσωπο του Θεού Πατρός στο πρόσωπο του ενσαρκωθέντος Λόγου, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».(πρβλ. Ιω. 14. 8-9)

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ, «ο Θεός δεν είναι ένα μακρινό ον, το οποίο ευρίσκεται στον ουρανό και δεν επεμβαίνει στην ανθρώπινη ζωή και την τύχη, καθώς νόμιζαν ορισμένοι φιλόσοφοι. Ο Θεός είναι παρών παντού με το πλήρωμα της θειότητάς του, και στους Αγίους Τόπους, και σε κάθε Ορθόδοξο Ιερό Ναό. Δεν είναι ανάγκη να μεταβούμε στην Ιερουσαλήμ για να θεωρούμε τον Θεό, διότι ο Κύριος διά των μυστηρίων της Εκκλησίας αποκαλύπτεται στον καθένα σε μορφή του Θείου και ανείπωτου φωτός. Όλα τα απαραίτητα για την σωτηρία ο Κύριος τα έδωσε δια των μυστηρίων της Εκκλησίας.»

«Ο Θεός να μας δίδει πάντοτε να αισθανόμαστε στην καρδιά μας αυτή την Ουράνια Ιερουσαλήμ, το Φοβερό Γολγοθά, το υπερώο της Σιών, όπου συνέβησαν όλα τα γεγονότα, τα οποία αναφέρονται άμεσα στη ζωή του καθενός. Ο Θεός να μας δώσει να διψάμε την κοινωνία μαζί Του, να ψάχνουμε τη χάρη Του και πάντα να μείνουμε μαζί του δια της ενώσεως μέσω των Αγίων Μυστηρίων», είπε εν κατακλείδι ο κ. Ιλαρίων.

Τέλος, σε ανάμνηση του Συλλείτουργου ο Προϊστάμενος του Μετοχίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα Αρχιμανδρίτης Στέφανος προσέφερε στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα μια εικόνα της Παναγίας. 

 

πηγή: romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /