header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.12.2010 00:00

Αντρο της Μαφίας το Κρεµλίνο ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΥΝΔΕΟΥΝ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΟ ΟΡΓΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ


Μια Ρωσία όπου δύσκολα «ξεχωρίζει η κυβέρνηση από το οργανωµένο έγκληµα» σκιαγραφούν τα αµερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν, ενώ ο Πούτιν φέρεται να έχει τεράστια προσωπική περιουσία και σχέσεις µε τη Μαφία - προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Κρεµλίνου.

 

Ενα διεφθαρµένο και αυταρχικό κράτος είναι η Ρωσία, σύµφωνα µε τα τηλεγραφήµατα των αµερικανών διπλωµατών που δηµοσιοποίησε ο ιστότοπος Wikileaks, όπου βασιλεύει η διαφθορά υπό την ηγεσία του σηµερινού πρωθυπουργού και πρώην προέδρου Βλαντίµιρ Πούτιν. Λαθρεµπόριο όπλων, ξέπλυµα χρηµάτων, δηµιουργία τεράστιων προσωπικών περιουσιών«ηµετέρων», προστασία για τους µαφιόζους, εκβιασµοί και λαδώµατα, βαλίτσες γεµάτες χρήµατα και µυστικοί λογαριασµοί στην Κύπρο: οι αναφορές των διπλωµατών προς το Στέιτ Ντιπάρτµεντ περιγράφουν ένα πολιτικό σύστηµα στο οποίο µόνο οι µίζες ανέρχονται στο ποσό των 300 δισεκατοµµυρίων δολαρίων τον χρόνο.

 

Τεράστια περιουσία
Με τις χθεσινές αποκαλύψεις, που τον εµφανίζουν να έχει µαζέψει τεράστια προσωπική περιουσία «µέσω ύποπτων συναλλαγών», ο Πούτιν πρέπει να έγινε έξαλλος. Εκπρόσωπός του χαρακτήρισε «γελοίες» τις αναφορές ότι απέκτησε περιουσία δισεκατοµµυρίων «από κρυφές συναλλαγές» µε ρωσικές εταιρείες ενέργειας. «Είναι υπαινιγµοί και ανοησίες και δύσκολα µπορεί κανείς να φανταστεί ότι οι διπλωµάτες τα γράφουν αυτά, όπως τα ταµπλόιντ», δήλωσε ο Ντµίτρι Πεσκόφ. «Εάν πίσω από τα κείµενα αυτά βρίσκονται πραγµατικοί διπλωµάτες, λυπάµαι που εργάζονται σε αυτήν τη χώρα άνθρωποι που δεν είναι επαγγελµατίες». Ο Στανισλάβ Μπελκόφσκι, ρώσος πολιτικός αναλυτής, είχε υπολογίσει το 2007 ότι ο Πούτιν είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, µε καταθέσεις ύψους 40 δισ. δολαρίων σε τράπεζες της Ελβετίαςκαι του Λίχτενσταϊν – για να προκαλέσει και τότε την έντονη αντίδραση του Πούτιν που ήταν πρόεδρος της Ρωσίας.

Σε µια αναφορά του που διέρρευσε στο Wikileaks, ο Ουίλιαµ Μπερνς, πρώην αµερικανός πρέσβης στη Μόσχα, ανέφερε ότι ο µεγιστάνας Ροµάν Αµπράµοβιτς πρέπει να έδωσε ως µίζα τουλάχιστον 9 δισ. δολάρια από την πώλησητης εταιρείας του Sibneftz το 2005 στην κρατική Gazprom και πρόσθεσε ότι «οι µίζες κάποια στιγµή πήραν τέτοιες διαστάσεις, ώστε οι ελβετικές τράπεζες προειδοποίησαν τους µεσάζοντες του Κρεµλίνου πως δεν θα δεχθούν άλλες καταθέσεις χωρίς να γνωρίζουν την πηγήτων χρηµάτων». Ο ίδιος, στις αρχές του 2009, έστειλε στους ανωτέρους του τηλεγράφηµα µε τίτλο «Ερωτήµατα για την εργασιακή ηθική του Πούτιν», όπου έγραφε: «Υπάρχουν επίµονεςαναφορές ότι ο Πούτιν αντιδρά στον φόρτο εργασίας που έχει, καθώς δείχνει κουρασµένος και αποµονωµένος σε σηµείο να µένει σπίτι του και να εργάζεται».

Τα αµερικανικά διπλωµατικά έγγραφα κάνουν ιδιαίτερη µνεία στον πρώην δήµαρχο της ΜόσχαςΓιούρι Λουζκόφ.

Περιγράφουν το οργανωµένο έγκληµα στη Μόσχα ως «ένα οικοδόµηµα µε τρία επίπεδα», µε τον Λουζκόφ στην κορυφή, την Αστυνοµία και τις µυστικές υπηρεσίες στο µέσο και στη βάση«εγκληµατίες και διεφθαρµένους δηµόσιους υπαλλήλους». Οι εκβιασµοί ήταν κάτι τόσο συνηθισµένο, ώστε είχε γίνει η βασική δουλειά του υπουργείου Εσωτερικών και των µυστικών υπηρεσιών, όπως η MVD και η FSB. «Οι επιχειρηµατίες στη Μόσχα καταλαβαίνουν ότι είναι καλύτερα να πληρώνουν τη MVD και τη FSB (αντί για οµάδες του οργανωµένου εγκλήµατος), µιας και δεν έχουν µόνο περισσότερα όπλα, χρήµατα και δύναµη από τους εγκληµατίες, αλλά επίσης προστατεύονται από τον νόµο», αναφέρεται σε τηλεγράφηµα, όπου όµως δεν παρατίθενται συγκεκριµένες αποδείξεις.

Μέσω του Wikileaks διέρρευσε, επίσης, έγγραφο του 2008 από την αµερικανική πρεσβεία στο Κίεβο, βάσει του οποίου ουκρανός επιχειρηµατίας δήλωσε στον αµερικανό πρεσβευτή ότι, για να καταφέρει να συνεργαστεί µε την Gazprom, έπρεπε να «λάβει» έγκριση από τον Σεµιόν Μογκίλεβιτς, ο οποίος θεωρείται ότι ελέγχει τις περισσότερες οµάδες της ρωσικής Μαφίας σε όλον τον κόσµο. Σε άλλα τηλεγραφήµατα αναφέρεται ότι οι Ρώσοι εξόπλιζαν γεωργιανούς αυτονοµιστές στη νότια Οσετία καιτην Αµπχαζία για να υπονοµεύσουν την κυβέρνηση της Γεωργίας λίγο πριν τον πόλεµο του 2008 µε τη Ρωσία.

 

Ηξερε τα πάντα για τη δολοφονία του Λιτβινένκο

 

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ αναφέρονται εκτενώς και έγγραφα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, όπου καταγράφεται ως «αναπάντητο ερώτηµα» η πιθανή σχέση του ρώσου πρωθυπουργού µε τη Μαφία και το κατά πόσον ελέγχει τη δράση της. Στα ίδια έγγραφα, ισπανός εισαγγελέας φέρεται να χαρακτηρίζει ως «κράτη που συνδέονται µε τη Μαφία» τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Τσετσενία. Ο εισαγγελέας Χοσέ «Πέπε» Γκρίντα Γκονζάλες, ο οποίος διεξήγαγε έρευνα για τη δράση της ρωσικής Μαφίας στην Ισπανία αναφέρει ότι στη Ρωσία «δεν µπορείς να διακρίνεις διαφορές στη δράση της κυβέρνησης και των οµάδων του οργανωµένου εγκλήµατος». Μάλιστα, κατά τον Γκονζάλες, ο ρώσος πράκτορας Αλεξάντρ Λιτβινένκο (δολοφονήθηκε στο Λονδίνο το 2006) θεωρούσε ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ήλεγχαν τις οµάδες οργανωµένου εγκλήµατος – θέση που υιοθέτησε και ο ισπανός εισαγγελέας. Βάσει των όσων διέρρευσαν, η Ουάσιγκτον θεωρούσε ότι ο Πούτιν ήταν ενήµερος για το σχέδιο δολοφονίας του Λιτβινένκο, κάτι που το Κρεµλίνο επανειληµµένα έχει διαψεύσει.

 

πηγή: Τα Νέα online

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /