header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
01 / 02
29.11.2010

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα


Στον ιερό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα, όπου εκεί βρίσκεται ένα από το παρεκκλήσια του Αγίου Φιλίππου, λειτούργησε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων.

 

Επίσης συλλειτούργησαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο Γραμματέας του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών με αρμοδιότητα την πόλη της Μόσχας πρωθιερέας Βλαδίμηρος Ντιβακόφ, καθώς και κληρικοί του Μετοχίου.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλαρίωνα καλωσόρισε ο Προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Στέφανος, ο οποίος μετέφερε χαιρετίσματα του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου.

Σύμφωνα με τον π. Στέφανο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων αναμένει την επίσκεψη του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου στους Αγίου Τόπους, και ελπίζει ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

Αφού εξέφρασε τη χαρά από το Συλλείτουργο ο Πατριαρχικός Επίτροπος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων επεσήμανε ότι κάθε άνθρωπος έχει κάποιο ταλέντο, το οποίο είναι και δώρο του Θεού, ενώ ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας έχει πολλά.

Σύμφωνα με τον Πατριαρχικό Επίτροπο Αρχιμ. Στέφανο ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ είναι «φάρος της Ορθοδοξίας», ο οποίος «φωτίζει το δρόμο των πιστών με τη λειτουργική του ζωή και με το θεολογικό και μουσικό του έργο».

Αντιφωνώντας ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, μετέφερε τα χαιρετίσματα και την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου, σημειώνοντας ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει στο πρόγραμμά του την επίσκεψη στους Αγίους Τόπους το προσεχές έτος.

«Η Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ και η Αγία Γη είναι τόποι, με ιδιαίτερη σημασία για τους χριστιανούς, διότι συνδέονται με τα Πάθη και τον θάνατο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Όλα τα οποία αποτελούν κέντρο της οικονομίας της σωτηρίας μας συνέβησαν εκεί. Στο διάβα των αιώνων οι προσκυνητές από την Αγία Ρωσία πεζοί διέσχιζαν το δρόμο τους μέσα από τις πόλεις και τα χωριά για να προσκυνήσουν στους Αγίου Τόπους, να ασπαστούν το χώμα, στο οποίο πατούσαν με τα άχραντά του πόδια ο Σωτήρας, η Παναγία Μητέρα Του και οι Άγιοι Απόστολοι», τόνισε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

«ΧΑΙΡΕ ΣΙΩΝ ΑΓΙΑ ΜΗΤΗΡ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΘΕΟΥ ΚΑΤΟΙΚΗΤΗΡΙΟΝ ΣΥ ΓΑΡ ΕΔΕΞΩ ΠΡΩΤΗ ΑΦΕΣΙΝ ΑΜΑΡΤΙΩΝ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ», υπενθύμισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιλαρίωνας τα λόγια του εκκλησιαστικού ύμνου.

«Η Αγία Σιών είναι η Ιερουσαλήμ, ενώ η Μήτηρ των Εκκλησιών είναι η Εκκλησία Ιερουσαλήμ, η οποία η πρώτη δέχθηκε την άφεση των αμαρτιών. Η Ιερουσαλήμ είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε η Εκκλησία, και από εκεί ξεκίνησαν οι Άγιοι Απόστολοι για τη Ρώμη, την Κόρινθο, την Αθήνα και άλλες πόλεις, κηρύσσοντας τον Χριστό Αναστάντα και δημιουργώντας Εκκλησίες του Θεού. Ένας από τους Αποστόλους ήταν και ο Φίλιππος», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας υπενθύμισε τη σχετική ευαγγελική περικοπή για την αίτηση του Φιλίππου προς τον Κύριο να δείξει τον πατέρα:

«Αυτό είναι μεγάλο μυστήριο της Θείας Ενσαρκώσεως και οικονομίας του Θεού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αγία Γη, διότι εκεί ήταν όπου οι άνθρωποι είδαν τον Θεό. Όχι τον Θεό Πατέρα, ο οποίος τυγχάνει αόρατος για τους ανθρώπινους οφθαλμούς, αλλά τον Υιό του Θεού, τον χαρακτήρα της υποστάσεως του Πατρός, διά του οποίου γνωρίσαμε το πρόσωπο του Θεού Πατρός στο πρόσωπο του ενσαρκωθέντος Λόγου, του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».(πρβλ. Ιω. 14. 8-9)

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ, «ο Θεός δεν είναι ένα μακρινό ον, το οποίο ευρίσκεται στον ουρανό και δεν επεμβαίνει στην ανθρώπινη ζωή και την τύχη, καθώς νόμιζαν ορισμένοι φιλόσοφοι. Ο Θεός είναι παρών παντού με το πλήρωμα της θειότητάς του, και στους Αγίους Τόπους, και σε κάθε Ορθόδοξο Ιερό Ναό. Δεν είναι ανάγκη να μεταβούμε στην Ιερουσαλήμ για να θεωρούμε τον Θεό, διότι ο Κύριος διά των μυστηρίων της Εκκλησίας αποκαλύπτεται στον καθένα σε μορφή του Θείου και ανείπωτου φωτός. Όλα τα απαραίτητα για την σωτηρία ο Κύριος τα έδωσε δια των μυστηρίων της Εκκλησίας.»

«Ο Θεός να μας δίδει πάντοτε να αισθανόμαστε στην καρδιά μας αυτή την Ουράνια Ιερουσαλήμ, το Φοβερό Γολγοθά, το υπερώο της Σιών, όπου συνέβησαν όλα τα γεγονότα, τα οποία αναφέρονται άμεσα στη ζωή του καθενός. Ο Θεός να μας δώσει να διψάμε την κοινωνία μαζί Του, να ψάχνουμε τη χάρη Του και πάντα να μείνουμε μαζί του δια της ενώσεως μέσω των Αγίων Μυστηρίων», είπε εν κατακλείδι ο κ. Ιλαρίων.

Τέλος, σε ανάμνηση του Συλλείτουργου ο Προϊστάμενος του Μετοχίου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στη Μόσχα Αρχιμανδρίτης Στέφανος προσέφερε στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα μια εικόνα της Παναγίας. 

 

πηγή: romfea.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /